Jazz sa 14 taktova

SLCDunk

Piše: Dragan Stojić

Treća – sreća i  ’’sedmica’’ na lotou simboli su pobede brojeva i pozitivnih osećanja.

Iz košarkaškog bubnja je pre 35 godina izvučena  dobitna kombinacija sa pet brojeva, posebno vezana za # 14, mora da  je zbog toga patila ona koju mnogi povezuju s nesrećom (13), saučestvujući sa igračima univerzitetske ekipe Miami iz  američke savezne države Ohio.

Pošto loto – devojke, koja donosi sreću, u basketu nema, u suprotnom bi stručni štab, navijači, svi igrači Iowa Stata, njihove žene i ljubavnice  izljubili  Suzanu Mančić, usrećio ih je Johnny Orr, trener Cyclonesa.Iz igračkog bubnja je, po njegovom izboru, iza linije za tri poena iskočio Jeff Hornacek, prihvatio loptu, šutnuo, a sirena, ta vrsna provodadžijka, loptu spojila sa obručem i mrežica je kumovala pobedi njegovog tima.

I pre narednog kola, i  pobede ISU nad velikim Michiganom, kao dan je bilo jasno da se pod obručima pojavljila buduća zvezda. Ako je to preterano reći, neka bude zvezdica.

Nema veze, čak i da je u pitanju deminutiv, zasijala je  na pravom  mestu nakon NBA drafta 1986. godine.

Sunce izlazi na istoku, pa je s te strane Sjedinjenih Američkih Država, iz rodnog mu  Illinoisa, u Arizonu, posle trampe svojstvene dobu naturalne razmene, stiglo pojačanje koje je Sunsima nedostajalo da razbiju tmurne oblake najjače lige u istoriji ovog sporta i obasjaju Phoenix i njegove navijače.

Kako je Jeff statistički rastao, tako se i sunce pozitivnih rezultata premeštalo na zapad. On  je u debitantskoj sezoni u ’’najvećem cirkusu pod obručima’’ krenuo  kao statista – 5,3 poena i 4,5 asistencije po meču – da bi već  u trećoj postao ozbiljni žongler (13,5 /6), potom i gutač vatre, pošto je regular season 1991/92. okončao zvanjem prvog strelca i drugog dodavača ekipe (20,1/5,1), a četiri uzastopna učešća u doigravanju, dva finala Zapadne konferencije, lansirala su Hornaceka u najsjajnije sazvežđe – All star game u Orlandu.

Philadelphiji nije falilo  bratske ljubavi, nosi je u svom imenu, ni brbljanja, jer je jedan Charles Barkley to činio za celu petorku, sve trenere u ligi i većinu baba na planeti Zemlji,  ali je pre nešto manje od tri decenije njenom najpoznatijem košarkaškom klubu – Seventysixersima – nedostajalo kvalitetnih igrača i Jeff Hornacek je sabran sa ’’sedamdesetšesticama’’, a Barkley je popunio njegovo mesto, dobivši priliku da među Suncima objasni i tu astronomsku pojavu.

Za jednu i po sezonu  Jeff je imao odlične cifre na svom kontu: drugi strelac tima sa oko 18 poena u proseku, prvi asistent (6,5), najbolji izvođač slobodnih bacanja, no zbir je ipak pokazao minus, jer su ’76 maltene imale više trenera nego pobeda u tom periodu.

U drugoj polovini sezone 1993/94. iz Salt Lake Cityja su, osim molitvi mormona, polako dopirali i ugodni zvuci džeza. Jerry Sloan kao sjajan dirigent predvodio sastav   Utah Jazza od 1988. godine, John Stockton komponovao , a Karl Malone svirao pobedničke melodije, tako da je Hornacek dodao novi akord i publika je redovno tražila ’’bis’’, pre svega u gradu slanog jezera.

Taktovi koji su Džezeri izvodili tokom Hornacekovog sedmogodišnjeg mandata su često parali uši protivničkim fanovima, u regularnom delu sezone se to dešavalo 14,4 puta zahvaljujući njemu kad je košgeterski saldo u pitanju, bezmalo pet na asistentskom kontu. Potomak Čeha se prilikom izvođenja penala češkao po licu, oni kojima je cepao mrežice po glavi, ostajući  i bez glasa jer im je u grlu , teško da su se setili razloga, stajala knedla.

Do kraja karijere, a ona je usledila 2000. godine, Jeff i  jazz orkestar iz zemlje mormona su s mnogo sluha jurišali ka  za trijumfima, ’’žiri’’ ih je nagradio učešćem u dva velika finala (1997. i 1998), jednim najboljim skorom u ligi (1998), sve dok im Michael Jordan u antologijskoj 6. utakmici završne runde pre 23 godine jednog člana, Bryona Russella, nije poslao na popravni u nižu muzičku školu, instrumente na topljenje, odsviravši Džezerima oproštajnu simfoniju svojim čarobnim šakama.

Hornacek i saigrači su nastavili da promovišu starokomponovani instrumental, on nešto tiše, da bi dve sezone nakon toga notnu svesku predao u  ruke mlađim kolegama, dres s brojem 14 svodovima hale u Salt Lake Citiju, a statističarima svoj učinak: preko 1200 odigranih mečeva, oko 15 poena i 4,5 dodavanja u proseku.

Zasviraj opet, Jeff!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*