Silver smanjio plaće, na pravi način

Prvi veći rez NBA Liga je napravila – na sebi. Adam Silver i otprilike 100 najbolje plaćenih NBA dužnosnika odlučilo je smanjiti sebi plaće za 20%. Ostali zaposlenici ostaju pri svojim dosadašnjim plaćama, bez ikakvog smanjivanja. Ovo je tek početak, no Silver je demonstrirao kako se to radi. Prvo je sebi smanjio plaću, pa sada ako bude trebao smanjiti i ostalima – sigurno će do lakše podnijeti. Zasada nitko osim čelnih 100-njak ljudi nije dobio smanjenje, iako je bilo priče kako će udar po džepu osjetiti i igrači.

Pre nekoliko dana, pouzdani ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski najavio je da će igračima u NBA ligi biti isplaćene plate po rasporedu za prvi april, dok su primanja nakon tog datuma pod upitnikom. Razlog je suspenzija takmičenja zbog koronavirusa pa je moguće smanjenje plata ili potpuna obustava.

NBA liga je već poslala ekipama memorandum u vezi s tim, a takav potez je navodno dozvoljen usljed klauzule iz kolektivnog ugovora. U klauzuli se navodi kako je igračima moguće smanjiti primanja u katastrofalnim situacijama, kakve su rat, prirodne katastrofe ili epidemije.

Pogledajmo i spisak igrača u NBA sa najvećim platama u ovoj sezoni:

Hoopshop

Podsjetimo, NBA liga je zaustavljena 11. marta, a zbog situacije u Sjedinjenim Američkim Državama teško je očekivati da pauza bude samo najavljenih 30 dana.

76ersi prvi povukli potez, pa se brzo predomislili

Harris Blitzer Sports & Entertainment korporacija, koja je na čelu 76ersa, prvotno je odlučila da svim zaposlenima smanji primanja za 20 odsto uslijed pandemije koronavirusa.

Svjesni smo uticaja koji ovaj prekid svih dešavanja ima na našu organizaciju i industriju. Da bismo osigurali nastavak neometanog rada u ova nesigurna vremena bez smanjenja radne snage, moramo zasposlenima da smanjimo platu za 20 odsto i radno vreme svedemo na četiri dana nedeljno“, istakao je Skot O’Nil, generalni direktor korporacije.

Joel Embiid je odmah reagirao i rekao kako će iz svog džepa pokriti razliku da bi svi zaposlenici Sixersa ipak primali punu plaću. Vrlo brzo, Sixersi mijenjaju odluku poslije hrpe negativnih komentara. Većina je osudila potez Sixersa, tako da su odlučili povući svoju odluku.

 

Da su ostali pri prvotnoj odluci, Tobias Harrisu je trebala biti odbijena petina mesečnih primanja od njegove godišnje plate koja vredi 32 miliona što znači da će popularni Tobi ostati ‘tanak’ za pola miliona dolara mesečno. Nešto manji rez, no ne i neosetan, pogodio bi Ala Horforda i Joela Embidda:

HoopsHype

1 Trackback / Pingback

  1. Kina se vraća, sljedeća je Euroliga, što je s NBA? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*