Mladi Hrvati i njihovih 9 medalja!

FIBA / ostataksveta

Srbija je pre dve godine poslednji put osvojila košarkašku medalju. Srpska U18 vrsta osvojila je zlato na EP, i time odbranila isto odličje koje je osvojila godinu dana ranije. Time je samo nastavljena tradicija dominacije ex-Yu zemalja na smotri najmlađih, a EP iz 2018 za U18 uzrast u prvi plan je izbacilo i neka nova imena. 

18 medalja za ex-Yu

Kako je analizirao KOŠ magazin, istorijat šampionata Evrope do 18 godina počinje 1964. godine, i do 1990 njima dominiraju SSSR (8 zlata) i Jugoslavija – 5 zlata, dva sistema različita po stilu rada ali jednako efikasna po rezultatima i proizvedenim igračima.

Nakon 1990, i raspada SSSR i Jugoslavije, čak 17 različitih država osvaja medalje – a kada bi se podelilo po blokovima, ex- Yu blok ima 19 medalja (Hrvatska 9, Srbija 8, i Slovenija 2), dok ex SSSR blok ima 12 medalja (Litvanija 8, Letonija 3 i Rusija 1).

Wikipedia

9 medalja Hrvatske

Srbija, Španija (aktuelni prvaci) i Francuska lideri su sa po 4 zlata, dok su najviše medalja u U18 uzrastu uzeli Italijani (13, samo jedno zlato) i Španci (12). Sa naših prostora najviše ih imaju Hrvati – 9, ali 3 zlata, 4 srebra i 2 bronze.

Prve medalja za juniorsku reprezentaciju Hrvatske bila je srebrna, a osvojena je 1994 u Izraelu. Mladim tim je izgubio od vršnjaka iz Litvanije u velikom finalu, bilo je 71 – 73. Od poznatih igračkih imena u tom timu bili su budući NBA igrač Gordan Giriček, te Sandro Nicević. Bio je tu i Krešimir Novosel, kojeg danas znamo kao direktora regionalne ABA lige.

Dve godine kasnije, u Francuskoj, juniori Hrvatske se penju po prvi put na krov Evrope, pošto su u finalu bili ubedljivo bolji od domaćina, 64 – 51. Josip Sesar, sjajni play, bio je drugi strelac turnira (23.1 poen) odmah iza Igora Rakočevića (25.4 poena) koji je tadašnje mlade Jugoslavije vodio do trećeg mesta. Zanimljivo da je četvrti strelac bio Dirk Nowitzki sa 18.6 poena. U redovima Hrvata tada su osim Sesara blistali i Vlada Anzulović sa 5.7 asistencija po meču. Od istaknutijih imena u timu je tada bio i Nikola Vujčić, krilni centar, koji je kasnije imao sjajnu klupsku karijeru dok je zabeležio i nastupe za najbolji tim Hrvatske.

Slede dva srebra – 1998 godine u Bugarskoj (Španci su bili bolji u finalu, 70 – 81), i 2000 u Zadru kada su izgubili za dlaku od Francuza (64 – 65). I dok je u Bugarskoj pod koševima dominirao Andrija Žižić, stariji brat sadašnjeg igrača Clevelanda Ante Tonija Žižića (imao je double double učinak od 14 poena i 12 skokova po meču), najbolji strelac bio je Mario Stojić (preko 19 poena), a na spisku bili i Krešimir Lončar te Mario Kasun (širi spisak), u Zadru, pred domaćom publikom, do srebra su Hrvate vodili sjajni bekovski par – Zoran Planinić i Marko Popović – obojica su kasnije bili nosioci igre u seniorskom timu, dok je Planinić igrao i u NBA.

Samo dve godine kasnije, u Nemačkoj, U18 Hrvatska stiže do novog zlata, i to pobedom nad komšijama, Slovencima, 74 – 72. Roko Leni Ukić, Marko Tomas, Marko Banić, Drago Pašalić, Mario Kaštropil bili su deo ove generacije iz koje je Ukić možda ostvario i najveću karijeru, igrajući i u NBA, ponevši kapitensku traku u seniorskoj konkurenciji, plus je još uvek aktivan na košarkaškim terenima. Bilo je ovo dominacija Erazema Lorbeka, visokog Slovenca koji je postizao 23.8 poena uz 10.8 skokova, a u toj generaciji ’zelenih’ bio je i Sasha Vujačić koji se također okušao u NBA.

Prva bronzana medalja osvojena je u Grčkoj, 2008, kada je u meču za treće mesto savladana Francuska, 73 – 68. Toni Prostran, Darko Planinić, Tomislav Zupčić, Leon Radošević, Mario Delas bili su deo te generacije…

>> Srbi u Evropi, ostali u NBA

Za sada poslednje zlato, Hrvatska U18 uzela je 2012 godine u Litvaniji kada je pregazila domaćine u finalu (88 – 76), a bila je to sjajna predstava tadašnjeg MVP-a Daria Šarića koji je bio najbolji strelac sa 25.6 poena i 10.1 skokova.

FIBA.com

Godinu dana kasnije Hrvati uzimaju srebro, izgubili su protiv Turske u finalu (74 – 81), sa Karlom Žganecom (13.3 poena i 9.1 skok po meču), i Paolom Marinellijem (4.2 asistencije).

Poslednju medalju, juniorska reprezentacija Hrvatske osvojila je 2014. godine u Turskoj, kada su u meču za treće mesto savladali Grčku (75 – 71). U tom timu bili su Marko Arapović, najbolji strelac sa 17 poena, Dragan Bender, najbolji skakač sa preko 10 skokova po meču ali i najbolji asistent (4.9), te Ante Žižić i Nik Slavica.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*