Batman i Robin savremene NBA Lige

Denver Nuggetsi su na korak do podviga s kojim se ne može pohvaliti niti jedna NBA ekipa u povijesti. Imaju priliku u sedmoj utakmici izbaciti Clipperse, te se tako dva puta zaredom vratiti nakon 1-3 u seriji playoffa. Prve žrtve su bili Jazzeri, a kako je izgledalo u posljednjoj utakmici, ni Clippersi nisu daleko od ispadanja. Momentum je na strani Nuggetsa, imaju tri pobjede zaredom i ono najbitnije dva najraspoloženija igrača u seriji – Jokića i Murraya.

Jamal je u “balon” došao povređen, tražio je formu u regularnom dijelu ali playoff je dočekao spreman. I to kako. Eksplodirao je protiv Jazza. Prvu utakmicu je ubacio 36 poena, a onda je u dva poraza bio loš. Nadoknadio je sve sa naredne tri utakmice. Redom je ubacivao 50,42 i još jednom 50 poena. Njegov i Mitchellov šuterski obračun je bio za pamćenje. Obojica su ubacivali kao na traci, a napokon smo od Murraya vidjeli sav njegov raskošan talenat. Njegovi i Jokićev pick je bio nerješiva enigma za Jazzere. Nuggetsi su tako uspjeli preokrenuti 1-3 u seriji, no nije moglo bez drame. Da je Conley ubacio onaj šut sa sirenom…

Protiv Clippersa se ipak ne može pohvaliti baš tako dobrim učinkom, no Murray je ključna figura Nuggetsa na parketu. Zasada nisu uspjeli pronaći dobitnu kombinaciju bekova koja će zaustaviti Murraya. Smjenjivali su se na njemu redom, Beverley, Shamet, George, Jackson, ponekad čak i Leonard – nije bilo spasa. Murray je duele rješavao s lakoćom, a obrambena energija s kojom igraju Nuggetsu prenjela se i na njega.

Najbolji centar Lige

Ako je bilo imalo dvojbe, nakon ovogodišnjeg playoffa dvojbe nema – Nikola Jokić je najbolji centar NBA Lige. Lakoća s kojom igra je prosto nevjerovatna. U napadu uvijek ima rješenje, obrambeno je napredovao otkako je izgubio kile i zasada izgleda kao Top 5 igrač ovogodišnjeg playoffa.

Ono što je možda i najbolja stvar od svega su Nikoline igre u eliminacijskim utakmicama. Dosada ih je imao sedam u karijeri. Pobijedio je u njih šest. Najbitnija statistika od svih. Redovno je bio i najbolji igrač Denvera na parketu.

Nedavni komentari Grega Popovića kako ga Nikola podsjeća na Larry Birda sada dobijaju na težini. Lakoća s kojom se Jokić igra na parketu je zavidna. Uveo je u svoj arsenal i sada već popularni “Sombor shuffle”, šut s jedne noge koji je nemoguće braniti. Pogađa iz svih pozicija na taj način i sada već sigurnom možemo zaključiti kako ti ubačaji nikako nisu slučajnost.

Denver Nuggetsi bi mogli ispisati povijest. Clippersi su u opasnom knockdownu, ali Leonard i Georgea nikada ne treba podcjeniti. Sa sigurnošću možemo reći da Nuggetsi imaju sjajnu budućnost. Najstariji u timu je Millsap, zasada jedini igrač sa preko 30 godina. Svi najbitniji igrači su ispod 25 godina. Ovakvo playoff iskustvo kakvo zasada imaju Nuggetsi ima malo koja ekipa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*