Najbolji u istoriji Evrolige: zaboravili Koraća, Praju…

Twitter

Piše: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Ako je tačno, a jeste, da se ne mogu sabirati dve babe i dve žabe, trebalo bi da je tačno da se ne mogu porediti igrači iz različitih epoha. Svako ima pravo da nekog voli više ili manje, da misli kako je XY bar malo bolji od ZX, ali će za svoju tvrdnju teško naći dokazive parametre. Svejedno, ankete na temu “ko je najbolji svih vremena” uvek su privlačile pažnju iako je jasno da su starije generacije ozbiljno oštećene jer u “online” anketama obično glasaju mladi ljudi, dok stariji, oni koji pamte asove iz prošlosti, slabije i ređe koriste kompjuter i internet.

Koliko atraktvnog, toliko i nezahvalnog posla izbora najboljeg igrača u istoriji Kupa šampiona/Evrolige prihvatio se španski sajt “24sekundos en blanco”. Glasali su novinari portala, navijači i neki poznavaoci košarke koje je redakcija pozvala. Svako je sastavljao svoju listi od 50 najboljih, prvi na njoj dobijao je 50 poena, onaj poslednji samo jedan.

Rezultat je pred vama, za najboljeg je proglašen Toni Kukoč. Pošto su još stari Latini rekli da se o ukusima ne disktuje, neću osporavati Toniju prvo mesto, ali moram da, bar malo, prokomentarišem globalnu listu.

Priznajem da se na njoj nalaze i neki igrači koje ja ne bih uvrstio u mojih 50 najboljih a još je veća zamerka ODSUSTVO nekih igrača koji su stvarali istoriju takmičenja i obeležavali vreme u kome su igrali. Osvojene titule su svakako valjan i važan kriterijum, ali ne bi trebalo da bude i najvažniji. Prosto ne mogu da verujem da na listi nema jednog Radivoja Koraća (koji je dao 99 poena na jednoj utakmici, što je i danas rekord takmičenja), Kreše Ćosića, jednog Genadija Voljnova, Armenaka Alačačana, Ive Daneua, Josipa Đerđe, Dragana Kićanovića, Praje Dalipagića pa, ako hoćete, i Miloša Teodosića. To je nekoliko imena koja su meni pala na pamet na “prvu loptu”, bez dublje analize. Verovatno bi se moglo dodati još neko ime, od Vlade Divca do Paua Gasola, bez obzira na kratki period igranja ovog poslednjeg u Evroligi.

Druga moja zamerka je plasman pojedinih igrača. Recimo, Valter Ščerbijak je na nedopustivo niskom 26. mestu. Džoe Arlaukas je prošao još gore, nalazi se na 39. poziciji. Šta da kaže Luis Skola, svrstan na 48. mesto dok je Kajl Hajns, recimo, 12? Da li je realno da ispred Arvidasa Sabonisa bude 15 (boljih?) igrača? Po mom mišljenju, potcenjen je i Bob Makadu, jedan od najboljih Amerikanaca u evropskoj košarci. Svrstan je na 17. mesto. Odmah iza njega je Nikos Galis, dugo godina “prva ruka” evropske košarke. Oni koji pamte umeće Sergeja Bjelova biće razočarani i ljuti njegovim tek 29. mestom…

Bivša jugoslovenska košarka, bez obzira što ja mislim da nedostaju neka imena, nema razloga za nezadovoljstvo. Uvršteno je čak 11 igrača, od kojih su trojica u Top 10, uključujući i prvo mesto Tonija Kukoča. Dražen Petrović je 4. a Dejan Bodiroga 6. Na listi su još Dino Rađa (13), Luka Dončić (31), Predrag Danilović (35), Nikola Vujčić (36), Saša Đorđević (37), Zoran Savić (38), Matjaž Smodiš (44) i Mirza Delibašić (45). Moćan tim, nema šta. Dobro je pokriven na svim pozicijama ali bi nesumnjivo bio jači da su u njemu i neki od gore pomenutih izostavljenih. Činjenica je da, recimo, Dragan Kićanović i Dražen-Praja Dalipagić u Kupu šampiona nisu ostavili dubok trag, ali ko može da sumnja u njihovu igračku genijalnost i enormno veliki doprinos popularizaciji košarke?

Broj titula je, naravo, važan ali u ovakvim anketama treba vrednovati globalni talenat igrača, njihovu popularnost i uticaj na mlade da se opredele za košarku, rezultate reprezentacije, indidvidualne titule tipa MVP ili najbolji strelac, učešće u selekcijama Evrope, izbor za najboljeg igrača kontinenta itd.

Svako ko dugo prati košarku imaće svoju listu, svoje favorite, sigurno bi “brisao” neke sa ove objavljene i “dopisao” nekog svog favorita ali, kao što rekoše Latini – “De gustibus non est disputandum”.

Zato – uzmite, ostavite ili, eventualno, prokomentarišite…

#1 Toni Kukoc
#2 Dino Meneghin
#3 Clifford Luyk
#4 Drazen Petrovic
#5 Vasilis Spanoulis
#6 Dejan Bodiroga
#7 Bob Morse
#8 Sarunas Jasikevicius
#9 Anthony Parker
#10 Dimitris Diamantidis
#11 Emiliano Rodríguez
#12 Kyle Hines
#13 Dino Radja
#14 Juan Carlos Navarro
#15 Rudy Fernández
#16 Arvydas Sabonis
#17 Bob Mcadoo
#18 Nikos Galis
#19 Sergio Llull
#20 Miki Berkowitz
#21 Mike D´Antoni
#22 Theo Papaloukas
#23 Ramunas Siskauskas
#24 Wayne Brabender
#25 Manu Ginobilli
#26 Walter Szcerbiak
#27 Aldo Ossola
#28 Sergio Rodríguez
#29 Sergei Belov
#30 Manuel Raga
#31 Luka Doncic
#32 Mike Batiste
#33 Nando De Colo
#34 Panagiotis Giannakis
#35 Sasha Danilovic
#36 Nikola Vujcic
#37 Sasha Djordjevic
#38 Zoran Savic
#39 Joe Arlauckas
#40 Trajan Langdon
#41 Juan Antonio Corbalán
#42 Jaycee Carroll
#43 Fernando Martín
#44 Matjaz Smodis
#45 Mirza Delibasic
#46 Derrick Sharp
#47 Epi
#48 Luis Scola
#49 Tyus Edney
#50 Felipe Reyes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*