Ko umesto Đorđevića

Preneseno sa: kosmagazin.com
Piše: Aleksandar Ostojić

U trenutku kad je na konferenciji za štampu u Kini saopštio da je završio mandat selektora, Saša Đorđević ne samo da je izazvao muk u sali, nego je i otvorio konkurs za izbor svog naslednika. Poslednjih dana u javnosti su se pojavljivala brojna imena, a čini se da bi jedno pomirilo sve frakcije i struje, i bilo po volji većine. Njegovo ime je – Saša Đorđević!

Nažalost, od toga neće biti ništa, pa naš Košarkaški savez mora da se okrene drugim opcijama. Vremena nema na pretek, jer pored predolimpijskih kvalifikacija, dogodine nas čekaju i novi famozni FIBA”prozori” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. Da podsetimo, Srbija je u kvalifikacionoj grupi sa Finskom, Gruzijom i Švajcarskom.

Dakle, novi selektor moraće da “radi” cele godine, da priprema i vodi reprezentaciju u “prozorima”, na predolimpijskim kvalifikacijama, i eventualno na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. U ovom trenutku jasno je da to zbog klupskih obaveza ne mogu dva najozbiljnija kandidata – Igor Kokoškov i Saša Obradović. Ma koliko da se obojica zaklinjali da bi im mesto selektora Srbije bila svetinja, oni jednostavno ne mogu u sred sezone da ostave svoje timove (Sakramento Kings, odnosno Monako), da bi se posvetili reprezentaciji za koju njihovi poslodavci nemaju nimalo razumevanja.

Sledeći na listi želja je Aleksandar Trifunović, ali je popularni Trifa baš ovih dana doživeo (na sreću lakši) moždani udar, i verovatno će se duže oporavljati. Inače, on je letos potpisao kao trener Igokee.

Teško da bi se u profil novog selektora uklopio i Dejan Milojević, jer on je apsolutno posvećen svom radu u Mega Bemaksu, a ne krije ambiciju da posle toga pređe Atlantik, i oproba se u NBA ligi.

Ako bih ja sastavljao uslove konkursa za novog seketora, stavio bih kao obavezne stavke da je osvajao nacionalno prvenstvo, da je vodio tim u Evroligi, i da se oprobao u mlađim kategorijama kao selektor.

U ove kriterijume, ne uzimajući u obzir strance, uklopili bi se samo… Miroslav Muta Nikolić i Aleksandar Džikić.

Nikolić je zaslužio da bude selektor reprezentacije još pre dvadesetak godina, ali kad nije postao tada teško da će sada njemu KSS poveriti nacionalni tim. Ne postavlja se pitanje njegove stručnosti, nego jednostavno popularnu Muta figurira kao “suviše poznato lice”, pa će se verovatno potražiti neko drugo rešenje.

Aleksandar Džikić takođe ispunjava sve uslove ovih imaginarnih kriterijuma. Ima evroligaško iskustvo, ima titule, vodio je mlađe selekcije, dokazani je stručnjak. Posle razlaza sa ekipom Budućnosti pre nešto više od pola godine o Džikiću se ništa ne zna, osim da je potpisao za španski Estudijantes. On nikome nije dao nijedan intervju, nije potpisao ni za jedan tim, i nije poznato kakvi su mu planovi. Ako je kandidat za selektora reprezentacije moraće da izađe iz te medijske blokade, što mu, pretpostavljam, ne bi bilo teško. Poznato je koliko je Džile komunikativan i otvoren, i koliko je bio otvoren kao trener Budućnosti, Partizana, Olimpije, Lijetuvosa…

Čini se da se lista domaćih kandidata sa Nikolićem i Džikićem završava, jer ostali teško da bi mogli da dobiju javnu podršku koja je itekako potrebna.

Što se stranaca tiče, tu takođe figuriraju samo dvojica: Crnogorac Dejan Radonjić i Italijan Andrea Trinkijeri.

Radonjić vodi tim koji igra Evroligu (Bajern), i skoro je nezamislivo da bi pristao da zanemari svoje klupske obaveze da bi igrao sa Srbijom “prozore” i olimpijske kvalifikacije. Dakle, ostaje Trinkijeri.

Znajući koliko italijanski stručnjak ceni našu košarku, verovatno da bi trener Partizana prihvatio i selektorsku funkciju, ali to se sigurno ne bi svidelo njegovim poslodavcima u klubu beogradskih crno-belih. Partizan ne krije evroligaške ambicije, a svi planovi vezani su uz samo jedno ime – trenera Andreu Trinkijerija. Mada, ako bi pronašao zajednički jezik sa klubom, čini se da bi Trinkijeri bio sasvim korektno rešenje koje bi garantovalo kontinuitet sa radom Saše Đorđevića.

Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, ostaju ta dva imena: Aleksandar Džikić i Andrea Trinkijeri.

Ovu analizu sam napravio bez ikakvih emocija i uticaja, hladne glave. Zato se unapred ograđujem od svih negativnih navijački obojenih komentara. A za sve konstruktivne komentare i predloge mogu samo reći da su dobrodošli, i da ih jedva čekam.

1 Trackback / Pingback

  1. Srbija ima novog selektora! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*