Jedan u milion… čovek rođen za košarku!

Izvor: Old School NBA

Još od kada sam napravio stranicu imam u planu da napišem nešto o ovom igraču. U medjuvremenu je prošlo desetine tekstova, stotine fotografija, zanimljivosti, video snimaka čak su i dresovi i patike dobili svoj prostor, a ništa nije napisano o ovom igraču.

I ako postoji neka zamerka na moje vođenje ove stranice to je onda sigurno podatak da za 2 godine i 4 meseca nisam zapisao niti jednu jedinu reč o Deriku Kolmanu (Derrick Coleman). A ruku na srce mogla bi se ispisati omanja knjiga o njemu. A danas je toliko potcenjen i zaboravljen da mi je bilo potrebno više vremena da pronađem reprezantivnu fotografiju na internetu nego da napišem ovaj tekst.

Odmah moram da kažem da je Coleman bio strašan igrač. Jedan od onih kompletnih – rođenih za košarku – jedan u milion igrača. Visoka i jaka četvorka, sa fantastičnim radom nogu, odličnom igrom na postu, ali i preciznim šutem sa distance. Za razliku od nekih današnjih četvorki kojima je velika slabost odbrana reketa, Coleman je sjano obavljavao svoje defanzivne zadatke.

Coleman je bio prvi pik NBA drafta 1990 godine, a sa broja jedan izabrali su ga Nju Džersi Netsi. Ovaj draft je video još neke sjajne igrače poput Gerija Pejtona, Kendala Gila, Mahmuda Abdul Raufa, Tonija Kukoča, Denisa Skota, Sedrika Sebalosa i mnogih drugih. Prve godine u ligi opravdao je sav svoj potencijal, pa je i proglašen najboljim rukijem sezone, a njegova raznovrnsa igra značila je da je mogao da se nosi sa teškim centrima u reketu ali da izlazi na šut, baš onako kako je to radio Karl Meloun. I Karl Meloun je generalno bio najveći rival Colemanu u ranoj fazi njegove karijere, a pojedini analitičari tvrdili su da je Coleman talentovaniji igrač od Melouna.

Coleman je proveo u Netsima 5 sjanih sezona, ali nakon toga više nikada nije ponovio partije sa početka karijere niti je uspeo da opravda svoj potencijal. Možda zvuči cudno kada kažem da nije opravdao svoj potencijal jer smo taj potencijal svi mogli da vidimo tokom ipak ne kratke NBA karijere. Coleman je igrač koji je Šekilu Onilu i ostalim strašnim centrima tog vremena mogao da sipa 36 poena bez problema.

Veliki problem za Colemana je bila disciplina, radne navike, trening, generalno rad na sebi. I čak ni veliki Čak Deli, tada trener Netsa, nije uspeo da reši loše navike Colemana. Zbog toga danas zvuči bizarno staviti njega i Karl Melouna u istu rečenicu, ali verujte u jednom trenutku Coleman jeste bio na tom nivou, ako ne i bolji.

Veliki deo ostatka karijere proveo je u Filadelfiji, i bilo je tu dobrih sezona i nijedno se nije “raspao” poput drugih velikih talenata, ali nekoliko dobrih sezona je svakako mnogo manje od onoga sto je talenat Derricka Colemana zaslužio.

1 Comment

  1. da steta mogao jw puno vise bio je poslije solidan u philadelphiji ozljede su ga unistile ,, moze prica i o danny manningu i on je bio zvijezda 90ih koji je nestao brzo coleman i petrovic su bili dobar tandem u netsima

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*