NBA kreće u – Diznilendu

Clutchpoints

Nekoliko opcija se razmatra za nastavak NBA Lige. Kako smo već i pisali, uskoro bi trebao biti novi sastanak čelnika NBA Lige. Prvotno je odlučeno kako će zasada sve stopirati, ništa se neće odigravati te ekipe neće trenirati. Kako vrijeme odmiče, pandemija zahvata Ameriku (skoro 1 milion zaraženih, najgora situacija je u New Yorku), no određeni dijelovi zemlje su pod kontrolom.

Shodno tome, javlja Adrian Wojnarowki, određeni broj NBA timova otvoriće svoje trening centre u prvoj polovini maja (prvobitno je to bilo 1. maja, a posle od 8. maja) i u njima će košarkaši moći da treniraju individualno.Biće to u gradovima u kojima su lokalne vlasti ublažile mere izolacije, tačnije područjima gde situacija sa pandemijom koronavirusa nije toliko ozbiljna. Takav korak predstavlja napredak ka nastavku sezone u NBA ligi, iako i dalje nema nagoveštaja kad će do toga doći.

Poslednja informacija stigla je u toku jučerašnje večeri. Prema Shams Charania iz The Athletica i Timu Reynoldsu iz Associated Press, NBA razmatra da se nastavak sezone održi u Walt Disney resortu na Floridi, u Orlandu.

Florida je inače prva od država koja je popustila stroge mere u vezi sa Coronom u SAD.

 

Florida prva otvorila vrata

Sport i sportska događanja su proglašena pod nužne djelatnosti u Floridi, tako da je odobreno održavanje sportskih događanja! Zasada bez publike, no mediji, novinari i sportski dužnosnici mogu biti na utakmicama. Sjajne vijesti za nastavak NBA Lige. NBA Liga je svakako planirala nešto slično, a ovo je odličan korak naprijed u tom planu. Prema ovome NBA će imati na raspolaganju dvorane dva tima – Orlando Magica i Miami Heata.

Kina out

Kineska CBA Liga ipak je odustala od ponovnog uspostavljanja Lige i to je zasada najveći kamen spoticanja za čelnike u NBA. U Kini je pandemija gotovo završena, sve se polako vraća u normalu, no ipak nisu uspjeli ispuniti sve uvjete da se Liga nastavi. U Americi je potpuno drugačija situacija, kod njih je pandemija tek na početku i pitanje je koliko je sigurno nastaviti Ligu. Postoji nekoliko opcija, najrealnija je da se sve premjesti u Vegas u karantenu, no sada je i to došlo u pitanje.

Posljednji prijedlog je iznio Austin Rivers na Instagramu. Ove informacije vjerovatno nisu baš bile za javnost, no Rivers je rekao kako je najrealnija opcija odigravanje posljednjih 7 utakmica regularnog dijela i doigravanje u Las Vegasu. Prve dvije runde bi se igrale na 3 dobivene, tj max 5 utakmica, dok bi Finala konferencija i naravno veliko Finale bilo u standardnom formatu.

Dodao je kako bi ekipa imale i dva treninga prije nastavka sezone. Las Vegas je najbolja opcija jer bi mogli imati sve igrače i ekipa pod jednim krovom, odnosno igralo bi se u jednoj dvorani. Širenje zaraze, tj mogućnost zaraze bi bio smanjen na minimum. Publike vjerovatno još ne bi bilo, dok se situacija ne smiri.

Sličnih prijedoga već je bilo. Da se čitave ekipe stave u karantenu, npr u sveučlilišnom kampusu, te da onda igraju međusobno. Publike naravno ne bi bilo, no prijenosa naravno bi. Sada se čini da je najrealnija opcija da se Liga stopira u potpunosti, otkaže, te proglasi pobjednik. Prema sadašnjoj situaciji Bucksi nose naslov kući, no vjerujemo kako nitko ne bi bio skroz zadovoljan ovih ishodom. Zdravlje je najbitnije, a Americi u idućih nekoliko tjedana prijeti horor. Imaju najviše zaraženih, te sumnjamo da će čelnici riskirati s odigravanjem utakmica dok je takva situacija. Predstoji da se strpimo još koji dan do sastanka, te se nadamo se ipak neće završiti Ligu. Ako ništa drugo, čekati smiraj situacije pa onda odlučiti.


LILLARD: DOIGRAVANJE ZA 8. MESTO

Damian Lillard, čiji se Portland trenutno nalazi van zone doigravanja na Zapadu, istakao je kako bi bilo fer pružiti priliku svim timovima da se pošteno izbore za učešće u doigravanju. Ili da, isto tako, pošteno ispadnu.

Lillard je predložio “turnir za 8. poziciju” ukoliko NBA uspe da organizuje ovogodišnji play off. ESPN prikazuje kako bi mogao da izgleda kostur pomenutog turnira:

ESPN

Odgođen Eurobasket i OI, Kina se vratila

Kina nastavlja, NBA iEuroliga u čekanju, Olimpijada je otkazana. Ovo je imalo efekta i na druga natjecanja, tako da će u Eurobasket 2021 biti odgođen kako javljaju iz FIBE.

-“Više ćemo znati kada Olimpijada definira svoje datume, no zasada Prvenstvo je odgođeno na neodređeno vrijeme.”-

 

U jeku pandemije imamo i neke dobre vijest. Tamo gdje je sve i počelo, u Kini, objavili su kako ponovno startaju sa sportskim natjecanjima. Košarkaša sezona više nije suspendirana i vraćaju se u puni pogon. Još uvijek se polako miču sve restrikcije,a za početak igrati će se bez publike. No, sam povratak nakon onakve izvanredne situacije je ohrabrujuć.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Lebron: Mašina se ne gasi! - Ostatak Sveta
  2. Odgođen NBA draft - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*