Obećavam da ću biti najbolji, i da ću od vas pravite najbolje!

screenshot

Košarkaški kralj, Lebron James, igra svoju 17-tu sezonu u NBA. Sa 35 godina, i mnoštvom postignuća iza sebe, deluje kao da je još uvek gladan svega. Rekorda, trofeja, pobeda… Sa punih 35 godina, iza sebe ima 1.229 utakmica, na kojima je u proseku beležio preko 27 poena, 7.4 skokova i 7.3 asistencije, uz preko 50 % šuta iz igre.

Lebron je u ovih 17 godina, sa trona poskidao sve igrače, pa je u NBA postao prvi i jedini igrač sa:

  • 30.000 poena, 9.000 skokova i 9.000 asistencija!

Ali to nije sve, Lebron je kroz karijeru obarao mnoge rekorde. Mnoge od njih smo već zaboravili, a neke smo uspeli da zabeležimo:

Svi rekordi košarkaškog ‘Kralja’

Ko je Lebron?

29. oktobra, 2003, 18-godišnji mladić zakoračio je prvi put na NBA parkete. Od tada košarkaška igra više nije ista, a danas vi znaju ko je – Lebron James!

Lebron James je rođen 30. decembra 1984 godine u malom gradu Akronu gdje je i odrastao. Nije imao normalno djetinstvo. Njegova majka Gloria je Jamesa sama odgojila i to u kakvog čovjeka. Selio se iz stana u stan, odrastao je u takvoj četvrti gdje su bili sami drogeraši, kriminalci razne vrste i najčešći zvuk koji je slušao u djetinstvu bio je zvuk ispaljenog metka, sirene hitne ili policije. Selio se 12 puta u 3 godine, promijenio pet škola i teško je sticao nove prijatelje upravo zbog toga. Na kraju je majka Gloria otišla u veći grad da proba zaraditi neki novac a James je ostao da živi kod jednog susjeda koji ga je i upoznao sa svijetom košarke.

“Nikad se nisam žalio, kad je mama rekla da trebamo seliti, spakovao bi svoje stvari bez pitanja i krenuo. Lik oca kojeg sam uvijek tražio nije bio tu, nisam ga ni upoznao. Mama mi je sve na svijetu”.


I PROMISE – Lebronova humanitarna strana

Pre nekoliko godia Lebron je u rodnom Acronu, Ohio, pokrenuo školu za siromašnu decu i za decu bez roditeljskog staranja. Škola je ponela naziv ‘I promise’, i to je svojevrstni moto koji je Lebrona vodio kroz karijeru.

Njegovu humatiranu stranu u prvoj godini škole osetilo je 240 đaka (po 120 u trećem i četvrtom razredu) koji su označeni kao rizični, odnosno oni kojima je potrebna privremena ili stalna pomoć kako bi uspešno završili školu. Za polaznike je obezbeđenja kompletna usluga (dva obroka i užina) i oprema (udžbenici, odeća i bicikli).

Lebronova gesta koja je usrećila mnoge porodice!

U planu je da se škola svake godine širi i da do 2022. godine ima đake od prvog do osmog razreda.


Rekordi koji će se teško oboriti

Stranica Fadeaway World, navela je u priog Lebronovom 35-om rođendanu nekoliko rekorda koji će se teško oboriti u skorijoj budućnosti NBA lige, jer na horizontu se još nije pojavio igrač Lebronovog kalibra.

I dok je Wit Chamberlain bio neko ko je zahvaljujući svojoj individualnoj statistici obeležio jednu ephou, Lebron će mu se definitivno pridružiti kao neko ko je zaštitni simbol NBA i košarke u novom milenijumu.

Fadeaway World

911 uzastonih mečeva sa minimalno tri koša iz igre 

Ovo je definitivno fenomenalan učinak, jer ako pogledamo statistiku na drugom mestu nalazi se Michael Jordan sa 893 meča, treći je Shaq O’Neal sa 594 uzastopne utakmice. Od aktivnih igrača, tu su Giannis Andetokoumpo (Bucks) sa 201 mečom, pa Durant sa 149.

