Minute vredne milion dolara

screenshot

Jedan od najkompliciranijih sustava ugovora ima NBA Liga. Ima bezbroj klauzula u ugovorima, te bezbroj načina kako da ekipe ne pređu cap i plate što manje poreza. Tako da im nije strano niti stavljati razne klauzule u ugovore svojih igrača. Tome smo svjedočili prošle godine kada je Harkless zaradio pola miliona $ tako što nije šutirao.

Sličnu stvar smo vidjeli i prije dvije godine. Početkom sezone Boston Celticsi su čistili cap kako bi mogli potpisati Haywarda, tako da je jedan od bitnijih igrača s klupe Kelly Olynyk bio slobodan u izboru novog kluba. Riley je nanjušio i odlučio uzeti Kanadskog centra koji se pokazao kao pravo pojačanje. Potpisao ga je na četverogodišnji ugovor vrijedan 50 miliona $, no čak ni sam Riley nije računao na to koliko će Kelly biti koristan.

Do tada mu je karijera bila obilježena sitnim povredama i ulascima s klupe u Bostona, te zbog toga Kelly nikada u svojoj NBA karijeri nije odigrao preko 1700 minuta u sezoni. Riley je odlučio staviti klauzulu u Olynikov ugovor, da ukoliko pređe tu brojku dobija dodatnih milion $. Nije računao na to da će Kelly već u prvoj sezoni zablistati u dresu Heata, postati jedna od njihovih najbitnijih igrača. Tako da je  Olynik klauzulu debelo ispunio već u toku regularnog dijela i do tada.

Protiv Hawksa je igrao preko 20 minuta, čime je prešao “magičnu” brojku i aktivirao je klauzulu. Tako je Kelly postao bogatiji za milion $. A Heat nije izgubio milion, već je dobio pouzdanog igrača u svojoj rotaciji.

Podsetimo, u svojoj prvoj sezoni za Heat (2017-2018) odigrao je 1.779 minuta u regularnom delu (i još 146 u play offu), u drugoj sezoni 1.812 minuta, dok je u tekćujo odigrao 1.089 minuta u 59 mečeva dok sezona nije prekinuta.

Doduše, njegova minutaža i uloga u timu smanjivala se iz sezone u sezonu, tako da je u ovoj sezoni igrau proseku 18.5 minuta na meču i uzimao je 5.4 šuta iz igre naspram 23.4 minute iz pomenute sezone i 8.4 šuta po meču koje je uzimao.

NBA.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*