Mister Trofej: Zenička stena koja je u karijeri dobila gotovo sva finala!

screenshots
 Bio je košarkaš kakvog bi svaki trener poželeo u timu. Naizgled neprimetan na terenu, ali kad se završi utakmica i pogledate statistiku jasno vam je da je njegov učinak nemerljiv. Kad zapne, on se pojavi, počne da caruje pod obručima, pogađa u najtežim situacijama…

I kod bi rekao da će scouting Jugoplastike te 1988-89 sezone u tada drugoligaškom Čeliku iz Zenica pronaći nepoznatog mladića koji će se ispostaviti kao jedan od najvećih potpisa u istoriji splitskog kluba. Čovek koji je Jugoplastici, kao i svim timovima za koje je igrao, kasnije donosio trofeje.

Zoran Savić, legendarni jugoslovenski košarkaš koji je rođen u Zenici igrao je na poziciji krilnog centra, a u klupskoj karijeri dva puta je bio šampion Evrope sa Jugoplastikom 1991, kada je u finalu protiv Barselone postigao 27 poena i Kinderom 1998. godine, kada je proglašen i za najboljeg igrača završnog turnira.

Igrao je još za Barselonu, Real Madrid, PAOK, turski Efes, potom opet za Barselonu, Fortitudo iz Bolonje.

Sa jugoslovenskom reprezentacijom je bio svetski prvak u Argentini 1990. godine, a čak tri puta prvak Evrope – u Italiji 1991. godine, onoj čuvenoj Atini 1995. godine, i u Španiji 1997. godine.

Sa reprezentacijom, u kojoj su bili Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Žarko Paspalj, Željko Rebrača… osvojio je i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine posle poraza od selekcije SAD, odnosno takozvanog “Dream team.-a” u fenomenalnom finalu, u kojem se Jugoslavija “držala” tri četvrtine.

Mnogi su tada komentarisali: “Eh, da je Savić mogao da igra…” (bio je povređen).

“Ma, ne bi se tu puno šta promenilo. I meni je bilo žao. Za mene je bilo najbitnije polufinale protiv Litvanije, koje smo dobili. Finale je bilo više revijalna utakmica nego takmičarska. Bilo je iluzorno očekivati da dobijemo Amerikance u finalu na njihovom terenu”, rekao je Savić komentarišući to finale.

Kada se “penzionisao”, brojke su neumoljivo pokazivale da je Savić mogao da dobije epitet “Gospodin titula”. Naime, od 21 finala koje je igrao, što u klupskoj, što u reprezentativnoj karijeri, pobedio je u 19 (90,5% uspešnosti).

Zoran SavićIZVOR: MN PRESS/ARHIVA

Igrao je sa top еvropskim igračima, a u navedenom intervjuu posebno je izdvojio dvojicu.

“Najtalentovaniji igrač sa kojim sam igrao je Toni Kukoč, a tu je i Divac, koji je bio jako talentovan za poziciju petice, bio je fantastičan saigrač iz razloga što se uvek podređivao kolektivu. Kukoč je bio igrač, koji je uvek igrao vrhunski najvažnije utakmice u sezoni. Njega nemoj da trošiš za male utakmice. Uvek je u velikim utaкmicama davao plus , koji je trebao ekipi i zato jeste bio vrhunski igrač”, rekao je Savić.

Posle igračke karijere bio je tri godine u upravi Barselone, a potom je ušao u menadžerske vode.

Sa svojim kumom, Nikolom Lončarom, bivšim igračem Partizana, sa kojim se najviše družio u Španiji, često se “peckao” na navijačkoj osnovi.

“On je korektan, kad Partizan dobije ne šalje mi poruke. Ali, kad Zvezda dobije, ja njemu uvek pošaljem neku poruku”, ispričao je Savić u jednom intervjuu.

(Izvor: Mondo.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*