OI ’92: Dream team protiv Dražena & co.

screenshot

Tog 8. avgusta 1992, odigrano je veliko i nezaboravno finale Olimpijskih igara u Barseloni. Košarkaški meč koji je obe reprezentacije, finaliste, odveo u besmrtnost. Najjači košarkaški tim svih vremena – američki Dream team – predvođen Jordanom, Pippeno, Barkleyem, Ewingom, Birdom, Drexlerom, Malonom, savladala je u finalu Hrvatsku (117 – 85) i tako Amerikancima donela najsjanjije olimpijsko odličje.

Sa druge strane, Dražen, Rađa, Kukoč i ekipa nisu se obrukali. Na prvom takmičenju gde su nastupali pod hrvatskom zastavom osvojili su odličje, i prikazali sjajnu košarku. A da košarkašku reprezentaciju Hrvatske Amerikanci nisu potcenjivali pokazuje i ova situacija:

Evo ko je sve nastupio na ovom meču i ko se upisao u listu strelaca:

Prisetimo se i najzanimljivijih detalja sa meča:

Jordanov i Pippenov pick na Kukoča

Finalisti su uvertiru imali u grupi A, gde se Hrvatska nije dobro provela. Amerikanci su ubedljivo pobedili 103 – 70. Utakmica se igrala 27 jula, 1992. Jordan sa 21 i Barkley sa 20 poena predvodili su Dream team, dok je kod Hrvatske najefikasniji bio Dražen Petrović sa 19 poena.

Uz Dražena najveća zvezda Hrvatske reprezentacije, Toni Kukoč – ako pogledamo statistiku, i nije odigrao neki vrhunski meč. Svega 4 poena, 5 asistencija, 1 skok, 4 blokade i čak 7 izgubljenih lopti deluju loše. No, priča dobija novi smisao kada tome dodamo i strategiju dvojice perjanica šampionske ekipe Bullsa – Michaela Jordana i Scottie Pippena koji su se međusobno nadmetali u tome ko će bolje i čvršće čuvati Pink Pantera.

Vrlo aktuelni dokumentara ‘The Last Dance’, o poslednjoj tituli koji su Bullsi osvojili sa Jordanom na čelu, otkriva nam i prave razloge ovako slabe utakmice Tonija Kukoča, te negativne emocije i netrpeljivost koju su dva najbolja igrača u NBA tada – Michael Jordan i Scottie Pippen – gajili prema Kukoču.

Razlog je – Kraus!

Najveća razlika između Kukoča s jedne, a Jordana, Scottieja Pippena i trenera Phila Jacksona s druge strane bio je odnos s ondašnjim generalnim menadžerom Bullsa, pokojnim Jerryjem Krauseom. On je 1990. draftao Kukoča na predlog Ivice Dukana i tri ga je godine vrbovao da dođe iz Evrope u Chicago i hvalio ga na sav glas. To je posebno išlo na živce Jordanu i Pippenu, koji su stoga kao članovi Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni protiv njega igrali s posebnom žestinom jer je on za njih bio oličenje omraženog Krausea.

Pippenu je dodatni motiv bila činjenica da je Kraus Kukoču nudio najveći ugovor, veći od onog koji je tada imao i Scottie, ali i Jordan. U dokumentarcu Pippen je ovako to opisao:

“Zbog Jerryja smo mrzili Tonija. Ne samo Michael i ja nego cela ekipa. Mislili smo da taj klinac nakon onoga što mu napravimo u Barceloni neće doći u NBA. Nije to imalo veze s Tonijem lično, ali hteli smo da Jerry izgleda loše.”

Kukoč nije imao pojma da ga dvojac Bullsa toliko prezire da su se pre utakmice Dream Teama i Hrvatske u skupini Olimpijskih igara 1992. Jordan i Pippen svađali tko će čuvati “Jerryjevog dečka”. Završilo je tako da su ga obojica ubili. Sveli su ga na četiri poena i šut 2/11.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*