Budući MVP?

Youtube/screenshot

Denver Nuggetsi su nakon klimavog početka polako počeli igrati bolju košarku i dobijati utakmice. Druga pobjeda je stigla protiv Wolvesa u utakmici koju su relativno lagano riješili u svoju korist. Nije baš i nekakva nova vijest da je Jokić najbolji igrač Nuggetsa dosada. Ipak, ono što Jokić trenutno radi graniči sa nestvarnim. Nikola Jokić je trenutno prvi asistent Lige, a ove sezone niti jednom nije imao ispod 10 asistencija. Protiv Wolvesa ubilježio ih je 12, a tome je dodao i 19 poena i 12 skokova, odnosno već četvrti triple double u šest utakmica.

Između ostalog, u drugoj utakmici sezone protiv Rocketsa oborio je svoj dosadašnji rekord po broju asistencija. Ubilježio ih je čak 18, a overio ih je triple double učinkom sa 18 poena i 12 skokova. Poigravao se s Woodom i centrima Rocketsa. Na njegovim krilima Nuggetsi su relativno lagano došli do prve pobjede u sezoni.

Postao je prvi centar još od Wilta Chamberlaina daleke 1968. godine, sa 18+ asistencija u utakmici. Oborio je tada rekord i Fata Levera, te postao igrač sa najviše triple double učinaka u dresu Nuggetsa.

Kemija sa suigračima u napadu postaje sve bolja i bolja, a način na koji Joka razigrava je fascinantan. No-look dodavanja su ušli u standardni Jokićev repertoar, a čitanje igre mu je bolje nego ikada. U nekoliko primjera gotovo je evidentno da Jokić “odigrava napamet”. Zapravo čita kretanje obrane, te na osnovu toga baca dodavanje. Nuggetsi su sada već dugo s Jokićem i potpuno su se naviknuli na njegova dodavanja, tako da se nalaze na pravim mjestima. Veteran Millsap ove sezone je potpisao za Nuggetse za puno manju svotu. Na pitanje zašto je ostao u Nuggetsima, odgovor je bio Jokić: “Mislim, čovjek vam baca cheesburgere. Samo pokupi što više možeš… Igranje s njim je prosto nevjerovatno.”

Uzorak jeste mali, samo šest utakmica ali čini se da je Jokić u životnoj formi. Trenutni prosjeci poena, skokova, asistencija i postotka šuta su mu najvišlji u karijeri, upisao je četiri triple double učinka u šest utakmica, te trenutno predvodi NBA ligu po broju asistencija. Nikola Jokić je ovim početkom sezone napravio još jedan korak naprijed i najavio borbu za MVP nagradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*