Chicago Bulls 2019-2020: Ovakav tim je sramota za ovaj grad!

I dok su Knicksi, bar za sada, zacementirani na prestolu posmeha i sprdnje u NBA, još jedna slavna franšiza – ona iz Chicaga – im opasno ljulja tu poziciju. Ukoliko ste fan Bullsa, sigurno brojite dane do kraja još jedne višemesečne mizerije. I kraj još jedne lažne nade i navijačke patnje. Corona epidemija je to, makar na kratko, zaustavila.

U trenutku kada je liga prekinuta zbor pandemije Corona virusa, Bullsi su zauzimali 11. mesto na Istoku, sa 22 pobede i 43 poraza, i vrlo tankim šansama da se plasiraju u play off:

BasketballReference

Čak je i All Star vikend, održan upravo u Chicagu, pokazao je koliko su dno Bullsi dotakli. Bullsi, nekada slavna franšiza i šampioni, Bullsi koji kao tim, i kao jedna kultura, zaslužuju više. A dno se ogleda u činjenici da se vlasnik kluba, Jerry Reinsdorf, opirao domaćinstvu Chicaga ovogodišnjem All Staru.

A play off priče i konačno sazrevanje jednog tima koji ima više od potencijala (LaVine, Markannen, Dunn) završio se mnogo ranije, upiranjem prsta u menadžment i trenera – Jima Boylena.

Trener zvani katastrofa…

Nedavno, nakon poraza od Wolvsa, trener Boylen je bio besan. Bio je besan zbog odsustva truda i želje unutar svoga tima. Nije bio zadovoljan zalaganjem, skokom, rešavanjem situacija u kojima su oba tima imala podjednaku šansu.

A Boylenova era u Chicagu nije baš dobro krenula. Setimo se samo proše godine, kada je nakon poraza od čak 56 poena razlike, Boylen igrače naterao na teške treninge iako su igrali veče-za-veče, i bili su vidno iscrpljeni. Igrači su se oglušili ovakvom zahtevu i sazvali sastanak koji su održali – bez trenera.

Godinu dana nakon svog eksperimenta, koji bi svakako mogao da se nazove neuspešnim, Boylen je na 38 poena i 82 poraza. Igrači su javno istakli nezadovoljstvo i iskazali nepoštovanje prema njemu.

Još jedan dokaz pada ove franšize – do 2005 Bullsi su po posećenosti bili 1. ili 2. franšiza u celoj ligi, dok su ove sezone tek na 11. mestu.

…i još gori menadžment

No da li je samo do Boylena i njegovog užasnog vođenja tima? Jeste, Boylen je odgovoran za rezultate, najizloženiji je kritici. No, krivicu snosi i menadžment.

John Paxson je u Chicagu već 15 godina, i do sada je smenio pet trenera. Bullsi nisu stigli do finala od trenutka kada ih je po drugi put napustio Michael Jordan. Disfunkcija franšize u značajnoj meri ima da ‘zahvali’ Paxsonu i Garu Formanu. Lako su se odrekli Jimmya Butlera, pustili da im Spencer Dinwiddie odšeta iz trening kampa, potpisali igrače poput Cristiana Felicia na ekstenziju iako su njegovi košarkaški i igrači kvaliteti sporni. 


BULLS 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 31 – Thadeus Young; 28 – Tomas Shatoransky; 27 – Cristiano Felicio

Najmlađi igrači: 19 – Coby White; 20 – Wendell Carter; 21- Adam Mokoka, Daniel Gafford

Najviše nastupa: 65 – Tomas Satoransky; Coby White (64 sa klupe); 64 – Thaddeus Young

Najviše minuta po meču: 34.8 – Zach LaVine; 30 – Lauri Markannen; 29.3 – Wendell Carter

Strelci: 25.5 – Zach LaVine; 14.7 – Lauri Markannen; 13.2 – Coby White

Asistencije: 5.4 – Tomas Satoransky; 4.2 – Zach LaVine; 3.4 – Kris Dunn

Skokovi: 9.4 – Wendell Carter; 6.3 – Lauri Markkanen; 4.9 – Thaddeus Young

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 53 % – Wendell Carter; 46 % – Chandler Hutchinson; 45 % – Zach LaVine


Stagnacija igrača

Iako statistički igra svoju najbolju NBA sezonu i nesumnjivo je lider ovog tima, Zach LaVine nije All Star kalibar. To smatra Charles Barkley.

“On jednostavno nije zaslužio taj nastup,” prokomentarisao je Charles Barkley potencijalni neizbor Zacha LaVine za ovogodišnji All Star meč.

LaVine je nastupao samo u šutiranju trojki što je razočarali neke njegove fanove ali i navijače Bullsa. No, Berkleyeva logika je jasna – igrači koji nastupaju za gubitničke timove ne mogu biti izabrani za jedan All Star tim.

Kao što vidimo, u 60 mečeva LaVine je beležio 25.5 poena, 4.8 skokova i 4.2 asistencije, uz 38 % šuta za tri poena:

No, neki drugi igrači mnogo su više razočarali analitičare i javnost, pa i navijače Bullsa.

“Neću vas lagati. Vroma sam razočaran u Bullse. Ne znam šta rade. Nemam ideju šta se dešava za Lauri Markkanenom. Misliom sam da će biti sledeća velika stvar, ali je definitivno nazadovao,” zaključio je Sir Charles.

Ako je Markkanen nazadovao (ove sezone 14.3 poena i 6.3 skokova – najslabije u karijeri), šta tek reći za Krisa Dunna koji je već viđen kao prvi play tima nakon dolaska uz Wolvsa. Nekada talentovani play pao je u svakom segmentu igre, a počeo je i da gubi minutažu – što zbog slabe forme, to zbog čestih povreda kojima je sklon:

Neki novi klinci

Sa izuzetkom Thadeusa Younga, svi ostali igrači Bullsa su mlađi od 30 godina. Ta čikaška mladost na neki način je iskoristila seriju povreda onih iskusnijih, pa i lošu formu prvih zvezda tima. U prvi plan iskočila su dva igrača – Wendel Carter i Coby White.

Posebno je mladi White, 19-godišnji šuter i rookie Bullsa, ostavio sjajan utisak. Nastupio je u 65 mečeva, 1 kao starter, a beležio je 13.2 poena, 3.5 skoka i 2.7 asistencija. Pri tome izabran je i za rookie igrača meseca Istočne konferencije u februaru 2020. Postizao je 19+ poena u šest vezanih mečeva, a čak tri puta po 33+ poena.

 Wendel Carter, koji igra na poziciji centra, na sva 44 meča bio je starter. Igrao je u proseku 23 minuta, a beležio je preko 11 poena i 9 skokova. Nešto bolje nego prethodne godine, i svakako performans koji daje zapravo Bullsima da i dalje investiraju u ovog momka koji sa svojih 20 godina ima predispozicije da postane prava double double mašina.

1 Trackback / Pingback

  1. Počelo je! Bullsi su odlučili počistiti svoje dvorište - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*