Najveći mali centar

kosmagazin

Preneseno sa: kosmagazin.com

Pišu: Aleksandar Ostojić i Vladimir Stanković

U vremenu kad su sva košarkaška takmičenja suspendovana zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo da naše čitaoce častimo u skladu sa motom ovog portala – Za one koji čitaju košarku. Poklanjamo vam knjigu koju ćete moći da čitate u nastavcima. Reč je o 50 biografija najvećih igrača NBA lige, a koje su svojevremeno objavljene u knjizi “50 veličanstvenih” autora Vladimira Stankovića i Aleksandra Ostojića. Uživajte u čitanju!

***

Autentična preteča atletske košarke s kraja 20. veka, čovek koji se sa svojim atletskim sposobnostima pojavio mnogo pre svog vremena. To je Ves Anseld – grmalj, razarač, buldožer, i – pre svega – čovek koga su svi voleli.

– Moja filozofija je jednostavna – kaže Anseld. – Ja iskreno verujem da, ako naporno radim, mogu igrati i iznad svojih mogućnosti. A ako uz to imate i želju da pobedite – možete sve da uradite.

Ovu svoju prostu filozofiju Ves Anseld je počeo da sledi već na koledžu Lujvil. Imao je svega 201 centimetar, ali je, igrajući centra, bio dvaput biran u najbolju petorku američkih studenata. Već na prvoj godini studija imao je prosek – 35,8 poena!

Kao drugog na draftu 1968. ga uzima Baltimor, danas Vašington, i tu počinje Anseldova “vašingtonska priča” koja neprekidno traje naredne tri decenije! On već u svojoj debitantskoj sezoni u NBA ulazi u košarkašku istoriju – izabran je paralelno za najboljeg debitanta, i – za MVP lige! Pre Vesa to je pošlo za rukom samo legendarnom Viltu Čemberlenu. Posle njega – nikome!

Bulitsi (tada Baltimor, od 1974. Vašington) nikada pre Anselda nisu imali pobedničku sezonu, a sa njegovim dolaskom su čak deset puta imali preko 50 odsto uspešnosti, a 12 puta uzastopno učestvovali u plej-ofu. Za preko četiri decenije postojanja ovaj tim je osvojio samo jedan šampionat, i to zahvaljujući Vesu Anseldu – 1978. On je tada bio proglašen i za MVP plej-ofa, naravno.

Sa uspehom se nosio sa Džabarom koji je bio za glavu viši

Ves spada u onu malobrojnu grupu igrača koji su u karijeri postigli više od 10.000 poena i isto toliko skokova. Na internoj rang listi Vašingtona nalazi se na prvom mestu u četiri kategorije: broj utakmica, minutaža, skokovi i asistencije. Pored nesumnjivih igračkih kvaliteta, van terena se isticao humanitarnim radom, pa je bio prvi dobitnik nagrade “Volter Kenedi”. I danas, u 85. godini je jedan od najpopularniji javnih radnika u američkoj prestonici. Aktivan je učesnik u kampanjama protiv droge, organizuje humanitarne akcije za obezbeđivanje krova nad glavom beskućnicima, pomaže osnivanje specijalnih škola za hendikepiranu decu… Jedno vreme je bio i predsednik Udruženja igrača NBA lige. Posle 13 sezona u Bulitsima počeo je polako da se priprema za trenerski posao. Predsednik Vašingtona Ejb Polin ga je postepeno uvodio u posao, da bi 1987. postao i prvi trener ovog kluba.

Ostao je upamćen po tome što je bio jedan od najboljih centara u istoriji NBA, i to igrajući u vreme najboljih centara verovatno u istoriji košarke. Bio je niži od svih za glavu, ali je bio egal sa najvećima. Evo šta je o njemu rekao legendarni trener Bostona Red Oerbah:

– Ves je imao ogromno, široko telo, mada je bio izuzetno nizak za centra. Nije bio dovoljno brz da bi igrao krilo, ali je bio fantastičan skakač, fantastičan i kao čovek. Bio je izuzetno timski orijentisan, nikada sebičan, a imao je povratni pas bolji nego ijedan centar pre ili posle njega.

Anseldov sin Ves Anseld Junior je poslednjih godina asistent trenera u Denver Nagitsima.

Biografija:

Ime: Westley Sissel Unseld

Rođen: 14.03. 1946. u Lujvilu (Konektikat)

Visina: 201

Univerzitet: Lujvil

Draft: 1968. odabrao ga Baltimor Bulits kao 2.

NBA: Baltimor (1968-1973), Vašington (1973-1981)

Broj poena u regularnoj sezoni: 10.624 (10,8)

Broj poena u plej ofu: 1.260 (10,6)

Broj skokova u regularnoj sezoni: 13.769 (14,0)

Broj skokova u plej-ofu: 1.777 (14,9)

Broj utakmica: 984 (+ 119)

Ol star: četiri nastupa

Priznanja: član šampionskog tima (1978), MVP prvenstva 1969, debitant godine 1969, A-petorka lige 1969, najbolji procenat šuta iz igre u ligi 1976, MVP finala plej-ofa 1978.

Trener: Vašington Bulits (1987-1995)

“Kuća slavnih”: od 1987

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*