Odrastao u siromaštvu, bio po zatvorima, a u NBA ga vole baš – svi

Grizzly Bear Blues

“Dragi Z – Bo i ‘nacijo grizlija’,

Sve se uvek vrti oko košarke – no ponekad postoji nešto važnije od nje. To je nešto posebno.

Osam godina koje je Zach proveo sa nama, u Memphisu, su posebne. One su ispunjene uspesima naše franšize, ali tu je i nešto više od toga. Svaki Memphian to oseća i u to veruje.

Zach nam je pomogao da shvatimo šta to znači igrati za klub, i za zajednicu, i izgraditi identitet našeg grada…”

Na ovaj način su se Memphis Grizzilies oprostili od svog junaka, Zacha Randolpha, koji je nakon osam sezona napustio klub i 2017. pojačao Divčeve Sacramento Kingse. Osam sezona 551 meč, 16.8 poena, 9.3 skoka, 1.8 asistencija, i nebrojene situacije u kojima je Randolph ‘kupovao’ naklonost navijača iz Memphisa…

Danas je objavljeno kako Grizzliesi umirovljuju Randolphov dres. Okosnica Grint n’ Grind ere u Memphisu dobio je na ovaj način najveću čast od svoje bivše ekipe. Zajedno sa njegovim dresom, pod svodove dvorane ide i dres još jednog ključnog člana Grint n’ Grind ere – Tonya Allena.

Veliki igrač i veliki čovek. Othranila ga je majka, samohrana, sa još troje dece. Otac mu je dok je bio klinac bio u zatvoru. Odrastao je u siromaštvu. Išao je u istim pantalonama u školu zbog čega su ga zadirkivali. Jednog je dana odlučio ukrasti nešto pristojno u Wallmartu, ali to ga je koštalo njegove prve ozbiljne kazne. Majka je odlučila da ga kazni i da mu zabrani igrati košarku dok se ne smiri. Ponovile su se nedaće, nakon što je bio kažnjen zbog ukradenog oružja, Zach je 2002. godine uhapšen jer je bio u alkoholisanom stanju u dobi kada to nije dozvoljeno. Čak su ga u vreme dok je nastupao za Blazerse svrstavali u tim ‘Jail Balzersa’, profesionalnih košarkaša koji su igrali za ovaj tim a imali su problem sa zakonom.

No, košarka ga je spasila, uspeo je da se izbori i da izađe na pravi put. Iako je danas savan i bogati nije zaboravio kako je teško odrastanje imao. Nešto što se zove ‘Anđesko drvo’ i što mu je kao klincu donosilo radost i poklone, kao i milionima dece širom SAD, danas je smisao Randolphove humanitarne aktivnosti. On danas pomaže i deci omogućuje da dobiju toliko željene poklone za Božić.

Vera u bolje sutra

Na sve načine pokušava da utiče na decu i okolinu, postoji i mnogo stvari koje radi a da se za to ne sazna u javnosti.

Njegovi prijatelji kažu da je on neko ko veruje u bolje sutra i da time što je nekome pomogao može da utiče da se njegov život bar malo promeni na bolje.

Ima posebnu vezu sa svojim rodnim gradom Memfisom, jako mu je važno da deca nemaju kontakta sa oružjem već da se edukuju i posvete školi i sportu. Takođe insistira i da pored treninga mladi talentovani sportisti uče školu.

“Vrlo često pričam sa klincima, jer sam i sam bio na dnu,” kaže Randolph. “Bio sam na dnu dna i na vrhu vrhova, i znam kako se nositi sa tim. Neki nikada nisu to iskusili, a ja jesam. Bio sam tamo. I još uvek sam ista osoba”.

Od dna do vrha za 90 dana!

No pretprošloga leta, tada akvizicija Sacramento Kingsa Zach Randolph opet je upao u probleme sa zakonom. Uhvaćen je sa povećom količinom marihuane (32 puta veća od one koje dozvoljavaju zakoni Californie, države u kojoj je uhapšen). Tako se Z-Bo našao pred teškim optužbama. On ih je naravno demantirao, no ipak je dobio kaznenu prijavu od suda u LA-u. Iako mu to možda i neće biti velika kazna, Randolph bi mogao nastradati od NBA lige. Slično kao i njegovom “ortaku” O.J Mayu preti mu dvogodišnja zabrana igranja! Na kraju od zabrane nije bilo ništa:

>> Randolphu preti zabrana igranja

Z-Bo-u ovo nije bilo prvi puta da ima probleme sa zakonom. Već je jednom uhićen kako vozi pijan, 2009. godine dok je još bio član Los Angeles Clippersa. Dok je još jednom 2010. godine zaustavljen, te mu je u autu pronađena marihuana. No Randolph je negirao optužbe i rekao kako to nije njegovo (nije naše-našli smo…) te nikada nije bio optužen.

A Randolph je svoju ulug u Kingsima shvatio i više nego ozbiljno. Biti mentor mladim igračima za njega je bila važna stvar. Blistao je i vukao je kada je trebalo, a igračke i ljudske lekcije održao je mnogima, uključujući i odbačenog sina Kingsa, DeMarcusa Cousinsa:

Kraj serije, Manu rules, i monstruozni Z-Bo!

Bogata karijera

Čak 17 sezona Z Bo je proveo u NBA, gde je igrao za pet klubova – Blazerse, koji su ga birali kao 19. picka prve runde i za koje je debitovao 2001 kao 20-godišnjak. Nakon šest sezona u Oregonu, po szeonu provodi u New Yorku i Clippersima, a potom je igrao je za Memphis – najduže i najuspešnije – čak osam sezona!

Karijeru je okončao u Kingsima gde je igrao samo jednu sezonu.

Basketball Reference

Bio je 2 puta učesnik All Stara, a 2004. je proglašen igračem koji je najviše napredovao u NBA.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Milioner iz blata i bezakonja - Ostatak Sveta
  2. Randoplhu preti zabrana igranja? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*