Russelle, izvini

Russell Westbrook
Ostataksveta

Najšokantniji potez deadlinea povukao je Morey. Slijepo vjerujući analitikama razdrmao je Rocketse tradeajući prvog centra Clinta Capelu. Da je zauzvrat uzeo drugog centra, situacija ne bi bila čudna, no Morey je dobio Covingtona. Kasnije je potpisao još dvojicu Carrolla i Jeff Greena i tako oformio ekipu samo s bekovima i krilima. Centre koje imaju na rosteru nisu baš iskoristivi, tako da je Houston prešao potpuno na smallball.

Jedan od igrača koji je najviše profitirao je Russell Westbrook. Moram priznati, početkom sezone imao sam dosta sumnje u to kako će dvojac Westbrook-Harden funkcionirati. Obojica su “ball hogovi”, igraju isključivo s loptom u rukama, te imaju tendenciju imati utakmica s očajnim postotocima šuta.

Ipak, Russell je nakon početnog privikavanja proigrao. I to kako. Posebno je raspoložen od navedenog tradea. Smallball petorke s praznim reketom su kao nacrtane za Westbrooka. Formu je već počeo hvatati početkom godine, a u posljednjih 36 utakmica je na  nestvarnim prosjecima. Ubacuje 30.7 poena uz 8.1 skoka i 6.9 asista. Oborio je ovosezonski rekord za najviše utakmica zaredom sa 20+ poena. Trenutno je niz na 36 utakmica, a po svemu sudeći neće brzo stati.

I dalje svim silama napada obruč, no racionalizirao je igru. Trojka mu je i dalje veliki problem, u sezoni je na samo 25% za tri poena ali u posljednjih 30 utakmica šutira ih 0.8 po utakmici. Šutira preko 50% za dva poena. Radi ono u čemu je najbolji, ulaz i distanca.

D’Antoni je Westbrooku namijenio nešto drugačiju ulogu i poziciju od one koju je imao u Thunderima. Prebacio je Westbrooka na dvojku, dok je Harden jedinica i čovjek zadužen za prenošenje lopte i pokretanje napada. Kako je Harden najopasniji strijelac Lige, obrane moraju biti fokusirane na njega kada ima loptu u rukama. To ostavlja jako puno prostora za Westbrook. Na poziciji playmakera u Thunderima često je napadao na potpuno postavljene obrane na samim počecima napada. Tada obrane imaju najviše koncentracije i najbolje su postavljene što uvelike može otežati napadaču.

U Rocketsima tu ulogu odrađuje Harden. Osim Hardena koji je preuzeo njegovu ulogu, od pomoći mu je i ostatak ekipe. Odlično se pozicioniraju na trojci i konstatno su opasnost po koš. Obrana u tom slučaju može birati, dvojka Westbrooka u reketu ili šut za tri poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*