Nebeski skakač koji je prvi imao 4×2 u NBA!

screenshot

Nathe Thurmond, NBA legenda i jedan od najboljih defanzivnih igrača u istoriji, rođen je u Akronu, Ohiou, gradu iz kojeg potiče i Lebron James. Bio je 7 puta All Star.

Nate će ostati upamćen kao igrač koji je prvi ostvario quadruple double učinak. U dresu Chicaga Thurmond je 1974. Atlanti ubacio 22 poena, imao je 14 skokova, 13 asistencija i 12 blokada. Alvin Robertson je napravio to 12 godina kasnije kada je igrajući za Sunse protiv Spursa ubacio 20 poena, imao 11 skokova, i po 10 asistencija i ukradenih lopti.

U istoriji NBA samo su četiri grača uspela da ostvare ovakav učinak. Poslednji put to smo videli pre tačno 25 godina, kada je u glavnoj ulozi bio Hakeem Olajuwon.

Thurmond je najveći deo karijere proveo u dresu San Francisko/Golden State Warriorsa, tima za koji je odigrao 11 sezona.

Poslednjih godina karijere nosio je dresove Chicaga i Clevelanda.

Sa visinom od 211 centimatara, Thurmond je bio dominantan pod koševima, o čemu govori i neverovatan prosek od 15 skokova po meču. U sezoni 1967-1968 prosek mu je bio čak 22 skoka po meču. Njegova dominacija može se meriti sa onom koju su imali Bill Russell, Kareem Abdul Jabbar i Wilt Chemberlain. U Hall of Fame je ušao 1985. godine, a 11 godina kasnije proglašen je za jednog od 50 najboljih igrača NBA u istoriji.

Umro je 2016 godine, u 74. godini, a uzrok smrti bila je leukemija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*