Caron Butler – sa ulice do NBA blještavila

caron butler
Screenshot/NBA Balkan Magazine

Piše: Nemanja Stevanović, NBA Balkan Magazine

Postoje mnogi NBA igrači kao što su Derrick Rose koji je imao teško detinjstvo kao klinac, koji je živeo sa kriminalom na ulicama Chicaga, kada pogledate taj način života nikada ne bi ni mogli slutiti da će se baš iz toga, iz svog tog ludila neki talenat prepoznati. E pa, baš kao i Rose, Caron Butler, jedan od najpoštovanijih NBA veterana u ligi, je imao veoma teško detinjstvo, a krenuti ćemo od samog početka.

Priča nas vraća u devedesete, u mesto Racine u državi Wisconsin, gde je Butler rođen i odgajan. U ovom gradu na svet je 1980. dosao Caron Butler. Racine je bilo malo mesto ali puno nevolja koje su nažalost zahvatile i Carona. –“Bio sam potrčko. Svakog jutra sam ustajao i nosio pakete. I tako sve do tri sata. Morao sam da radim svoj posao. A moj posao je bio kokain.” – Butler se prvi put  susreo sa kokainom kada je ima samo 12 godina.

Kako kaže Rick Geller gradonačelnik Racine-a u penziji: – “Radio sam kao gradonačelnik u Racine-u 30 godina, tamo je bio težak period izmedju 80-ih i 90-ih”- U tom gradu su se svakog dana dešavala ubistva, to je jednostavno bio kao način života. -“Uvek sam bio nervozan i uplašen, budio bih se noću pogledao u svoje rame i pomislio da svakog dana može da mi se desi da me upucaju, i mislio sam na sve koji su bili u mom krugu da će umreti.”-

Caron je bio uhapšen čak 15 puta do svoje 15-te godine, što može biti primer teškog života u Racine-u. A onda nakon dosta hapšenja kada je imao 14 godina, Caron je bio osuđen na jednu godinu u zatvoru. Period u njegovom životu koji je proveo u zatvoru, kako on kaze bio je najgori  –“Bio sam slomljen.”- Svakog dana je pisao svojoj porodici pisma – “Lio sam suze, to su bila jako emotivna pisma ” – u jednom pismu koje je Butler napisao svojoj porodici pisalo je i “Blagosloven sam što imam porodicu”. –“Drago mi je zbog toga što su se stvari dogodile na način na koji su se dogodile. Sada sam svestan šta sve u životu mogu da izgubim. A kada sam izasao pokusao sam da uradim sve sto mogu, da budem znate, na pravom putu.“-

Kada je Butler izašao iz zatvora, započeo je novi život. Prvo, našao je posao i pronašao drugačiji način da donosi novac u kuću. Njegovi prijatelji su i dalje dilovali kokain i nastavili sa starim načinom života, ali kako kaže Butler – “Kada sam izašao, nisam hteo da se ponovo vratim tamo,imao sam drugačije planove.”- Ali deca kao deca, su ga zafrkavala, –“Znate, dosli bi u Burger King zafrkavali bi me ali meni to nije pravilo problem, hteo sam da izađem na taj pravi put.”– Kako kaže Caronova majka -“Znala sam da više neće ulaziti u nevolje, naucčio je svoju lekciju.”

Januar 22. 1998

-“Ispred svoje kuće sam samo odjednom začuo BUM, BUM, pogledao sam kroz prozor i video gangstere koji se bore protiv policije, pomislio sam kako sam već godinu dana radio dobre stvari, i pokrio se ćebetom ne razmisljajući o tome, ali duboko u sebi znao sam da ce gangsteri ući u kucu, da se oporave.”- Rick Geller priča o tom događaju -“Znali smo da su gangsteri u kući, poceli smo da tražimo i u jednom trenutku u garaži smo pronašli 50.3 grama kokaina.”
Mozete samo pomisliti kako se Butler osećao u tom trenutku – “Pronasli su kokain u mojoj garazi, nije bio moj, znao sam sta moze da se desi u takvim situacijama, imao sam ujaka koji je otišao u zatvor zbog stvari za koje nije bio kriv, bio sam zabrinut, dođavola jesam.”-sa osmehom završava rečenicu Butler. Znate sta je najgore u celoj toj prici?Da je Caron tog dana bio optuzen, bio bi osudjen na minimalno 10 godina u zatvoru.

Policija u takvim trenutcima(kada pronđje drogu) obično uslikava celu kuću , sve detalje koji se nalaze unutar nje, to su radili i tad Caron nije mogao da veruje da mu se sve to ponovo desava, posle sve te muke, da izađe na pravi put za njega se u tom trenutku istorija ponovila. -“Pričao sam sa mojim ljudima i jedan od njih mi je rekao, mislim da bi bila velika greška uhapsiti tog dečka, mislim da on stvarno nema pojma da je taj kokain bio tu i mislim da on nije kriv.”– priča Rick Geller o razgovoru sa svojim izvorom. -“Došli su opet do moje kuće, i Geller mi je rekao nadam se da ne pravimo grešku?”-sa osmehom se priseća Caron.

10 godina nakon toga, 2008. godine Butler i Geller su se sreli na jednom humanitarnom događaju. Geller je ispruzio ruku prema Butleru i upitao ga – “Znaš li ko sam ja? Ja sam gradonačelnik koji te je pustio i nije priveo.”– “Bio sam u šoku, mislio sam čoveče nikad te nisam upoznao, i rekao mi je celu priču koja se krila iza svega toga” -sa suzama priča Butler. “I znate šta, da on nije odlučio kako je odlučio, ništa od svega ovog nebi bilo isto.”- dodaje Butler.

Nakon tog dana oni su postali jako dobri prijatelji, kada je Caron imao dobre partije Geller ga je zvao i hvalio, kada je Caron igrao loše Geller ga je bodrio. –“Pre 16 godina mogli ste videti vrlo, vrlo uplašeno dete, 16 godina kasnije vidite NBA zvezdu, i čoveka koji nikad nije zaboravio odakle potiče.”- Nakon 11 sezona u NBA-u i izvanredne karijere gde je igrao za 5 različitih timova, za Caron-a je bilo vreme da se vrati kući. –“Moj agent me je pitao, dali zeliš da završiš karijeru tamo gde je sve počelo? Rekao sam samo da bi to bilo sjajno.”

-“Moj sin mi je rekao da Caron dolazi da igra za Milwaukee, mislio sam na početku da me zeza, zato što, možda ovo izgleda kao šala, pred Božić sam želeo da Caron zaigra za Milwaukee.”- To se i desilo 2013. Caron je zaigrao za Buckse, i održao svoje obećanje.

Danas Caron Butler poseduje 6 Burger King restorana, sličnih onim u kojem je on kao klinac bežeći od kriminala, zarađivao novac. -“Znate pokušavam da budem dobar primer deci koja me gledaju, i mojoj deci, jer znate moji primeri su bili ljudi na ulicama, znate kakav je osećaj kad vam neko kaze ugledam se na tebe, to mi mnogo znači i oduševljava me.”-

Butler je sponzor udruzenju “Cops N’ Kids” koji potiče komunikaciju između dece i policije. -“Nisam mogao da pogledam sve te ljude u lice i da budem neuspešan, pa sam nastavio da teram napred i napravio sam nešto od sebe, znate ovo je kao ostvarenje sna.” Butler je pored teškog detinjstva ipak pronasao svoj put, i on je uzor mnogoj deci, jer je pokazao da uz veliki trud i rad možete da uradite šta god poželite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*