Novi stanovnik Kuće slavnih

Youtube / screenshot

Ceremonijom u Springfieldu, u Kuću slavnih ove godine su ušli Kobi Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett, Edy Suton, Rudy Tomjanovich, Tamika Catchings, Barbara Stevens i Kim Mulkey.

Napokon, nakon dugo vremena, svoj ulazak u Kuću slavnih dočekao je  – Toni Kukoč – sigurno ponajbolji košarkaš i izdanak jugoslovenske škole košarke i jedan od igrača sa najimpresivnijom karijerom u NBA. Podsetimo, u prošlogodišnjoj klasi (2019) stanovnik Kuće postao je Vlade Divac, a godinu dana ranije i Dino Rađa (2018).

Rađa je u toku svog govora upravo istakao Kukoča kao jednog od najvećih sa kojima je igrao:

“Samo je jedan košarkaš bio uz mene u svim ekipama, on je moja srodna duša”

Kako javljaju Sportske novosti, Toni Kukoč ponovno nije izabran u Hall of Fame (Kuća slavnih) te će morati pričekati minimalno još godinu (a moguće I više) dana da bi se tamo pridružio Kreši Ćosiću, Draženu Petroviću, Mirku Novoselu i Dinu Rađi.

Bogata karijera i trofeji

“Kad je doša na Gripe ima je 50 kila skupa s kreveton, a napravija je karijeru za pamćenje i da se mene pitalo stavili bi nas u HOF skupa, jer nas dva smo ka Harley & Davidson. Nezamislivo jedno bez drugoga. Neviđeni talenat, pogled dva koraka unaprid, pas u milimetar, pogodit kad triba, uzde ekipe uvik u rukama. Tribalo je znat igrat s njime, a virujte mi bilo je takvo zadovoljstvo. Meni je Dino bez Tonija nezamisliv, i zato fala na svemu šta smo prošli.” (Dino Rađa)

Toni Kukoč je, u neku ruku, najtrofejniji košarkaš na planeti na klupskom nivou. Tri puta je sa Jugoplastikom uzastopce bio prvak Evrope, potom je u drugom naletu MJ-a i Bullsa bio deo šampionskom tima, ponovo tri puta uzastopno (1995/96, 1996/97 i 1997/98). Pomenute uzastopne titule u Evroligi i NBA još ukombinirajte sa nenadmašne 4 uzastopne titule u domaćem jugoslavenskom šampionatu izuzetne kvalitete, pa onda još s Tonijevom titulom sa Benetonom u Italiji. U toku karijere 15 klupskih trofeja.

Tu su i individualne nagrade. Bio je prvi košarkaš u istoriji sa dve uzastopne titule MVP Final Foura Kupa, pa prvi sa 3 titule MVP Final Foura Evrolige, pa prvi koji je osvojio MVP titulu na F4 a da je iz poraženog tima… Bio je najbolji evropski košarkaš 1990. i 1991. godine, i to gotovo jednoglasno – proglašavan je najboljim na Starom kontinentu i u sezonama ’92, ’94, ’96 i ’98! Tu su još i brojne titule u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj.

Kukoč je u NBA proveo 13 sezona, nakon 7 sezona u Bullsima, odigrao je još 2 sezone u Phili i Hawksima, a karijeru je završio u Bucksima. Beležio je 11.6 poena, 4.2 skoka i 3.7 asistencija.


PIPPEN: TONI JE HALL FAMER

I Tonijev bivši suigrač, također jedan od najbolji igrača Bullsa 1990-ih, Scottie Pippen smatra da je Splićanin zaslužio svom ulazak u Kuću slavnih:.

“Mislim da Toni defitivno zaslužuje HoF. On je bio jako bitan igrač za nas. Kada pogledamo današnje ekipe, sve imaju velike trojke. Toni je bio taj treći dio slagalice za nas,” rekao je Pippen.

“Vidim da mnogi igrači ulaze u HoF, tako da mi je nevjerovatno da igrači poput Tonija i Ron Harpera nisu još uvijek tamo. Pa oni su imali bolje karijere od polovice tih igrača.”


 

Kako je Kukoč zavadio Jordana i Pippena

Pre 27 godina, Dream team je harao košarkaškim terenima, i stigao do zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Barceloni. Iako su imali sjajan tim, i na kraju stigli do velikog finala i srebra, košarkaši Hrvatske nisu se dobro proveli u prvom susretu u grupi u kojoj su Amerikanci ubedljivo pobedili 103 – 70. Utakmica se igrala u okviru Grupe A, 27 jula, 1992. Jordan sa 21 i Barkley sa 20 poena predvodili su Dream team, dok je kod Hrvatske najefikasniji bio Dražen Petrović sa 19 poena.

Uz Dražena najveća zvezda Hrvatske reprezentacije, Toni Kukoč – ako pogledamo statistiku, i nije odigrao neki vrhunski meč. Svega 4 poena, 5 asistencija, 1 skok, 4 blokade i čak 7 izgubljenih lopti deluju loše. No, priča dobija novi smisao kada tome dodamo i strategiju dvojice perjanica šampionske ekipe Bullsa – Michaela Jordana i Scottie Pippena koji su se međusobno nadmetali u tome ko će bolje i čvršće čuvati Pink Pantera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*