Pet godina KOŠ magazina!

Nekako u ovo vreme, mislimo da je bio 15. jun 2015, pokrenuli smo portal Koš magazin, kao elektronski nastavak nekad kultnog časopisa “Koš”. I nismo pogrešili! Istina, nismo ni sumnjali da će biti i mnogo saradnika, i još više čitalaca, i ispostavilo se da smo bili u pravu. Vodjeni našim motom “Za one koji čitaju košarku” za ovih pet godina proširila se po celom svetu naša košarkaška porodica na koju smo izuzetno ponosni.

Za ovih pet godina stekli smo mnogo prijatelja, i zaista nam je žao što smo pre nekoliko godina prestali da dopunjavamo listu saradnika, nego smo jednostavno stavili na kraju te (privremene) liste tri tačke pošto nismo stizali da upisujemo nove članove naše porodice koji su skoro svakodnevno slali svoje priloge. Hvala im svima, ima ih bukvalno iz svih krajeva ove naše planete. Ne samo iz Srbije, ne samo iz regiona koji se u savremenom jeziku naziva Zapadni Balkan, ne samo iz Evrope nego sa svih pet kontinenata. Finska, Irska, Malezija, Australija… svuda su kao dragulji rasuti saradnici Koš magazina. Baš kao u onoj Bajaginoj pesmi.

Našim čitaocima već prvog dana obećali smo da nećemo objavljivati vesti, gole rezultate ili kladioničarske kvote, nego ozbiljne novinarske tekstove o košarci. Ostali smo dosledni. Do danas smo objavili skoro 4.000 rubrika, što je u proseku više od dve dnevno! Tekstovi na sajtu Koš magazin za ovih pet godina čitani su skoro tri miliona puta! Na našem fejsbuk nalogu imamo preko 5.000 pratilaca, a virtuelne fejsbuk prijatelje više ne možemo da registrujemo jer ih ovaj internet portal ograničava na (samo) pet hiljada. Skoro isto toliko pratilaca imamo na tviteru i instagramu, i na svakog smo podjednako ponosni, svaki nam je drag. Pouzdano znamo da je svaki od tih naših prijatelja i pratilaca iskren, jer nikada nismo pomišljali da od nekoga preuzmemo bazu podataka zajedno sa “lajkovima”. To neka rade drugi…

Posebno smo ponosni na legende naše košarke koji se uvek rado odazovu na poziv da nešto kažu ili ispričaju za Koš magazin, jer znaju da će njihove reči biti prenete tačno, i da ih nikad nećemo stavljati u bilo kakav drugi kontekst osim u sportski. Prija nam kad nas prenose i citiraju drugi mediji, nekad sa navodjenjem izvora nekad bez toga, a potvrda da radimo pravi posao je kad se brojni košarkaški funkcioneri, treneri ili jednostavno zaljubljenici u ovaj sport raspituju – a šta kaže Koš magazin?

Ovaj naš posao za proteklih pet godina nismo naplatili nijedan jedini dinar! Nismo zaradili ni pare, baš kao što ni naši saradnici nisu dobili ni dinar honorara, svi rade potpuno besplatno (reklame koje vidite na našem sajtu generiše Google i mi nemamo uticaja na to). Svesni smo da to i nije baš za neku naročitu pohvalu, voleli bismo da imamo sponzora koji bi prepoznao naš trud i kvalitet, pa da možemo da sa saradnicima podelimo zaradu, ali do danas se takav sponzor nije pojavio. Ili mi ne umemo da ga pronadjemo. Moramo priznati da je ovo tema o kojoj razgovaramo u redakciji, ali u uskom krugu ljudi, i da niko, ali apsolutno niko iz armije naših saradnika nikad nije nijednom rečju pomenuo bilo kakav honorar! Još jednom hvala tim divnim ljudima koji odvajaju svoje vreme da bi doprineli da svako ko želi može da “čita košarku”, i to najkvalitetniju.

Žao nam je što nismo uspeli (do sada) da realizujemo naše ideje o osnivanju Muzeja naše košarke i Kuće slavnih jugoslovenske i srpske košarke, za šta smo dobili podršku od gotovo svih ljudi koji vole ovaj sport. Verujemo da će se i to realizovati, kao što verujemo da će se ostvariti reči velikog čika Bore Stankovića, koji je predložio da taj Muzej košarke bude tamo gde je ovaj sport rodjen – na Malom Kalemegdanu…

Svima koji su imali strpljenja da ovaj tekst čitaju sve do ovih poslednjih redova obećavamo da nastavljamo, i da nam ne pada na pamet da razmišljamo o umoru. Koliko je naš, toliko je Koš magazin i vaš, svakog od vas koji nas pratite. Slobodno nam se javite, nijedno vaše pismo neće završiti u košu (ovo je preuzeto iz onog našeg starog “Koša” o čijem istorijatu možete čitati na našem sajtu). Ako znate nešto što biste podelili sa drugima, ako imate neku fotografiju koja je po vašem mišljenju važna, ako imate sećanja, ili stav o savremenim dogadjajima u ovom sportu, jednom rečju ako vas “svrbe prsti” – javite nam se, pošaljite nam svoj prilog. Nemojte brinuti, sve ćemo mi lepo gramatički srediti, a vaše misli će ostati onakve kakve su i bile. Takodje, ako mislite da naš sajt može grafički izgledati bolje i lepše, i ako imate znanja i mogućnosti da tome doprinesete, rado ćemo vam dati Koš magazin u ruke da ga učinite boljim, lepšim i savremenijim.

Svesni smo da u košarci ima mnogo problema, da nije sve idealno, i u svakom trenutku smo otvoreni za konstruktivnu kritiku. Jedino što nećemo dozvoliti na ovom našem i vašem sajtu je da se košarka prlja, vredja i obezvredjuje.

Kao što vidite, radno slavimo ovaj naš jubilej, nama toliko drag. Žurimo da pripremimo ono što ćete za nekoliko sati, ili sutra-prekosutra pronaći na stranicama Koš magazina. Ponekad nas pitaju – zašto? Zato što volimo košarku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*