Lebronov ‘div od poverenja’

REUTERS/Aaron Josefczyk (US)

2.21 visoki Litvanac Zydrunas Ilgauskas istinska je legenda kluba iz Clevelanda. Do pojave Lebrona Jamesa, bio je rekorder kluba po mnogim statistikama, a i danas je najbolji po broju odigranih mečeva (771), skokova (5.904), skokova u napadu (2.336) i blokadama (1.269).

Izabran je 1996 godine, kao 20. pick na draftu, i potpuno je neočekivano izrastao u asa koji će u dva navrata nastupati za selekciju Istoka na All Star meču.

Bingo Smit, Leri Nens, Marka Pirs, Ostina Kar, Nejt Tarmond, i Bred Dogerti. Kako je nedavno pisao naš kolega sa sajta Aktualac, “njegov dres sa brojem 11 je jedan od tek šest ikada povučenih od igrača koji nisu prošli američki sistem školovanja, a treći je Evropljanin kome je broj na dresu povučen iz upotrebe od strane jednog NBA tima – prva dva su su broj 3 Dražena Petrovića i broj 21 Vlade Divca.

U velikom finalu

Zajedno sa LeBronom Jamesom, predvodio je svoj tim i do velikog NBA finala 2007. godine u dresu Cavsa, a to je ponovio i 2011. godine u dresu Miami Heata.

Bio je deo tima Cavsa koji je 2008 – 2009 prijatno iznenadio. Predvođeni 24-godišnjim Lebronom Jamesom Cavsi su sa 66 pobeda i svega 16 poraza bili najbolji tim nakon regularnog dela. Bio je to ujedno i njihov najbolji učinak u istoriji franšize. Lebron koji je sezonu završio sa 28.4 poena, 7.6 skokova, 7.1 asistencije i 1.7 ukradene lopte, te je izabran za MVP-a prvenstva. Njegov tadašnji trener Mike Brown izabran je za trenera godine.

Veliko srce

Zanimljiva situacija desila se nakon utakmice sa Atlantom, 21. marta 2009., kada je Ilgauskas u prvoj četvrtini postigao svoj jubilarni 10.000 poen, i hteo je loptu sa utakmice poneti kući kao suvenir. No, lopta je nestala i ispostavilo se da je kući odneo jedan 8-godišnji dečak iz publike. Nakon velike potrage koja se digla u Clevelandu, majka  dečaka pozvala je upravu klub i obavestila ih da je njen sin odneo loptu. “Nežni džin” Ilgauskas je odlučio je da pokloni detetu loptu kao suvenir.

“Bilo mi ga je žao. Poslednjih dana je bez potrebe svašta istrpeo. Meni je bio važan sam put do tog broja, a ne lopta. Želim da je zadrži u miru. Ne treba mi lopta”, rekao je 2,21 metara visoki Ilgauskas.

Avanture Big Z-a

Jedan od njegovih suigrača za vremena u Cavsima je bio i današnji trener Wizards Scott Brooks. On je sa Big-Z- em igrao tijekom sezone 1997/98. Prema njegovim riječima Z je bio sjajan suigrač i odličan kolega, a usput je ispričao i dosta zanimljivih stvari “izvan terena”. Tako je ispričao kako je odlazak s njim na večere poslije utakmica bila prava avantura.

“Bila je prava avantura ići s njim na večeru poslije utakmice. Koliko je samo puta udario u aute dok se isparkiravao, nije mi jasno kako je uopće dobio vozačku. Bio je sjajan suigrač, no užasan vozač.”-iskren je  bio Brooks.

“Bio je stvarno sjajan momak, odličan kolega. Primio me na nekoliko mjeseci kada sam došao u Cleveland. S njim sam proživio jako puno interesantnih večeri.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*