Planinić: Idol mi je Kid, Dudu ne bih ni pozdravio

Youtube / screenshot

Zoran Planinić, rođen 1982 u Mostaru, bio je atipični playmaker. Imao je 199cm i kada se to upari sa savršenom kontolom lopte dobije se jako zanimljiv NBA potencijal. Bio je zaista vrhunski talenat i sjajan igrač za evropske okvire koji se oprobao u NBA, u klubu u kojem su igrala i dva njegova zemljaka – Dražen Petrović i Bojan Bogdanović – no taj potencijal nije razvio u sjajnu NBA karijeru.

Počeo je karijeru u HKK Brotnju ali već u junorskoj dobi prelazi u Cibonu. Kratka posudba iz Cibone u Benston 1999. godine i Zoran je bio spreman za 1. hrvatsku ligu. Već iduće godine nakon povratka 2001. osvaja naslov MVP-a u Hrvatskoj ligi. 2003. godine je draftiran u New Jersey Netse. Tada je bio najbolje plasiran Hrvat na draftu ikad.

Solidno je igrao pod mentorstvom jednog od najvećih Jason Kidda, te ostvarivao prosjeke od 4 poena, 1,4 skoka i 1,1 asist. Zoki je čak i strelac jednog od najdaljih koševa u NBA, kada je na kraju 3. četvrtine 2005. godine zabio koš sa skoro 23m protiv Utah Jazza. Netsi su mu bili jedini klub u NBA, a 2006. godine vraća se u Europu u današnju Caju Laboral, tadašnju Tau Ceramicu.

S njima osvaja 2 španska Superkupa (2006. i 2007.) te Špansku ligu 2008. godine. Nakon što je osvojio naslov odlazi u Rusiju i igra u 2 kluba CSKA i Khimki. U Khimkiu osvaja Eurocup, gde je u finalu bio proglašen za MVP-a i izabran u najbolju petorku Eurokupa. Posle Rusije dolazi u Anadolu Efes. Prva sezona je bila solidna, ali nakon toga Dušan Ivković dolazi na klupu te Zoran s njim ne nalazi zajednički jezik i provodi većinu svoje zadnje sezone na klupi. Ne seća se baš rado tog perioda, a Dudu ne pamti po lepom: 

“Ne bih ga sigurno pozdravio! U klubu su svi bili korektni, ali Ivković me nije želeo u ekipi iako sam ja želeo da igram. Eto, tako je ispalo, ali moram da kažem da sam kao dečko iz Čituka, malenog hercegovačkog grada, stvarno zadovoljan svojom karijerom. Možda sam mogao da uradim i više, ali kada vratim film unazad, ne bih baš ništa menjao,” rekao je jednom prilikom Planinić.

U dresu Hrvatske reprezentacije u mlađim kategorijama osvaja 2 medalje. 1999. godine broncu na U19 Svjetskom prvenstvu, 2000 srebro na EP u Zadru (kada su u finalu bili bolji Francuzi predvođeni Parkerom) i 2001. srebro opet na Svjetskom prvenstu ali ovaj put U21. Za seniorsku ekipu Hrvatske je igrao u 4 navrata od 2003.-2009. godine.  

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*