Kontrolirani kaos

jordanov posljednji šut
Screenshot/Youtube

“Here comes Chicago, 17 seconds from game seven or championship number six…” Sve se svelo na tih posljednjih 17 sekundi. Svi znamo koja scena slijedi. Jordan čeka, kreće, staje, zabija. Chicago osvaja šestu titulu, treću zaredom. Portal Fadeaway World je objavio top 10 najgledanijih utakmica u povijesti Lige. Ovo je bila najgledanija.

Savršen kraj jedne dinastije. Bullsima je to bila posljednja sezona na okupu, uslijed odluka uprave da kreće u rebuilding. Ekipa se raspala, svatko je otišao na svoju stranu, a Jordan se odlučio umiroviti po drugi puta. Košem preko Russella stavio je savršenu točku na nevjerovatnu karijeru, te potvrdu kao Najvećeg ikada. Taj šut je bio kulminacija rivalstva Jazza i Bullsa koji su se tih godina redovno sretali u finalima. Ta ekipa Jazza je vjerovatno najbolja ekipa u povijesti bez osvojenog prstena. Sve zbog jednog čovjeka.

Cijela dvorana, svi koji su gledali utakmicu uživo znali su da je taj posljednji šut Jordanov. Proteklih godina Jordan je bio u ulozi dodavača, prvo za Paxsona, nakon toga Kerra, ali ovaj puta dodavanje nije bila opcija. Jackson i Jordan su savršeno pročitali kako nije potreban timeout, a kasnije su potvrdili kako je to i bio plan čak i prije utakmice. Napete završnice su bili konstanta kod duela ovih dvije ekipu. Čak devet utakmica finala prije ove su završavale sa jednoznamenkastom razlikom. Svi specijali nakon timeouta su već više puta viđeni s obje strane. Ekipe su se poznavale u dušu.

Samo u ovoj seriji u dvije pobjede Jazza, Bullsi su imali šansu za pobjedu. U prvoj utakmici Stockton je pogodio bacanja samo nekoliko sekundi prije kraja. Bullsi nisu imali timeout i probali su preko čitavog terena pronaći Jordana. Na kraju je Pippen uzeo odbijanac i uputio ludi šut koji je debelo promašio.

Utakmica broj pet je bila još napetija. Ovaj puta su Bullsi imali timeout, no Stockton je pročitao namjere Bullsa i izbio loptu. Ostalo im je samo 0.8 sekundi što nije bilo dovoljno za kvalitetan pokušaj.

Jedino rješenje je bio – kontrolirani kaos. Jordan je nakon ukradene lopte krenuo prevesti loptu. Svi su se savršeno namjestili, osigurali su Jordanu dovoljno prostora. Svi su znali tko šutira. Obrana Jazza je bila puno ranjivija u ovoj situaciji, nego nakon timeouta. Iako su svi bili postavljeni, u ovoj situaciji jako je nezgodno čuvati Jordana, pogotovo kada su ti “rane” iz prošle sezone još svježe. Situacija je bila identična ovoj, opekli su se prošle sezone tako da sada nije dolazilo u obzir udvajati Jordana. Pouzdali su se u Russella  da neće ispasti, te Malonea koji ga je čekao pod košem u slučaju da Jordan probije, kao što je to napravio napad koji je prethodio ovom. Jordan je i ovaj puta savršeno pročitao, bez suvišni pokreta riješio se Russella i digao se na čisti šut. Nije bilo sumnje hoće li ući. Russell se može opravdavati da ga je Jordan odgurnuo, no Russell je već ispao, Jordan bi i bez toga definitivno imao čisti šut. Ne bi izgledalo ovako efektno doduše, no završnica bi bila identična.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*