Cleveland Cavaliers 2020-2021: Šta nam to radiš, Kevine!

Možda po prvi put nakon odlaska Lebrona Jamesa, franšiza iz Ohioa imala je na okupu obećavajuće dobru ekipu. Skup mladih i već profilisanih igrača, poput Collina Sextona, Dariusa Garlanda, one sa iskustvom a koji su u zrelim igračkim godinama poput Larry Nance Juniora, Jaretta Allena, Jedi Osmana, i iskusne Kevina Lova i novopridošlog Andre Drummonda od kojeg se vrlo brzo i odustalo, činilo je jezgru koja je obećavala najmanje play off. No, odigrana je još jedna sezona za zaborav, sa svega 22 pobede i 50 poraza (za tri pobede više nego u prethodne dve sezone). Daleko od očekivanog:

Dobro su Cavsi otvorili sezonu, sa tri pobede, no već u januaru došlo se do minusa, kada su bili na još uvek pristojnih 9-11. No, nakon toga je krenuo strmoglavi rezultatski pad u kojem se tim tražio, a trpeli su rezultati.


Pregledi proteklih sezona na jednom mestu:


Sex-Land, nova bekovski mašinerija?

Collin Sexton je u svojoj trećoj NBA sezoni postao udarna igla Cavsa. A u ovoj je stigao do odličnih 24.3 poena po meču, sa sedam mečeva na kojima je postizao 30+ poena. U januaru je prosto eksplodirao protiv moćnih Netsa, i sasuo im je 42 poena uz 55 % šuta iz igre…

No, ostaje još dosta prostora gde može da unapredi svoju igru. Odbrana i šut za tri poena gde su mu procenti bili nešto slabiji u odnosu na prve dve sezone. Također, Sexton bi trebalo da radi više i na svojim razigravačkim veštinama, i da podigne procenat asistencija u narednim godinama.

U tom segmentu bio je odličan Darious Garland, sa preko 6 asistencija po meču. Bek Cavsa je svakako igrač koji je najviše napredovao u protekloj sezoni. Podigao je i broj poena po meču, uz podizanje procenata šuta. Defanzivno je izgledao bolje od Sextona. Još je pitanje hoće li Cavaliersi zadržati obojicu ili će se opredliti za samo jednog. Sexto je pri kraju svog rookie ugovora a Garland deluje kao neko ko može da se razvije u kompletnijeg igrača.

Muke sa All Starovima

Polovinom januara dolazi do velikog trejda, koji je uključio četiri tima i čak sedam igrača, u kojem je James Harde otišao u Brooklyn a Cavsi su dobili perspektivnog centra – Jarretta Allena. Kako je u Clevelandu već tada bio Andre Drummond, jedan od dominantnijih centara lige, trener J.B. Bickerstaff je radio oduzimao minute Dreu kako bi pustio Allena da više igre, nego što je puštao dva visoka momka na teren. Sve se završio strateškom odlukom da Drummond završi na klupi i da se čeka neka ponuda za trejd, koji je u martu završio buyout-om i Dre je kasnije otišao u Lakerse.

No, nije samo sa Drummondom klub iz the Landa imao problem protekle sezone. Kevin Love je ponovo imao sezonu za zaborav, odigrao je tek 25 mečeva da bi ga povreda udaljila od terena. Love je sigurno i najveće igračko razočarenje u ovoj sezoni, koja je bila sigurno i najgora u njegovoj karijeri. Za manje od 25 minuta po meču, beležio je 12.2 poena, a iz igre je šutirao tek 40 posto. Igraču kojem je 32 godine, koji je trebao biti lider ovog tima nakon odlaska Irvinga i Lebrona, vreme polako izmiče a on iz sezone u sezonu igra sve slabije.

Možda još jedno od neprijatnih iznenađenja u ovom timu je i krilni igrač, turskog porekla,

Jedi Osman, koji je nakon dve sezone u kojima je bio neprikosnoveni starter u ovoj izgubio mesto u prvih pet. Pale su mu i brojke – imao je 10.4 poena po meču, a šut za tri mu je bio vrlo slabih 30.6 %.

Dre Dre – Out, Jarrett – In

I dok je Drummond lako mogao ostati deo ovoga tima jer je zaista bio pojačanje, klupska politika okrenula se ipak 22-godišnjem Jarrettu Allenu koji je u finišu sezone dobija sve više prilike. Sjajni je mladi centar u samo jednoj nepunoj sezoni pokazao svoj potencijal – imao je preko 13 poena, 9.9 skokova po meču i 1.4 blokadu, uz 61 % šuta iz igre, a njegovo vreme tek dolazi. U sistemu gde je on prva opcija na petici i ima igrače koji ga hrane loptama, Allen bi i statistički mogao napraviti iskorak. Čak i ako to ne učini, dojam je da je on jedan od onih igrača, zahvalnih za svaki tim, koji se vrlo lako može uklopiti u bilo koju igračku koncepciju.

Šta je sledeće?

Timu sa mnogo talenta fali vođstvo na terenu i jasna direkcija od strane menadžmenta i struke. Sexton izrasta u lidera, no i dalje kuburi sa izgubljenim loptama i šutom za tri poena, Garland je napredovao i uz Sextona sada čini perspektivni bekovski par. Allen je nastavio sa standardno dobrim igrama iz Brooklyna, dok je Isaac Okoro, peti pick sa drafta 2020, gotovo preslikao svoje statistike sa koledža (9.6 poena, 3.1 skok).

Cleveland će, ukoliko želi napred, morati da se oslobodi svoje ‘utege oko vrata’, a ona se zove Kevin Love. Igrač koji će u naredne dve sezone zaraditi 60 miliona. Postojale su priče kako bi se on mogao vratiti u Wolvse, no činjenica da u poslednjih nekoliko godina igrački nazaduje, psihički je nestabilan, u poznim je godinama i sa velikim ugovorom, ne ide tome u prilog. Možda bi opcija buyouta bila najbolje za sve, jer Cavsima je prioritet produžiti sa Sextonom i Allenom, jer obojici ističu rookie ugovori. Sa Allenom je potpisan petogodišnji ugovor na 100 miliona, dok je kvalifikovana ponuda za Sextona 8.5 miliona.

I na draftu su prema mnogima Cavsi dobro birali. Kao 3. picka odabrali su 2.13 m viosokog Evana Mobleya koji ima sve predispozicije da postane odličan NBA igrač. Ima visinu, pokretljivost, dobro brani perimetar, šutira poput beka ili krila. Mobley bi već naredne sezone mogao da ima mesta u prvoj petorci uz bekove Sextona i Garlanda, Okora na krilu, i Allena na petici. Ne zaboravimo da je tu na poziciji playa i Ricky Rubio, te Larry Nance Junior.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*