Leteći Slovenac, koji je više od pola života posvetio košarci

Nahbar / Twitter

“Gotovo je! Odlazim sretan, zadovoljan i počastvovan,” napisao je između ostalog na svom Twitter nalogu Boštjan Nahbar, sjajni slovenački košarkaš, potvrdivši svoju igračku penziju:

Sa 38 godina, i nakon 21 sezone igranja za razne klubove u Evropi i NBA, te reprezentaciju Slovenije sa čijom je mladom selekcijom osvojio zlato na EP 2000. godine, Nahbar je izgradio respektabilnu karijeru.

A krajem avgusta 2018 u Ljubljani je njemu i nekadašnjem saigraču Saniju Bećiroviću organizovan spektakularan oproštaj kojem su prisustvovale brojne košarkaške zvezde iz regiona i Evrope.

Počeo je karijeru u Olimpiji, igrao je za Maribor, Laško, potom italijanski Benetton, potom 6 godina provodi u NBA, da bi nakon epizoda u Rusiji, Turskoj i Nemačkoj svoja dva poslednja angažmana imao u Španiji – Barseloni i Sevilji.

NBA karijera

U dresu Hornetsa u sezoni 2005-06 postigao je svojih rekordnih 21 poen. U svojim sest NBA sezona nastupao je i za Rocketse i Netse. 2,06 m visoko slovenacko krilo, Boštjan Nachbar, postizao je u najjacoj ligi sveta 7,1 poen i 2,6 skoka u proseku. Nastupao je za brojne evropske klubove a sa reprezentacijom Slovenije do 20 godina bio je prvak Evrope 2000. godine.

Danas Boštjan radi kao skaut NBA ligaša Detroit Pistonsa, sa čijim je nekadašnjim igračima ostao veliki prijatelj:

Luda žurka Slovenaca i Srbina

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Kako je 'Milkyway' ponovo preletio auto - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*