Rodmanovih 48 sati i bitke protiv Bad Boysa

ESPN

Kobe Bryant je zasada jedini čovjek na svijetu koji je objedinio naslov NBA prvaka i Oscara. Dobio je najveću filmsku nagradu za suradnju na kratkometražnom filmu “Dear Basketball”. No, o jednom drugom igraču je snimljeno vjerovatno najviše filmova. Radi se naravno o Najvećem ikad Michaelu Jordanu.

U ponedjeljak 20.4. u jutarnjim satima po našem vremenu Netflix je izbacio prve dvije epizode serijala “The Last dance”. Očekivanja su ispunjena. U ovo doba bez košarke i općenito ikakvih sportskih događanja, gdje je Horse natjecanje bilo vrhunac košarke u posljedjnih nešto više od mjesec dana. Pravi melem na ranu.

 

Prve dve epizode dokumentarne serije “Posljednji ples” o, po mnogima najboljem košarkašu svih vremena Majklu Džordanu i Čikago Bulsima, oborile su rekorde gledanosti dokumentarnih filmova na televiziji ESPN.

ESPN je objavio da je prosečna gledanost prve dve od ukupno deset epizoda bila 6.1 miliona gledalaca. Prvu epizodu gledalo je prosečno 6.3 miliona ljudi, a drugu 300.000 manje.

Rat s Bad Boysima

Druge dvije epizode izašle su po rasporedu. U njima je nakon Pipa naglasak bio na Jacksonu i Dennisu Rodmanu. Dobili smo i neke vrlo bitne detalje o “ratu” Jordana protiv Bad Boysa Pistonsa. To rivalstvo je već steklo kultni status, no sada smo pobliže mogli vidjeti kako je to izgledalo.

Pistonsi nisu marili za sredstva da pobjede Jordana i ekipu, a u tom procesu nastradali su i ostali, pogotovo Pippen. Bad Boysi su bili prekretnica u Jordanovoj karijeri. Taman kada su mislili da ih su najbolja ekipa Istoka, ispriječili su se Pistonsi i morali su krenuti od nule. Jordan i ekipa su se vratili jači nego ikad, s novim trenerom na čelu i na kraju dobili Pistonse i otišli do kraja.

Jordan je iskomentirao i neslavan odlazak Pistonsa s parketa nakon što su ih Bullsi isprašili.

Drugi epizoda nam donosi fokus na Dennisa Rodmana. Imao je mirne početke, a tek je odlaskom u Spurse “poludio”. Malo je ljudi vjerovalo da će imati ovakav utjecaj na ekipu, no Rodman je sve demantirao. Naravno, nisu mogli izostaviti ni njegovu “drugu” stranu. Saznali smo koliko zapravo traje Rodmanovih 48h, kako ga je Jordan morao izvlačiti iz kreveta s Carmen Electrom kako bi se vratio na trening, te kako je otprilike izgledalo kada Rodman partija.

 

Ništa bez Pippena

Prve dve epizode donose nam bliži fokus na prvenstveno Jordana i Pippena kao glavne aktere, no i isto tako vrlo bitnih Rodmana i Jacksona. -“Bez Pippena ne bi bilo ni Jordana. Zato je on najbolji suigrač s kojim sam ikada igrao”- izjavio je Jordan što otprilike jako dobro sumira ono što je Pippen radio na terenu u to vrijeme. Prosto je nevjerovatno da je igrao za današnje uslove smiješne iznose, definitivno kandidat za najpotplaćenijeg igrača u povijesti košarke. Za 11 godina igranja u Bullsima Pippen je zaradio samo 22.2 miliona $.

Saznali smo i da je TMac zamalo završio sa Jordanom u Bullsima. Tmac je izjavio kako su Raptorsi i Bullsi dogovorili razmjenu u kojoj bi između ostalog Pippen završio u Kanadi, dok bi Tmac išao u Chicago. Jordan je stavio veto na trade i na kraju je sve propalo.

Kada je tokom snimanja upitan da li zna da je u jednom starom članku narko-situacija opisana rečima da su (njegovi) „Bullsi – putujući kokainski cirkus„, reakcijaJordana je izazvala ogromnu pažnju. Pogledajte kako je MJ reagovao kada je „to“ čuo:

Možda najupečatljiviju izjavu o MJ-u dao je njegov veliki rival na terenu, Larry Bird:

NBA liga i navijači su poludjeli, Twitter je eksplodirao. Kada bi sve to mogli sažeti u jedan Tweet izabrali bi onaj Wadeov.

Osim Space Jama, u kojemu je glumio, imamo barem desetak dokumentaraca koji nam pričaju o Jordanovoj karijeri. Sjećam se još VHS kaseta i kasnije DVD-ova na kojima su se upijali Jordanovi potezi. Sada je prilično lako doći do toga, no u vrijeme dial-up Interneta takve stvari su bile luksuz. I dan danas se čuvaju ti DVD-ovi.

Sada su nas popularan servis Netflix i ESPN odlučili obradovati i snimiti film o Jordanu sa dosad neviđenim snimkama. U pitanju je 10-djelni dokumentarac pod nazivom “The Last dance”. Prema njihovim informacija imali su  preko 500 sati dosad neizbačenih Jordanovih snimaka i intervjua, a naravno i sam Jordan će sudjelovao u stvaranju ovih filmova. Snimanje je većinom odrađeno u Jordanovoj posljednjoj sezoni.

Ovaj film će biti poseban specijal u ESPN-ovom serijalu 30 for 30, a redatelj će biti Jason Hehir koji je već radio film o poznatom Fab 5. Petorci Michigana s Weberom i Jalenom Roseom koja je potpuno izbačena iz NCAA povijesti.


I KLADIONICE AKTIVNE

Kolika pomama vlada za ovim filmom u SAD, pokazuje i činjenica da su kladionice već ponudile mogućnost klađenja na mnoštvo stvari koje se odnose na dokumentarac. Između ostalog:

Da li će “The Last Dance” osvojiti Emmy u 2020?
Da +300
Ne -500

Da li će Michael Jordan plakati?
Da -120
Ne -120

Da li će se pojaviti Kobe Bryant?
Da -300
Ne +200

Da li ćemo videti Jordan šut kojim je osvojio prsten? 
Da -300
Ne +200

Da li će Barack Obama tweetati o dokumentarcu?
Da +200
Ne -300

Koja će se prva osoba pojaviti?
Phil Jackson +300
Scottie Pippen +350
Kobe Bryant +400
Magic Johnson +500
Dennis Rodman +500
Deloris Jordan +800
Barack Obama +1000
Steve Kerr +1000
Bob Costas +1200
Charles Barkley +1400
Justin Timberlake +1400
Jerry Seinfeld +2000
Pat Riley +2000
Adam Silver +2500


 

1 Trackback / Pingback

  1. A di je Toni? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*