NBA letači: Najbolji ‘dunkeri’ svih vremena!

screenshots

Izvor: Košarkaške legende

Najbolji “dunkeri” ili zakucavači, na našem jeziku,svakako privlače veliki broj gledalaca NBA utakmica i podižu kako svoj,tako i sam rejting i gledanost lige. Ukoliko pratite utakmicu u celosti,gotovo je nemoguće da nećete zapaziti neki atraktivan potez (najčešće zakucavanje). Jednostavno,to gledaoci vole,atrakcija je videti fantastičan skok i odraz i snažno unošenje lopte u obruč. Nisam preterani ljubitelj zakucavanja (verovatno zato što nisam bio mogućnosti nikada da izvedem nijedno,naravno šalim se) , ali moram da budem realan i svestan toga da je to svakako umeće koje ne može bilo ko da izvede,pa zato imam poštovanja za igrače koji su sposobni da izvedu tako nešto.

Želim da predstavim neke od najboljih zakucavača svih vremena,koji su podizali atmosferu do usijanja u dvoranama, svojim zakucavanjima. Baziraću se isključivo na igračima koji su zakucavali na senzacionalne načine tokom igre,a nikako na takmičenjima u zakucavanjima i slično,jer nije isto kada imate vremena da nešto spremite,i kada morate u deliću sekunde da se odlučite za pravi potez.

Džulijus Irving

Džulijus Irving se vodi,pa slobodno mogu reći,kao začetnik pojma atraktivnog zakucavanja. Žario je i palio kako ABA tako i NBA ligom kasnije, u dresovima “New Jersey Netsa” i “Philadephia 76ers-a”. 70-e i 80-e godine prošlog veka su prepoznatljive po njegovoj dominaciji na terenima i zakucavanjima koje mnogi ljubitelji košarke svrstavaju u samu umetnost. Zakucavanja koje je on izvodio su preteča svih zakucavanja koje su razni drugi košarkaši izvodili,možda danas ne bi to delovalo toliko atraktivno,ali u vreme kada je Džulijus igrao u NBA,to su bila zakucavanja koje svet do tada nije nikad video. Trenutno ima 68 godina,ali zanimljiva stvar je da je svim kritičarima njegovog lika i dela “zapušio usta”,kada je sa 63 godine demonstrirao da je idalje u formi i da zakucavanje za njega i u tim godinama je “mačiji kašalj”.

Dr.-J

Majkl Džordan

Da “njegovo leteće visočanstvo” je sa određenim razlogom i dobilo taj nadimak. Džordana gotovo svi smatraju najboljim igračem svih vremena, on je to nebrojeno puta i dokazao,pobeđivao najbolje kako igrače tako i timove. Ali na stranu sve,pored perfektnog šuta, Majkl je obožavao da zakucava i to je radio sa velikom strašću i lakoćom. Pošto je imao neverovatan odraz i izuzetnu snagu za jednog beka, najpametnije je bilo svakom igraču u odbrani da se u tim momentima skloni po strani,jer odbraniti koš u toj situaciji je bilo ravno nemogućem. Međutim,oni koji su se odlučivali da ostanu na mestu gotovo uvek su završavali na “posteru” , tj on bi zakucao direktno preko njih.

michael-jordan-through-the-years-air-jordan-ii-17

Dominik Vilkins

Dominik je bio prava “mašina za zakucavanja” , on je mogao da izvede šta god poželi u svakom momentu. Dovoljno je bilo da se zaleti ka košu i da svi u dvorani budu svesni da se sprema neko fenomenalno zakucavanje. S obzirom da je građom bio najsličniji,trenutno najboljem igraču lige,Lebronu Džejmsu, onda vam je jasno o kakvom igraču se radi i kakva zakucavanja je izvodio. Šut mu nije bio jača strana ali zato u blizini koša nije niko uspevao da se odbrani od ,na momente, nezaustavljivog Dominika. Igrao je u poznim godinama i u Evropi, branivši boje “Panatinaikosa” u Grčkoj i “Fortituda” iz Bolonje u Italiji.

