Kralj horoga koji je služio samo jednog gospodara!

Flickr

 Piše: Emin Višnjić

Ferdinad Luis Alcindor Jr. je možda i ne tako poznato ime u svijetu košarke,ali kada čujete ime Kareem Abdul-Jabbar setit ćete se svih rekorda i uspjeha koji su obeležili jednu eru košarke. Ferdinand je rođen 16.aprila 1947. godine u New Yorku. O njemu se govorilo već kao bebi jer je nakon što se rodio imao skoro 6 kg i 60 centimetara. Rođen je kao katolik i živio je u mestu jako nezgodnom za crnce tada u Americi.

U srednjoj školi već je bio visok preko 2m i bio jedan od najdominantniji igraca ikada u srednjoj školi.Vodio je svoju ekipu do čak 71 pobede u nizu. Ukupan score u srednjoj školi je glasio 79 pobeda i samo 2 poraza.

O Jabbarovoj dominaciji na sveučilištu valja reći samo da su zbog njega i njegove dominacije zabranili zakucavanja. Iako se mislilo da će ga to zaustaviti, to mu je samo pomoglo, jer je usavršio svoje najjače oružje, horog. Za tri godine na Koledžu osvojio je 3 titule,bio 3 puta MVP i 3 puta izabran za igrača godine, a score mu je glasio neverovatnih  Nakon završetka njegove sveučilišne karijere ostati će upamćen kao jedan od najboljih ikada koji je kročio NCAA terenima.

Usledio je draft 1969. mnogi su se pitali može li njegova dominacija da se nastavi u NBA? Odgovor je bio da može, Jabbar je izabran kao prvi pick od strane Milwaukee Bucksa i već u prvoj sezoni beležio sjajne individualne uspehe. 1971. promenio je veru na Islam,a i ime u nama mnogo poznatije Kareem Abdul Jabbar što znači Plemeniti sluga Gospodnji. To je uradio zbog svog nasleđa. Kako su mnogi robovi zapravo bili muslimani, Kareem se odlučio na ovaj potez kako bi “ostao” u kontaktu sa svojim precima. 1968 odbija da igra za Ameriku na Olimpijadi.

Jabbar je u prvoj sezoni belezio 29 poena po mecu i bio vodeci strijelac lige,bio je i treci skakac sa oko 15 skokova po mecu i sasvim zasluzeno odneo nagradu Rookiea godine.U toj sezoni su imali 56 pobeda i 26 poraza. Sledece sezone u klub dolazi Oscar Robertson koji je sa Kareemom činio strašan tandem. Kareem je opet vodeći strijelac lige sa 30 poena po meču,a Bucksi su imali sjajan skor 66 pobeda i 16 poraza i te sezone osvojili svoju prvu titulu a Kareem je odnio nagrade MVP i MVP finala.

Jabbar nije bio toliko dominantan u fizičkom smislu, jeste bio visok 218 cm ali nije bio fizički jak recimo kao Wilt. Zato je usavršio tehniku koju je vežbao od petog razreda – sky hook ili nama poznatiji horog. Od svojih 5 sezona u Milwakueeu bio je 3 puta MVP. Nakon epizode u Bucksima zatražio je trade u Lakerse ili Knickse. Tradeovan je 1975. u Lakerse jer je i sam htio na najveću moguću scenu. U prve tri sezone bio je 2 puta MVP ali nisu uspevali da osvoje titulu. Ali 1979. draftovan je najbolji playmaker svih vremena Magic Johnson sa kojim ce Kareem postati sjajan duo,a nesto kasnije ciniti Showtime Lakerse.

U Lakersima je osvojio jos 5 titula zajedno sa Magicom.Verovatno najinteligentniji igrac koji je ikad kročio na kosarkaski teren jer je diplomirao umetnost na koledžu,a izvan košarke se bavio raznim stvarima, uključući glumu i dobrotvorni rad.

Za svoju 20 godina dugu karijeru osvojio je 6 titula,6 puta bio MVP,3 puta MVP finala,vodeci strelac lige svih vremena,3. skakac i bloker svih vremena,19 puta All star,15 puta All NBA tim,11 puta All NBA defensive team i jos mnogo drugih priznanja… Za mene kao i za mnoge druge Kareem moze konkurisati za najboljeg igraca svih vremena…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*