Boston Celtics 2020-2021 Jedan korak unaprijed, dva unazad

Vrlo dobar uspjeh u “balonu” kada su igrali Finale konferencije protiv Heata davao je nadu da će Kelti u narednoj sezoni biti još bolji. Eksperiment sa Irvingom je neslavno propao, a njega zamjena Kemba Walker se pokazao kao bolji timski igrač i igrač koji se bolje uklapa u Stevensov sistem. Tako je pak bilo prije dvije godine, a u protekloj sezoni sve je palo u vodu. Istina, treba uzeti u obzir i povrede, najvećih problema je imao upravo Kemba, no to ne umanjuje činjenicu da je iza Kelta razočaravajuća sezona puna uspona u padova. Ako bi morali u jednoj riječi opisati sezonu Bostona to je – nekonstantnost.

Obrana je cijelu sezonu bila na klimavima nogama, što nikako nije uobičajeno za Kelte, a pogotovo Stevensa. Problemi s povredama i centarskom linijom pokazali su se kao prevelik uteg za ovu ekipu Kelta koji su po nekoliko puta u sezoni gubiti po 5,6 utakmica zaredom. Igrali su toplo – hladno kroz čitavu sezonu, na trenutke izgledaju kao contender, na trenutke kao ekipa koja ne može obraniti niti stolicu i muči se s ekipama iz donjeg doma Lige. Loša forma je nažalost kulminirala koncem sezone, kada su od posljednjih 15 izgubili 10 utakmica i tako morali igrati play-in turnir. U finalu su dobili Wizardse i tako su potvrdili svoje sedmo mjesto koje su ostvarili u regularnoj sezoni.

Playoff je bio kratak. Uspjeli su “ukrasti” jednu pobjedu Durantu i Netsima i tako nakon dugo godina završili svoj playoff put u prvoj rundi.

BasketballReference


Napredak Allstar dvojca

Nije sve tako crno kod “zelenih”. Usprkos lošem timskom rezultat, Allstar dvojac Kelta Jayson Tatum i Jaylen Brown su ostvarili napredak u svojoj igri. Obojica su imala sezonu karijere i nagovijestili da se Keltima definitivno isplati graditi ekipu oko njih dvojice. Prvi koji je napravio iskorak je Jayson Tatum. Kao i čitava ekipa muku muči s konstantnom, no kada je “u zoni” tada je Tatum definitivno Top 10 igrač u Ligi. Ipak, zbog navedenih problema još uvijek ga ne može staviti u red elitnih igrača. Pravi primjer je recimo četvrti mjesec u kojem je Tatum bio nevjerovatan. Imao je gotovo 30 poena u prosjeku, a osim toga vrijedi izdvojiti i fantastičnu predstavu protiv Spursa kojima je u sjajnom preokretu ubacio rekord karijere 60 poena, 50 je ubacio Wizardsima u play-in utakmici, a u jedinoj playoff pobjedi u ovoj sezoni počatio je i Netse s 50-com.

Tatum je ove sezone najveći napredak ostvario u napadanju obruča i agresivnijoj igri. Često je dolazio na liniju bacanja što prije nije bio slučaj i tako napravio još jedan korak ka kompletnom skoreru koji može zabijati na sve moguće načine. Još uvijek treba poraditi na obrani i na razigravanju suigrača. Zasada je još uvijek relativno jednodimenzionalan igrač u napadu, u smislu da samo gleda na koš. Kako je Tatum već četiri sezone u Ligi često zaboravljamo da je još uvijek samo “mladić” od 23 godine i da je pred njim jako puno godina igranja. Samim time i prostora za napredak. Tatum je sada u raskoraku između sjajnog i elitnog igrača. Vjerujem da Boston u narednih nekoliko godina imamo potencijalnog MVP kandidata u Tatumu.

Kao i Tatum, Jaylen Brown je također prošlo ljeto radio na svojoj igri, što je odmah na prvu bilo vidljivo i na parketu. Brown je u prošloj sezoni bilježio najbolje brojke karijere u poenima (24,7), asistima (3,4), ukradenim loptama (1.2) i blokadama (0,6). Uz sve to, popravio je selekciju šuta, samim time bilježio je i najbolje brojke karijere za dva (48%), za tri (39%) i sa linije bacanja (76%). Kao i Tatum, ove sezone je bio agresivniji u napadanju obruča, izbrusio je selekciju šuta i sada sve manje i manje ide 1 na 5. Iako mu i to nekad zna polaziti za rukom. Odluke su mu pametnije, postao je racionalniji u napadu i konstanta opasnost za protivnike. Posebno sada kad je podigao šuterske brojke, jer svi znamo koliko je Brown atletičan i koliko stvara neugodnosti kada se sjuri na obruč. Posebno u tranziciji.

Prava je šteta što je morao ranije završiti sezonu. Problemi s polomljenim ligamentima u šaci tražili su operaciju, pa je Brown propustio kraj sezone i playoff borbu protiv Netsa. Da je Brown bio zdrav Kelti bi definitivno pružili bolji i jači otpor Netsima. Možda ne da prođu dalje, ali definitivno da uzmu više od jedne utakmice.

Stevens odstupio

Sada već legenda Kelta, Brad Stevens pomalo je iznenađujuće odstupio s mjesta trenera nakon završetka sezone. Preselio se u ured iznad terena, kao predsjednik košarkaških operacija Bostona. Kao njegova zamjena stigao je širom Lige izuzetno poštovani pomoćni trener Ime Udoka. Kao i većina trenera u današnjoj NBA Ligi, Udoka je svoj zanat počeo peći kod Grega Popovića u Spursima. Nakon Spursa, bio je još i pomoćni trener po sezonu u Sixersima i Netsima, nakon što je zasluženo dobio mjesto prvog trenera u Bostonu.

Udoka je bivši NBA igrač, koji je bio solidan rotacijski igrač u svoje vrijeme. Počeo je trenersku karijeru u Spursima, a kvalitetan i kontinuiran rad omogućio mu je i mjesto u stručnom štabu Američke reprezentacije. To je čak i jedan od razloga zašto se Boston odlučio za Udoku. Nekoliko igrača Bostona, posebice oni glavni Tatum i Brown su imali jako dobra iskustva sa Udokom na kampu američke reprezentacije proteklih nekoliko ljeta. Taj dobar odnos je na kraju bio prevaga da Udoka postane novi trener “Zelenih”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*