Povratak sa stranputice

U proteklih šest godina u NBA ligu stiglo je sedam hrvatskih igrača. Svi redom smatrani za velike potencijale i talente, a pojedini su bili birani izuzetno visokim pickom. Jedino je Bojan Bogdanović, koji je u Ligu stigao 2014. a biran 2011. godine, bio već etabliran igrač koji je iza sebe imao nekoliko sjajnih sezona u Europi. U ovu grupu možemo priključiti i Daria Šarića koji je odigrao sezonu u Efesu prije nego što se otisnuo preko bare. Ostatak društva su bili svi redom strašni talenti i potencijali koji su dominirali u juniorskoj konkurenciji.

Prvi je bio Mario Hezonja, Magic ga je birao petim pickom na draftu 2015. godine. Istina, Mario je imao dvije sezone u Barceloni prije dolaska u NBA, ali imao je marginalnu rolu, tek je u posljednjoj sezoni počeo dobivati pravu minutažu. U juniorskoj konkurenciji Hezonja je bio strašno dominantan. Preko 2m, strašnih fizikalija i vrlo dobrog šuta, pravi prototip NBA beka. Svoj talenat i potencijal nažalost nikada nije uspio u potpunosti prenijeti na NBA parkete. Dragan Bender je isto tako bio top 5 pick, biran jedno mjesto ispred Hezonja, no zasada je ostao samo na povremenim bljeskovima i u svom NBA putu je kao i Hezonja promijenio već nekoliko ekipa.

Uz Bojana najbolje se snašao Ivica Zubac, koji je moramo priznati imao i sreće s ekipom. Došao je u Lakerse koji su tih godina bili u tranziciji iz Kobe ere. Dobijao je dosta prilike, u potpunosti ih iskoristio i sada je startni centar legitimnog NBA contendera.

Suprotnost Zubcu je Ante Žižić. Nakon neviđene dominacije u ABA Ligi odlazi u Darušafaku a zatim u NBA. Prvotno je trebao biti u Bostonu, što bi mu sigurno bilo puno bolje, no poslan je u Cavse. Proteklih sezona je i imao nešto minutaže, kada je igrao bio je vrlo dobar, ali ove godine minute dobija na kapaljku.

Povratak na prave staze

Naredne sezone na sigurnu minutažu mogu računati samo trojica: Babo, Šarić i Zubac. Ostali su osuđeni na milost i nemilost trenera. Hezonja ima ugovor s Blazersima, no ispao je iz rotacije možda i najgore klupe Lige. Bender je trenutno slobodan, a ima neke garancije od Warriorsa da će ga potpisati, no naredne godine opet napadaju naslov. Pitanje je ima li u toj ekipi mjesta za Bendera. Možda je pravu odluku, uzeći sve stvari u obzir, donio Žižić.

Ante je potpisao ugovor s Real Madridom i postati će njihov novi, vjerovatno startni centar. Pablo Laso zna kako iskoristi dobru peticu, Reyes, Ayon, Mickey, Tavares su jasni primjeri. Napokon će imati konstatntnu minutažu, praktički prvi puta otkako je otišao iz Cibone. U tim godinama, minute su najvažnije za razvoj igrača. Njegovim primjerom trebali bi se povesti i Bender i Hezonja.

Mario je već imao neke kontakte s Barcelonom koji spremaju još veći budžet nego što su imali ove sezone. Higgins će morati pauzirati nekoliko mjeseci i imaju rupu na bekovskoj poziciji. Povratkom u Euroligašku košarku Mario bi sigurno još više napredovao, a dobrim igrama sigurno može izboriti povratak u NBA Ligu. Promijenio je već nekoliko ekipa, Magic, Knicksi, Blazersi i nigdje se nije najbolje snašao. Dobivao je minutažu u početku sezone, no kako je ona odmicala Mario je sve više bio prikovan za klupu.

U sličnoj poziciji je i Dragan Bender. On je napravio ogromnu grešku početkom prošle sezone. Imao je sve dogovoreno s CSKA, ponajboljom ekipom Eurolige, no u posljednji tren izigrao ih je i odlučio se za ponudu Bucksa. Nikada nije niti dobio priliku u prvoj ekipi, imao je mizernu minutažu i na kraju je otpušten. Spas je potražio u Warriorsima, nakon početnog privikavanja odigrao je nekoliko dobrih utakmica. Kerr je izjavio kako bi ga želio vidjeti u ekipi i naredne sezone, no kao što smo već naveli – hoće li u toj ekipi biti mjesta za Bendera?

Karijere ovih momaka nikako nisu uništene, najstariji je Hezonja koji ima 25 godina. Pred sobom imaju još puno puno vremena, samo što to vrijeme treba iskoristiti na najbolji način. Povratak u Europu je možda pravi put za ove momke. Da povrate samopouzdanje i dobiju minutažu, jer po svemu sudeći to je jedino što im fali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*