“Jedan je Allah, drugi je Moka!”

Youtube / screenshot

Izvor: bhbasket.ba

Legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić imao je blistavu karijeru, u kojoj je između ostalog nastupao i za španski Huventud iz Badalone. Moka je za ovaj klub nastupao od 1977. do 1979. godine, a na magiju koju je Moka imao u svojim rukama nikoga nije ostavljala ravnodušnom.

Mnogi njegovi saigrači iz klubova su ga upoređivali s generalom, koji je uspješno komandovao svojom vojskom. Slavnić je i na reprezentativnom nivou, sa kolegama Ćosićem, Dalipagiće, Kićanoviće, Delibašićem ,također ostavio dubok trag ,jer je bio čuven da uspješno rješava situacije “jedan na jedan”.

Mnogi Mokini saigrači su znali govoriti, “stani malo Moko”, a tako je bilo i u meču Kupa šampiona protiv sarajevske Bosne u Badaloni. U to vrijeme Moka nije imao pardona niti popusta za zemljaka, a jedan detalj se zaista ističe sa tog meča. Evo kako ga je prepričao slavni košarkaš iz Beograda.

“Kada sam ušao u autobus da se pozdravim sa košarkašima Bosne, koji su nas dobili u toj utakmici, Sabahudin Dino Bilalović mi je rekao: Jedan je Allah, drugi je Moka,” rekao je Slavnić, koji i dalje pamti detalje, ali i određene situacije sa davno odigrane utakmice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*