Medved koji se nije najeo košarkaškog meda

DailyHive

Piše: Dragan Stojić

Imao sam košmarni san: naišao sam na medveda. Da je bio bele boje pa i nekako, ali mrki – da se na Maldivima smrzneš od straha!

Koliko je tek strašno kad grizlija sretneš na javi? Ima ljudi koji to znaju, među njih spadaju i košarkaši koji su pre 20-25 godina u NBA šumi vodili borbu sa Grizlijima iz Vancouvera (danas staconiranim u Memphisu), a dobar deo njih je poput žireva završio u čeljustima jednog igrača.Jednog ali vrednog. Ogromnog kao zemlja. Velika zemlja.

Da sve bude zanimljivije, Bryant Velika zemlja Reeves poreklom je iz jedne od najmanjih saveznih država SAD – Arkansasa.

Za igrač  rođenog 1973. godine u Fort Smithu, gradu u kom se nalazi Muzej železnice,  svaka košarkaška stanica bila je prava. Zahvaljujući znanju, a i bez sreće nije mogao, iz vagona u kom se vozio tokom karijere izlazio je zadovoljan. Malo je falilo da bude prezadovoljan, međutim, činjenica da nikad nije zakoračio u kupe zvani NBA play off oduvao je, kao što  je tornado činio njegovom rodnom gradu, Reevesa iz glavnog koloseka najjače lige u istoriji sporta pod obručima.

Iz koloseka jeste, iz ove priče neće moći!

Cowboyi sjajno barataju pištoljima, čašicama žestokih pića, telima zgodnih žena, a u Oklahomi i ’’basketarom’’, pa su u prvoj polovini završne decenije 20. veka iz svog burenceta ispaljivali smrtonosne projektile u članove  NCAA basketball karavana.

Naravno, Bryant je pružio veli doprinos, višestruko je nagrađivan od 1993. do 1995, a baš u završnoj  godini univerzitetskog staža, kao pravi pravcati cowboy, Clint Eastwood u dresu bez rukava –  dobar (za svoju ekipu), loš (prema protivničkim  petorkama), zao ( prema direktnim čuvarima) – i sve je rezultiralo plasmanom Oklahoma State Cowboysa na final four elitne divizije posle 44 godine pauze.

Revolveri su, na njegovu žalost, u polufinalu istopljeni vrelinom iz Californije, UCLA je skinula s vrata  omču koju drugi takmaci Oklahome pre 26 godina nisu uspeli i Reevesova družina je sjahala s konja čiji galop je vodio u veliko finale.

Iako razoružan, nakrivio je šešir – njegovo ime se našlo na večnoj listi onih koji su u najvišem rangu college košarke ostvarili 2.000 poena i 1.000 skokova.

Sredinom 1995. godine je plavokosi grmalj iz Arkansasa  iz pećine drafta izašao kao  prvo ’’meče’’ u istoriji  Vancouver Grizzliesa, nove franshise u holdingu National basketball associationa.

Kandže Grizlija sporo su rasle, nedostajala im je oštrina, tako da su, uprkos znanju i snazi 6. picka, Kanađani od samog postojanja lutali čudesnom košarkaškom šumom, mada se, u proseku oko 130 kg, snažni centar isticao vrlo dobrim učinkom. U timu čiji je skor u premijernoj sezoni iznosio jedva 18% uspešnosti, Bryant Reeves beležio je preko 13 poena i 7,4 skokova po utakmici. Da mečka zariče od muke.

Sekira im nikako nije upadala u med, nastavili su istim ritmom i u narednim godinama, boreći se da nekako postignu išta veliko. Na njihovu žalost, jedino ogroman bio je novi nadimak’’pedesetice’’, nastao zahvaljujući mašti  Byrona Houstona, njegovog saigrača – Velika zemlja (Big country).

Miroslavu Iliću se grlo osušilo da bi dokazao kako je metar njegovog sela vredniji od celih Sjedinjenih Američkih Država, ali bezusšpešno, jer se Reeves avio letom uverio koliko je to ogromna zemlja, tako da su Houstonovi moždani propeleri dovoljno brzo radili ne bi li smislili odgovarajući nadimak.

Kamo lepe sreće da su se tako vrteli i na terenu, Vancouver Grizzliesi bi bar u jednoj sezoni, možda 1997/98, u kojoj je Big country ostvario svoj najbolji košgeterski učinak (16,3), stigli do trećine pobeda, no, medveđi san ostade nedosanjan.

Zasijalo je krzno Bryanta Reevesa početkom 1998. godine u Bostonu, ogrebao je Celtickse za ostvarenje karijere na jednoj utakmici (41 poen), ali je ubrzo postao plen povreda, sve češće upadajući u njihovu zamku.

Borio se, gurao nekako napred, da bi  u aprilu  2001, pre nego što će novo stanište Grizlija postati Memphis, posle 395 nastupa, uz 12,6 poena i 6,9 uhvaćenih lopti po meču, pokazao šape na kojima je pisalo ’’kraj!’’.

Lav medveđeg krzna se vratio u pećinu.

A nije se bojao svoje senke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*