Sunce napokon zasjalo u Arizoni

Levelmagazine

U uvijek sunčanoj Arizoni, Sunce baš i nije sijalo za ekipu Sunsa. Prošlu sezonu su dočekali sa novim trenerom, Igor Kokoškov je smijenjen nakon samo jedne sezone dok je kormilo preuzeo Monty Williams. Činilo se kao ishitrena odluka uprave Sunsa, posebno predsjednika Sarvera koji je poznat po tome da ima “brz obarač”. To je i dovelo Sunse u ovu situaciju, u kojoj su danas. Tračak nade nakon još jedne tmurne sezone donio je “balon” u Orlandu. Tamo su Sunsi bili najbolja ekipa, završili su “karantenu” bez poraza i umalo izborili playoff. Ostali su kratki samo za jedan korak, što je graničilo s nemogućim kada su dolazili u Orlando. Sezona je bila puna uspona i padova, Ayton je propustio dio sezone, Šarić je imao nekoliko povreda, jedino je Booker kroz cijelu sezonu bio konstantan.

Sunsi su tokom letnje pauze napravili ozbiljan tim. Već profilisanom šuteru, a još uvek mladom igrau, Devinu Bookeru i double double mašini na centru, DeAndre Aytonu dodali su iskusnog Chrisa Paula koji još uvek ume da igra na vrhunskom nivou i bude mentor mladim igračima. Stigao je i Jae Crowder koji se u dresu Miamia profilisao u odličnog šutera i pouzdanog člana prve petorke. Tu su i Mikala Bridges kao i Cameron Johnson koji su u Orlandu igrali odlično, Dario Šarić i Javon Carter koji su dobili produženje ugovora.

Dolaskom Chrisa Paula stvari su napokon “sjele” na svoje mjesto u Phoenixu. Godinama su u potrazi za pravim playmakerom, Rubio nije zadovoljio prošle sezone, a Chris Paul se zasada pokazuje kao pun pogodak. Sunsi trenutno predvode i Zapadnu konferenciju, čak i čitavu Ligu po scoreu. Imaju samo jedan poraz u šest utakmica, a trio Ayton-Booker-Paul je već pronašao odličnu kemiju.

Osim vrhunskog playmakera i generala na parketu, Sunsi su u Paulu dobili još jednog vrhunskog closera. Posljednja utakmica protiv Nuggetsa je pravi primjer. Prvo je Paul inzistirao da Monty Williams uloži “veto” na sudačku odluku. Pokazalo se uspješnim, Sunsi su dobili loptu, da bi zatim Paul 7 sekundi do kraja ubacio šut koji je donio pobjedu Sunsima. U posljednjim trenutcima utakmice s Nuggetsima Paul je donio ovoj ekipi ono što im je godinama falilo – veteransko iskustvo i znanje posebno u gustim završnicama. Osim toga, on i Ayton sjajno surađuju, Booker uživa igrajući s Paulom, a mi smo dobili još jednog legitimnog playoff contendera na zapadu.

Novi ugovorom nagrađen je i naš Dario Šarić. Sjajnim igrama u balonu potvrdio je kako je neizostavni član rotacije, a uz to Monty Williams je pronašao još jedan način kako da Dario bude koristan. Kao petica je igrao sjajno, širio reket, a energijom u obrani nadomjestio manjak centimetara. Protiv nižih petorki, Dario na petici je jak adut. U ovoj sezoni tek je protiv Nuggetsa odigrao prve minute. Izostao je u prvih pet utakmica zbog povrede, a tek sada se polako vraća na parket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*