Igrač meseca, Nikola Jokić (Denver): Zimsko buđenje Mr. Jokera!

YT / screenshot

Nuggetsi su imali vrlo dobar mesec iza sebe. Da nije bilo rezultatski loše turnere po Istoku (tri vezana poraza od Bostona, Brooklyna i 76ersa), te kiksa protiv Pelicansa kod kuće i nesretnog poraza na Božić, bio bi to savršen mesec. Ovako su u 16 mečeva koje su odigrali tokom decembra ostvarili 10 pobeda i zabeležili 6 poraza. Posebno je impresivna bila serija u drugoj polovini meseca – pobedili su u 9 od poslednjih 11 mečeva, tako da su godinu dočekali na drugom mestu Zapadne konferencije sa 23 pobede i 10 poraza.

Buđenje Jokića

No, koliko god decembar mogao biti rezultatski bolji, Nuggetsi su u ovom mesecu dobili Nikolu Jokića, koji je odigrao fantastično!

Zvanično najbolji centar lige počeo je da se statistički budi, a brojevi pokazuju da se polako vraća na svoj All Star nivo – na 16 decembarskih mečeva, igrao je u proseku 31 minutu, a davao 20,8 poena, hvatao je 9,4 skokova, delio 7,4 asistencije, a što je najvažnije – počeo je da uzima nešto veći broj šuteva (14,9 po meču) i da pogađa sa mnogo većom sigurnošću – kako iz igre (54,4 %), tako i za tri poena (39,3 %), ali i sa linije penala (84,5 %).

Jokić i saigrači

Nakon serije dobrih igara, Nikola je ponovo najboli strelac Nuggetsa (18,1 poena u proseku) ispred Jamala Murrraya (17,1), najbolji je skakač (9,9 skokova) ispred Willa Bartona (6,9), te je najbolji asistent tima sa 6,7 asistencija u proseku.

Zanimljivo je da Jokić, igrao ne igrao dobro, svoje saigrače u timu čini boljim, ili ih makar stavlja u situacije i stvara im šanse da oni sami budu efikasniji. Kao što je ova naizgled bezazlena situacija, koju je sjajnom asistencijom pretvorio u pogodak:

Kingsi će definitivno zapamtiti Jokića i njegov solo prodor u kojem je dva puta provukao loptu iza lea pre nego što je poentirao:

Momak sa kojim Jokić imao najbolju saradnju je Jamal Murray, no on je tokom decembra malo povukao ručnu – imao je 15,6 poena, 4,4 asistencije i 3,9 skokova u proseku, uzimao je manje šuteva (13,4 naspram 16,8 u novembru) a realizacija šuta za tri mu je pala na 31 %.

Mr. triple double

U 16 decembarskih mečeva Jokić je 4 puta zabeležio triple double i sada ih ima 35 u karijeri. Protiv Orlanda mu je falio jedan skok da bi imao triple double učinak – završio je meč sa 18 poena, 12 asistencija i 9 skokova.

Poslednji triple double imao je protiv Memphisa (31 poena, po 10 skokova i asistencija), u pobedi 28. decembra 2019:

Nešto ranije, protiv OKC-a Jokić je zabeležio svoj 34-ti triple double koji je bio impresivan – sa 14 skokova i 12 asistencija. Trener Mike Malone imao je reči hvale za svoga asa:

“Bio je sjajan ovoga puta. Triple double sa 14 skokova i 12 asistencija… Svi će sada reći ‘Eto, vratio se, ponovo dodaje loptu’, ali mislim da je mnogo važnije od toga je da će Nikola uvek dobro da dodaje drugima, ali su sada ti drugi počeli mnogo bolje da se kreću, da uleću pod koš rivala. Torry, Huancho, Jamal, Garry, čak i Geramy su bili takvi. A ako jednu stvar znam o Nikoli jeste da ako ima loptu, on će s njom uraditi pravu stvar. Razlika je ovoga puta bila u tome da su se drugi igrači mnogo bolje kretali (nego do sada u sezoni).”

Jokić i brzina – dva oka…

Malone toga puta malo i našalio sa novinarima.

“Nikola… On radi stvarno naporno. I pre treninga i posle treninga. Dolazi polako u sjajnu fizičku formu, a deluje… brzo. Pogledajte samo…”, počeo je Malone, nakon što ga je jedan novinar nešto krenuo pitati, ali ga je strateg Nuggetsa nadglasao:

“Ne prekidaj me, pričam o tome koliko je Nikola bio brz! Pet godina je prošlo, a do sada nikada nisam rekao ‘brz’ i ‘Nikola’ u istoj rečenici! (smeh) Ne, stvarno, baš je delovao… brzo!”, zaključio je Malone uz smeh prisutnih novinara.

1 Trackback / Pingback

  1. Odiseja 2020: Jeste li spremni za duel najboljih? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*