Logičan kraj dinastije

NBCSports

Titula Bullsa 1998. godine obilježila je kraj jedne ere. Jedna od najboljih ekipa u povijesti NBA lige odigrala je posljednju zajedničku utakmicu u finalu protiv Jazza. Svi detalji te sezone su opisani u Last Danceu, a na samom kraju Jordan je priznao kako je htio da ostanu na okupu.

-“Garantiram da bi svi pristali na jednogodišnji ugovor. Samo da imamo još jednu priliku da uzmemo daj 7. prsten.-” rekao je Michael na kraju dokumentara. Drži li njegova teorija vodu?

Stavimo se u kontekst tadašnjeg GM-a Jerry Krausea. On je već i prije te posljednje sezone htio krenuti u rebuilding. Pippena je otvoreno htio razmjeniti, što mu je umalo i pošlo za rukom. Kostur ekipe je već bio u poznijim godinama, te vodeći se s poslovnog stajališta, što je bio i Krauseov posao, nije bilo nikakve logike držati ovu ekipu na okupu. Najstariji je bio Rodman sa 36 godina, Jordan i Harper su imali po 34, a Pippen i Kerr 32. Dakle u sezoni 1998/99 svi bi bili još godinu dana stariji.

Tržišna vrijednost bi im se srozala, bilo bi ih gotovo nemoguće razmjeniti i dobit dobru vrijednost za njih. I ovako su Bullsi ostali gotovo bez svega. U narednoj, lockoutom skraćenoj, sezoni imali su samo 13 pobjeda i posljednji napad Lige. Stvari se godinama nisu popravljale, unatoč tome što je Krause imao velike planove.

Prema riječima Jamala Crawoforda, Krause je planirao dovesti Grant Hilla, Tim Duncana i T-Maca u jednom prijelaznom roku. Prostora na capu je imao, no Hill i Tmac su završili u Magicu, dok je Duncan ostao vjeran Spursima.


Drugi problem bi bio Scottie Pippen. Godinama se žalio (sasvim opravdano) kako je potplaćen. Kada pogledamo da koliko je zaradio i te posljednje sezone kao jedan od najboljih igrača Lige, vidimo koliko se Scottie žrtvovao. Nakon te sezone ulazio je u zenit karijere, za njega je ta 1999. godina bila biti ili ne biti za potpis velikog, unosnog ugovora. Uspio se naplatiti do kraja karijere, no pitanje je da li bi bilo tako da je ostao još tu jednu sezonu.

Treća stvar je Philov ostanak na klupi. Krause se pod svaku cijenu htio riješiti Phila, koji je trebao otići na početku te 1997/98 sezone. Krause je javno obznano kako ga apsolutno ne zanima i da Phil ima savršenu sezonu, ovo mu je posljednja godina na klupi Bullsa. Njegov povratak bi bio gotovo neizvodiv, teško da bi Krause “provario” ovo.

BasketballReference

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vjerujem da bi smo svi voljeli da smo vidjeli tu ekipu još jednom na okupu, no gledajući malo širu sliku vidimo da to nikako nije imalo smisla. NBA je u suštini posao, a Bullsi su godinama nakon toga bili u rebuildingu. Istina, velika krivica je i na njima. Na draftu se nisu proslavili. Tek 6 godina nakon, Bullsi su ponovno izborili playoff, 2 i pol sezone nakon odlaska Krausea.

1 Trackback / Pingback

  1. Kontrolirani kaos - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*