reebok-pumps

Šon Kemp

Šon Kemp je predstavnik atraktivnih zakucavača,sa pozicija visokih igrača. Bio je krilni centar i početkom i sredinom 90-ih godina,udarna igla ekipe “Seattle Supersonics-a”. Najveći specijalitet su mu bila zakucavanja koja bi izvodio direktno na protivničke igrače,jer kada se usudi da zakuca,zakucaće preko bilo koga ko mu stoji na putu do koša. Protivnici su iz takvih duela uvek izlazili osramoćeni i poniženi jer Šon je uvek zakucavao svom silinom. Nažalost, karijeru su mu pratili problemi sa narkoticima,tako da je bivao i suspendovan od strane NBA lige,i nikada nije uspevao (iako je imao sve predispozicije) da napravi nešto veće uspehe i ostvarenja u karijeri,ali svako zakucavanje “Reignman-a” je zabeleženo i to je ono što je ostalo svi nama u amanet i sećanje.

shawn-kemp-SI-John-W.-McDonough

Vins Karter

I dalje aktivni NBA košarkaš, trenutno član Atlanta Hawksa,ostaće upamćen kao jedan od najboljih zakucavača u istoriji NBA lige. Ono što je Karter u dresu “Raptorsa”,radio obručima, svrstava se u genocid. Brutalna zakucavanja preko igrača,brutalna zakucavanja pored igrača, jednostavno u svakoj situaciji kada se uputi ka obruču znate šta sledi i svaki put sve fascinira. 2000. godine na “OI” u Sidneju, u meču SAD-Francuska,zakucao je PRESKOČIVŠI centra Francuske,218cm visokog Frederika Vajsa. Šta reći dalje…

edfca4a0-63c6-11e5-94c8-47d33bfc5f00_GettyImages-1062973 (1)

Lebron Džejms

Čovek koji je večito u senci Majkla Džordana,po mom mišljenju, i njegov po mišljenju mnogih,jedini pravi konkurent za titulu najboljeg svih vremena. Možete ga voleti ili ne,ali Lebron je zver. Fizičke predispozicije gotovo abnormalne i neviđene za jednog na papiru krilnog igrača, koji je sposoban da pokrije svaku poziciju na terenu. Snaga i agilnost i skočnost mu omogućavaju da izvodi snažna zakucavanja i demonstrira silu nad često nemoćnim odbranama. Gotovo svaki meč je obeležen njegovim atraktivnim zakucavanjima kojima teroriše protivnike i unosi im strah u kosti. Da li je jedan od najboljih zakucavača? Bez dileme, jeste.

hi-res-2fd787bb64c5fd291fdf3037775bd09f_crop_north

Kobi Brajant

Kobi Brajant,do skoro aktivni NBA košarkaš, poslednji je na mojoj listi, najboljih zakucavača svih vremena, naravno ne poslednji po kvalitetu,jer je svakako izbor najboljeg, subjektivna stvar. Na vrhuncu karijere Kobi je bio najbolji igrač lige bez ikakve dileme i diskusije, a stvari koje je izvodio na terenu su bile uvek praćene aplauzima i divljenjem,čak i protivničkih navijača i fanova. Međutim hajde da se baziram na zakucavanja koja je on izvodio…To su najčešće bila jednoručna zakucavanja praćena neverovatnim odrazom, gde su česte žrtve upravo bili najviši protivnički igrači,centri. Blokirati Kobija na zakucavanju nije bilo moguće,jer se to dešavalo u deliću sekunde,nije mu nekada trebao ni zalet da bi zakucao. Svakako on nije upamćen isključivo po zakucavanjima,ali ne može se zaboraviti i izbrisati to,da su neka njegova zakucavanja uvrštena među najbolja svih vremena.

Kobe Bryant Dunks On Emeka Okafor 4

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*