Problem zvan Kuzma

LakeShowLive.com

Mladost Lakersa raširila se po cijeloj Ligi. Počevši od Russella u Warriorsima, Randlea u Knicksima i posljednjih koji su otišli – Ball i Ingram u Pelicansima. Nakon odlaska Kobea, probali su standardnim putem u rebuilding, kroz draft. Koliko je to mukotrpan potez, osjetili su na svojoj koži i odlučili promijeniti strategiju. Prvi korak je bilo dovođenje Lebrona, a kada su vidjeli da mladost koju su imali ipak nije toliko posebna, odlučili su se i na drugi korak. Dovođenje Davisa. U suprotnom smjeru poslali su gotovo sve što je ostalo od “mladosti”, osim Kuzme. Izbacili su ga iz pregovora s Pelicansima, on je od svih igrača jedini bio nedodirljvi (ne računamo naravno i Lebrona).

Gdje s Kuzmom?

Kyle je preživio ljeto u LA-u, ostao je u ekipi, a Vogel i stručni štab su polagali velike nade u njega. Kuzma je ostao kako bi preuzeo ulogu trećeg čovjeka, iza Lebrona i Davisa. Igrom u posljednje dvije godine pokazao je kako može biti pouzdana stretch opcija, kojoj šut nije jedina napadačka opcija. Kuzma je često znao i spuštati loptu na parket i probijati izvana. Pokazao je i određenu dozu kreativnosti, te nas uvjerio kako nije jednodimenzijalan igrač. U te dvije godine bio je možda i najbolji igrač Lakersa. Problemi su počeli s početkom posljednje, treće sezone.

Sezonu je počeo povređen, propustio je prve 4. utakmica. Hvatao je formu nekoliko utakmica, a onda je protiv Bullsa ubacio 15 poena i nagovijestio bolje dane. Nažalost, bilo je kratkotrajno, a Kuzma se baš mučio. Prosjeci su mu drastično opali, ubacuje dosta manje poena nego u rookie sezoni. Na terenu prečesto izgleda zbunjeno, jednostavno se ne uklapa u ovu ekipu Lakersa. Problem je Davis.

Kuzma je gotovo sve vrijeme provodio kao krilni centar. Na toj poziciji najbolje može iskoristiti svoju brzinu i dobar šut. Kako Davis starta na četvorci, Lebron na trojci, tu nema mjesta za Kuzmu. Uz to, Kuzma se stilom jako teško uklapa uz ovu dvojicu. Kuzma nije klasičan spot up šuter, a ni odličan defenzivac. Nesumnjivo je kvalitetan igrač, no kvalitete koje on posjeduje, ponajviše kreiranje iz driblinga, nisu potrebne uz Lebrona i Davisa. Lebron je navikao igrati sa šuterima, odnosno tako najbolje funkcionira, a iako Kuzma itekako može pogoditi otvoren šut, on je puno više od samo spot up opcije.

Na Božić je pokazao svu raskoš svog talenta. Protiv Clippersa ubacio je 15 poena u prvoj četvrtini, i to ulazeći s klupe.

 

Problem je i u obrani. Kuzma bi trebao pratiti protivnička krila, koja su u većini slučajeva manja i brža od njega. Za Lakerse je bolje da tu poziciju krila, igra stvarno krilni igrač, a ne Kuzma koji više prednosti ima kada igra s centrima. Jednostavno, ove sezone Kuzma nije iskorišten na najbolji način. Što i ima logike kada su u ekipi Lebron i Davis. Što onda s njim?

Što dalje?

Lakersi su zadržavanjem Kuzme odradili odličan posao. Čak i da se njegove igre ne poprave, u njemu imaju veliki asset za trade. Kuzma nije franšizni igrač, no bez ikakvog problema bio bi u rotaciji gotovo svih ekipa u Ligi. Odraditi će svoj posao i  više nego kvalitetno. Prvi na pamet padaju recimo Wolvesi. Možda nemaju što za ponuditi Lakersima, no sigurno bi Kuzma bio puno bolji partner KAT-u nego Wiggins. Problem u ovoj priči predstavlja Kuzmin ugovor. S obzirom da je biran u drugoj rundi i da je još na rookie ugovoru, Kuzma zarađuje samo 2 milion $ godišnje. Uvjerljivo najbolji omjer uloženog i dobivenog u Ligi. Lakersi mogu pucati visoko. U paketu s Kuzmom mogu poslati i Danny Greena ili recimo Kaldwell Popea, prostora za manevar ima, samo je pitanje imali li zainteresiranih ekipa?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Bajka kratkog vijeka - Ostatak Sveta
  2. Lakersi grade čudesnu trojku - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*