Procenat pobeda u play offu

Za Lebrona kažu da je jedan od najvećih gubitnika u NBA, jer igrao je devet NBA finala a osvojio je svega tri prstena. No, gledajući procenta pobeda njegovih timova u play offu, Lebron je na samom vrhu te lestvice sa 51 % uspešnosti dok je na drugom mestu, na primer, Michael Jordan sa 37.8 %.

Lebron ima znanje i umeće da pozitivno utiče na svoje saigrače ali i na timove u kojima igra, momentalno ih čineći kandidatima za najviši plasman, pa i titulu. Njegov ‘play off’ mode je nešto što je dobro prepoznato u NBA, to je deo regularne sezone i samog play offa u kojima je Lebron nezaustavljiv.

M0žda i najpoznatija skorašnja žrtva njegovih sjajnih igara u play offu su DeRozanovi Raptorsi koje je Lebron dva puta za redom glat izbaciovao iz doigravanja.

Poeni u play offu

Lebron definitivno dominira kada su u pitanju play off statistike. Sa svojih 6.911 poena, daleko je na drugom mestu ostavio Michaela Jordana (5.987). Iako nije prefinjeni šuter poput MJ-a ili Kobe Bryanta, Lebonov ateticizam i dominacija u reketu omogućile su mu da u proseku na svojim play off mečevima daje 25+ poena u proseku.

Basketball Reference

 

A ovo je rekord koji će on nastaviti da gradi, i da pomera i dalje granice. Jer ove sezone definitivno će igrati play off sa Lakersima, a preostale su mu još i dve godine ugovora.

Play off minute

Još jedan neverovatan rekord Lebron drži kada je u pitanju broj odigranih minuta u play offu. Podsetimo se samo kako je Lebron sa svojim timovima (Miamiem i Clevelandom) igrao u osam uzastopnih velikih finala. On je u karijeri (zaključno sa krajem 2019. godine) odigrao 10.049 play off minuta, na drugom mestu je Tim Duncan (9.370) a treći je Kareem Abdul-Jabbar (8.851 minuta).

Jedini put kada se sa svojim timom nije plasirao u play off bilo je prošle godine, u njegovoj prvoj sezoni sa Lakersima.

Konzistentnost

Kada je u pitanju konzistentnost i kontinuitet dobrih igara, od utakmice do utakmice, prema Fadeaway World, Lebron je najbolji igrač ikada. On je igrač koji je od dolaska u NBA jedan od retkih ostajao bez težih povreda (izuzetak je opet prošla sezona u kojoj je propustio značajan deo sezone pa je odigrao rekordno najmanje – 55 utakmica).

Tome u značajnoj meri ima zahvaliti načinu na koji održava svoje telo, uz besprekorne treninge i godišnja ulaganja od preko milion dolara, Lebron je po mnogima jedan od najvećih sportista i atleta ikada. Mnogi će reći – lako je kada ima novaca, no na prste se mogu nabrojati sportisti (Cristiano Ronaldno je jedan među njima) koji su toliko posvećeni treninzima.


NAJDRAŽA TITULA

Nakon velikog povratka u matični Cleveland, Lebron je odmah sa timom stigao do finala ali je tamo bez podrške Irvinga i Lovea zbog povreda poklekao. U narednoj sezoni, 2015-16, sledi velika osveta Warriorsima. Cleveland je do play offa stigao bez većih problema. Lako su savladali protivnike sa istoka. U Velikom finalu su igrali ponovo protiv GAW. Ovaj put su bili bolji.

Lebron James je gospodario u svim segmentima igre: bio je vodeći igrač u finalnoj seriji po broju poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada po meču.

Golden State je nakon četiri utakmice vodio 3:1. Nijedan tim u istoriji lige se dotad u Velikom finalu nije vratio iz zaostatka od 3:1.

U petoj utakmici, james je ubacio 41 poen, dodao 16 skokova, 7 asistencija, po 3 ukradene lopte i blokade.

U šestoj utakmici, James je ubacio 41 poen, dodao 11 asistencija, 8 skokova, 4 ukradene lopte i 3 blokade. Rezultat je nakon te utakmice bio 3:3.

U poslednjoj, sedmoj utakmici, cavsi su iznenadili Warriorse u gostima. Lebron je imao tripl-dabl učinak (27 poena, 11 skokova i 11 asistencija).

Bila je to Kraljeva treća, i najdraža, titula u karijeri.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*