Misija: Povratak prstenja u La-La Land

LakerShowonline.com

U posljednji dio sezone Los Angeles Lakersi ulaze čvrsto držeći prvo mjesto Zapada. Bježe Nuggetsima 6, a gradskim rivalima Clippersima 7 pobjeda. Očekivano dolazak Davisa je potpuno preokrenuo franšizu. AD i Lebron igraju sjajne sezone, no i ostatak ekipe je zasada na nivou. Pretežito veteranska ispomoć uz poneki Kuzmin bljesak odradila je dobar posao. Fascinantan je podataka da u ovoj sezoni igrači prve i druge godine odigrali za Lakerse ukupno 15 minuta. Trojica najmlađih u ekipi, Kostas Antetokoupmnpo, Horton-Tucker i Zach Norvell podijelili su “bratski” tih 15 minuta i svaki je dobio po 5 minuta slave ove sezone. Lakerse zanima samo sadašnjost. Idu po naslov već ove sezone, to je kristalno jasno.

Napunili su ekipu veteranima koji znaju što znači playoff. Green je bio šampion sa Spursima, Howard je vodio Magic do velikog Finala u kojem su izgubili od Kobea, Cook je bio dio šampionske generacije Warriorsa, a Ronda da i ne spominjemo. Trenutno nikako nisu na toj razini kada su igrali sva ta Finala, no iskustvo imaju, a to je ono što Lakersi smatraju da im je napotrebnije. Ima dosta oscilacija među rezervama Lakersa, najbolji strijelac iza AD i Lebrona je Kuzma sa samo 12,5 poena u prosjeku. Sve to postaje relativno nevažno u playoffu. Odigraj dobar playoff i postoji šansa da se zaboravi tvoja loša regularna sezona. Na to ciljaju u Lakersima. Procijenili su da su manje šanse da ekipa puna veterana poklekne pod pristiskom playoffa. Mlade igrače ponekada moraš istpiti, no Lakersi su predugo bili loši, čekanje je gotovo. Da li je to dobar put?

Uzeći u obzir posljednjih 20-ak godina – jeste. Prelazeći rostere šampiona posljednjih 20-ak godina praktički samo u Spursima su igrači prve i druge godine igrali velike uloge u osvajanju naslova. Duncan je u svojoj drugoj sezoni 1998/99 uzeo MVP-a Finala, a sljedeći na redu su bili Parker i Ginobili u sezoni 2002/03. Parker je bio rookie, dok je Ginobiliu to bila druga sezona za Spurse. Ogroman utjecaj na prsten je imao i sadašnji član Lakersa Rajon Rondo u Bostonovom pohodu na naslov. Njegovom “krivnjom” umjesto Velike trojke, imali smo Veliku četvorku. Rondo je savršeno diktirao tempo Pierceu, Allenu i Garnettu i bio jedan od ključnih igrača u pohodu na naslov.

S Rondom završava niz. Heat je imao bivšeg igrač Budućnosti Norrisa Colea kao igrač druge godine sa 20-ak min u prosjeku, dok su i Warriorsi imali uvijek nekog “na stažiranju”. Prvi naslov tu je bio Ezeli, a kasnije i Quinn Cook. Niti jedan niti drugi nisu imala niti približan utjecaj kao ranije navedeni igrači, no jedino oni su zapravo i dobili priliku. Dakle, ovo je logičan put za Lakerse, a tome ide u prilog što i jedini mladi igrač kojemu daju šansu je Kuzma koji ima katastrofalnu sezonu. Dolaskom drugog brata Morrisa mogla bi ozbiljno patiti Kuzmina minutaža u playoffu ukoliko se ne probudi.

Baš Lakersi su “kiksali” prošli puta kada su se odlučili na ovu taktiku. Shaqu i Kobeu stigli su Malone i Payton, koji su u smiraju karijere probali stići do naslova. Bad Boysi su imali drugačije zamisli i tada su veterani Lakersa, a i Shaq i Kobe s njima, ostali bez prstena.

Gradski rivali Clippersi znaju što znače veterani. Dodali su još dvojicu, rezervnog playa Reggie Jacksona i brata Morrisa iz Knicksa. Bucksi su u George Hillu, Wesu Matthewsi u Ilyasovi pronašli svoje veterane koji uvelike doprinose igri najbolje ekipe Lige. Od prvih 6 ekipa Lige, Nuggetsi su uvjerljivo najmlađi i kod njih je zapravo obrnuta situacija, gdje su veterani dovedeni kako bi pojačali mladost. Boston sa Brownom i Tatumom ima okosnicu u mladim igračima. Ipak, u prvi red favorita spadaju ekipa iz Los Angelesa i Bucksi, sve redom ekipe prepune veterana. Posebno Lakersima je ova sezona izuzetno bitna. Dugo već čekaju na naslov, a ove sezone su otvorili sve karte i cilj im je jasan. Povratak prstenja u La-La Land

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*