Dan kada je košarka dodirnula dno

Piše: Aleksandar Ostojić

Preneseno sa: kosmagazin.com

Svi očevici, potonji analitičari, svedoci i istoričari slažu se da je najgori košarkaški meč svih vremena odigran 22. novembra 1950. u Mineapolisu. U NBA ligi, koja se tih godina još uvek borila sa konkurentskom ABA ligom.

Tog dana pred 7.021 gledaocem u Mineapolis Auditorijumu sastali su se Mineapolis Lejkersi (danas sa sedištem u Los Anđelesu) i Fort Vejn Colner Pistonsi (sada su to Detroit Pistonsi). Favoriti su bili Lejkersi, koji su u prethodne tri godine dobili sve utakmice ova dva tima, pa je trener Pistonsa Marej Mendenhol dugo smišljao taktiku za ovaj meč. Znao je da protivnici imaju prvu NBA superzvezdu Džordža Majkana, kao i već tada slavne Verna Mikelsena i Džima Polarda.

Danas bi ono što je smislio Mendenhol palo u vodu već posle 24 sekunde, ali u to vreme nije bilo ograničenja trajanja napada, pa je kouč Pistonsa dao svojim igračima sledeće uputstvo: lopta se mora držati oko centra sve dok Lejkersi ne pređu na odbranu jedan-na-jedan, i dok se Majkan ne izvuče iz svog reketa.

Tako je i bilo. Lopta je dodavana centru Pistonsa Leriju Faustu, a ovaj bi sa njom stao na centar, stavio loptu pod mišku i čekao. U početku su sudije Sten Stuc i Džoko Kolins dovikivali treneru Mendenholu da njegov tim počne da igra košarku, ali ništa nije vredelo. Ovaj bi im sa klupe odvraćao da Lejkersi igraju zabranjenu zonsku odbranu, i da sudije trebaju da poteraju “Jezerdžije” da krenu jedan-na-jedan, baš ono što je trener gostiju želeo.

Tako su prolazili minuti, i kad bi se Majkan konačno izvukao iz svog reketa lopta bi išla ka nekom od igrača Pistonsa koji bi lako poentirao. Na drugoj strani, Lejkersi bi razmenili dva-tri dodavanja, i kao po pravilu Majkan bi brzo poentirao. Posle prve četvrtine rezultat je bio 8-7 za Pistonse.

Druga četvrtina bila je još manje efikasna, ako se ovo uopšte naziva efikasnošću. Posle desetak minuta rezultat je bio 11-10 za Lejkerse, a u poslednja dva minuta pre poluvremena Bob Harison je dao jedan koš iz penala za Pistonse, a Majkan položio za 13-11 u korist Lejkersa. Od tih 13 poena čak 12 su bili Majkanovi.

Gosti nisu odustajali od svoje taktike ni u drugom poluvremenu, uprkos žestokom zviždanju publike u dvorani. Posle tri četvrtine rezultat je glasio 17-16 za Lejkerse, a onda se u poslednjem periodu igralo punih šest minuta bez postignutog koša. Konačno je Faust izjednačio sa linije za slobodna bacanja, ali je Polard 12 sekundi kasnije doveo svoj tim u vođstvo 18-17. Ostalo je još “samo” šest minuta do kraja utakmice, i sad su Lejkersi primenili taktiku protivnika: držali su loptu do besvesti, neki put i ispod dresa. Međutim, na samo devet sekundi do kraja Pistonsi su uspeli da im ukradu loptu, a Pol Armstrong je poentirao preko Majkana koji je pokušao da ga “bananira”. To je bio i konačan rezultat: 19-18 za Fort Vejn Pistonse.

Majkan je postigao 15 koševa, ali ostatak njegovog tima dodao je samo tri. Trener Lejkersa Džon Kundla posle utakmice je izjavio: “Ako je ovo košarka, ja odbijam da budem deo toga”. “Šta nije u redu? Mi smo pobedili, zar ne”, odgovorio mu je Marej Mendenhol, trener Pistonsa.

Komentar agencije AP na utakmicu u Mineapolisu

Reagovao je i Moris Podolof, prvi predsednik NBA, čije ime nosi trofej koji se poslednjih decenija dodeljuje pobedniku. On je pozvao na hitan sastanak Mendenhola i Kundlu, a zaključak je bio da se mora ograničiti vreme napada. Dok se to ne desi, postignut je džentlmenski dogovor da timovi više ne primenjuju taktiku Fort Vejn Pistonsa.

Istorija košarke u potpunosti i iz korena se promenila 30. oktobra 1954. kada je odigrana utakmica NBA lige između Ročester Rojalsa i Boston Seltiksa. Rezultat 98-95 za Ročester je najmanje važan, bitno je da je to prva utakmica u istoriji koja je odigrana po novim pravilima – uvedeno je ograničenje napada na 24 sekunde. “Autorstvo” ove novotarije pripisuje se Danijelu Bjasonu, vlasniku tima Sirakjuz Nešenels (danas Filadelfija 76).

Kako se došlo baš to te 24 sekunde za napad? Kao i mnoge druge stvari, Amerikanci su to uradili vrlo prosto. Bjason je uzeo broj sekundi koliko se igra jedna utakmica (2.880) i podelio to sa prosečnim brojem šuteva na utakmicama u prethodnom NBA prvenstvu (120). Dobio je 24 – vreme koje je toliko ubrzalo igru i učinilo je efikasnijom da to jednostavno više nije bio isti sport!

1 Comment

  1. Sve je super, volim ovakve tekstove, ali ABA Liga 1950.godine nije postojala. Nastala je tek 1967.godine, tako da se tadasnja NBA borila samo sa zeljom da prezivi kao profesionalni sport. Tesko da su se tad dogovorili da ne sme tako da se igra jer je pravilo doneto cak 4 godine kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*