Zašto Rocketsi nikada neće biti šampioni?

NBA

Dugo vremena je trebalo da opet upalim utakmicu Houston Rocketsa. Probao sam jednom prilikom, početkom sezone kada su igrali s Netsima. Sva trojica “fantazista” s loptom, Westbrook, Harden i Irving smjenjivali su se napad za napadom i igrali 1 na 5. Trajalo je to sve dok sva trojica nisu završili na klupi, a naravno ponovno je počinjalo kako su se vraćali na parket. Igra Rocketsa se zasnivala samo na jednom, Harden i Westbrook su se smjenivali tko igra 1 na 5, a obično onaj koji je uspješniji ima više pokušaja.

Rocketse sam namjerno izbjegavao gledati, uz svo dužno poštovanje Hardenu koji je trenutno uvjerljivo najbolji napadač Lige, to nije košarka za mene. Svoje napadačke talente prečesto koristi, a u dosta slučajeva i pogrešno. Što je bilo očito u drugoj utakmici Rocketsa koju sam pogledao. CP3 i Thunderi su preokrenuli Rocketse koji su sve imali u svojim rukama i na kraju “ukrali” pobjedu. Harden je bio u “elementu”, čak 16 promašenih trojki i 4 izgubljene lopte, uz pregršt krivih odluka tijekom utakmice. Krenimo redom…

Prošlo je nekoliko minuta igre kada su Thunderi ostali bez Stevena Adamsa. Capela se zaletio i nezgodno sudario sa Adamsom, koji je doživio povredu kuka. Nije teže prirode, ali utakmicu nije mogao nastaviti. Rocketsi (čitaj Harden i Westbrook) su tada “briljantno” ustanovili da Muscala nije niti približno dobar zaštitnik obruča kao Adams i da sada imaju neometan put ka košu. Do tog trenutka čitava ekipa je promašila svih 10 trojki, a tek je 11. upala nakon šuta House Jr-a. Odnosno, čim su počeli napadati sredinu i slack and kick igrom pronalazili otvorene šuteve. Harden je iskoristio prazninu u reketu, napunio Muscalu s faulovima i s nekoliko brzih ulaza odveo Rocketse u vodstvo. U tom trenutku, da nije bilo nezadrživog Chris Paula koji je ubacio 26 poena u prvom dijelu, utakmica bi već bila završena.

Dakle, Thunderi su ostali bez cijele centarske linije (Noel nije bio niti u sastavu – isto povreda), nitko osim Paula nije mogao pogoditi ništa, a još je i Donovan morao iskoristiti sve timeoutove, tako da je ostao samo na jednom već na sredini treće četvrtine. Nekako su se držali u utakmici, no Rocketsi su otišli čak i na +17 u jednom trenutku. Polako ali sigurno, Thunderi su stisnuli obranu, pojačali agresivnost, a Galinari je napokon nešto i pogodio. Zamijenio je Paula iz prvog dijela, ubacio je dvije trojke i 3 bacanja nakon faula i vratio utakmicu u egal.

U ovom povratku Thundera možemo vidjeti razloge zašto Rakete s ovim načinom igre nikada neće biti prvaci. Thunderi su većinu utakmice igrali s Deonte Burtonom kao centrom. Doduše, izuzetno snažnim bekom ali ipak bekom. Harden je u posljednjoj četvrtini i dalje nastavljao ispaljivati trojke kao na traci, poput čitave ekipe Rocketsa.

HardenShotChart vs Thunder

Vidimo iz Hardenovog shot charta kako su stvari izgledale. Iz reketa je dominirao, promašio je samo 3 šuta-polaganja, dok ih je pogodio čak 7. Dakle 70% šuta iz reketa naspram 5% šuta za tri poena. U posljednjoj četvrtini Harden je pogodio jedan jedini ulaz, a promašio je 3 trojke.

Da stvar bude bolja, čak je i Westbrook prestao sa šutevim i agresivno je išao na ulaz svaki puta. Kako nije bilo visokih igrača, nije se mogao zabijati kao inače, pa je ovaj puta bio izuzetno efikasan. West je ubacio 32 poena uz 12 asista i 11 skokova, a samo je tri šuta opalio izvan reketa.

WestbrookShotChart vs Thunder

 

Promašaji su se nizali na obruču, Thunderi hvatali lopte i smirenom igrom u napadu “grickali” prednost, sve dok ju na kraju nisu pregrizli – i pobijedili. U periodu kada su preuzeli prednost i otišli na +15, Harden i ostali su bili izuzetno agresivni na ulazu. Ostavili su se šutiranja trojki, pogotovo preko ruke, išli su do obruča a Thunderi u ovoj postavi to nikako nisu mogli braniti. Također, Capela je s lakoćom zakucao nekoliko dodavanja Hardena i Westa, preko obrane Thundera koja je jednostavno bila preniska.

Također, jedan od posljednjih napada dobro oslikava Rocketse. Harden probija, nakon dugo vremena odlučuje se na dodavanje Tuckeru u corner. PJ je jedan od najboljih corner šutera Lige, te bi taj šut unatoč svemu, bio vjerovatno pogodak i izjednačenje. Lopta nije niti došla do njega, “ukrao” ju je Westbrook, malo šetao s njom, otišao na drugi kraj čeone linije i opalio je trojku preko ruke. Promašaj, skok Thundera i potvrda pobjede.

Harden s ovakvom igrom nikada neće biti prvak. Najbolji je napadač Lige, postiže gotovo 40 poena, no opet nakon ovakvog ispucavanja moramo preispitati njegovu selekciju šuta i košarkašku inteligenciju. Gotovo svi šutevi su bili neizrađeni, odnosno sam ih je izradio i šutirao preko ruke. Da polovicu tih šuteva nije uzeo, da je možda krenuo na ulaz u tim situacijama, ova utakmica bi bila davno gotova. Ovako je pokušao spasiti stvar s dodatnih pola sata šuterskog treninga nakon utakmice…

Dok god se bude ovako ispucavao Rocketsi neće ništa napraviti. Gotovo je sigurno da ne može održati takvu šutersku formu da pogađa trojke s 40 ili 50% tijekom playoff serije. Biti će ovakvih utakmica, a to će biti kobno za Rocketse. Playoff ovakve šuterske predstave ne prašta… Pitajte samo Warriorse…

1 Trackback / Pingback

  1. "Harden je najteži igrač za čuvanje, ikada" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*