Hvala Jordanu i Pippenu što su mi isprašili guzicu

screenshot

Napokon, nakon dugo vremena, svoj ulazak u Kuću slavnih dočekao je  – Toni Kukoč – sigurno ponajbolji košarkaš i izdanak jugoslovenske škole košarke i jedan od igrača sa najimpresivnijom karijerom u NBA. Podsetimo, u prošlogodišnjoj klasi (2019) stanovnik Kuće postao je Vlade Divac, a godinu dana ranije i Dino Rađa (2018).

Tako je Toni u nju ušao iz osmog pokušaja, nakon što su ga Chicago Bullsi nominirali 2014. godine, i tako je postao peti Hrvat u društvu košarkaških besmrtnika. Prije njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996., Draženu Petroviću 2002., Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine.

Osim Kukoča klasu 2021. čine Val Ackerman, Rick Adelman, Chris Bosh, Bob Dandridge, Cotton Fitzsimmons, Howard Garfinkel, Yolanda Griffith, Lauren Jackson, Clarence Jenkins, Pearl Moore, Paul Pierce, Bill Russell, Ben Wallace, Chris Webber i Jay Wright.

Hvala gospodine Jordan

Kukoča je u Kuću uveo za mnoge najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši saigrač iz dana provedenih u slavnim Chicago Bullsima, Michael Jordan.

”Želim zahvaliti i ovom gospodinu ovdje, Michaelu Jordanu te Scottieju Pippenu, što su mi isprašili guzicu na Olimpijskim igrama u Barceloni i motivirali me da radim još napornije kako bih postao važan dio Chicago Bullsa. Moja iskrena zahvalnost ide i gospodinu Jerryju Reinsdorfu i pokojnom Jerryju Krauseu što su inzistirali na mom dolasku i vjerovali u mene kao igrača kad nije bilo uobičajeno da neamerikanci igraju u NBA ligi. Grad Chicago i njegovi ljudi prihvatili su mene i moju obitelj od početka i želim zahvaliti svim navijačima na stalnoj potpori. Imao sam tri nevjerojatne godine u kojima sam osvajao naslove s nekima od najvećih trenera u povijesti košarke, Philom Jacksonom i pokojnim Texom Winterom, učio od velikana Michaela Jordana, Scottieja Pippena i Dennisa Rodmana, ali i drugih. Uvijek sam govorio da su naši treninzi bili teži od utakmica.”

Uz Kukoča su na ceremoniji uvrštenja u Springfieldu bili članovi njegove obitelji, ali i prijatelji i bivši suigrači poput Dina Rađe i Vlade Divca te Ivice Dukana, a uz njega su na pozornici kao prezenteri bili Michael Jordan i vlasnik Chicago Bullsa Jerry Reinsdorf.

Rađa, posebna emocija

Kukoč nije zaboravio ni svoje saigrače i trenere…

“Želim izraziti zahvalnost svim svojim suigračima koji su me kao mladića svakog dana gurali da budem bolji igrač, bolja osoba i bolji suigrač. Dino Rađa je najpoznatiji od njih, moj kolega ‘holofejmer’, ali sve ih volim i poštujem. U mojoj međunarodnoj karijeri igrao sam za dvije zemlje, Jugoslaviju i Hrvatsku, i imao sam velikih uspjeha s obje. Želim zahvaliti izbornicima Rusmiru Haliloviću, Svetislavu Pešiću i Dušanu Ivkoviću u Jugoslaviji te Petru Skansiju, Aleksandru Petroviću i Pinu Giergi u Hrvatskoj. Naravno, u tim sam reprezentacijama igrao s velikanima, neki od njih su također u Kući slavnih kao pokojni Dražen Petrović, Dino Rađa i Vlade Divac, ali i mnogi drugi veliki igrači.”

Rađa je u toku svog govora upravo istakao Kukoča kao jednog od najvećih sa kojima je igrao:

“Samo je jedan košarkaš bio uz mene u svim ekipama, on je moja srodna duša”

Bogata karijera i trofeji

Kukoč je jedini košarkaš u istoriji koji je tri puta osvajao evropski Kup prvaka/Euroligu i NBA prsteni to tri godine zaredom. Tri puta je proglašen najboljim igračem Final Foura (s Jugoplastikom dva puta i s Benettonom jednom), devet je puta osvojio dve najcjenjenije europske individualne nagrade (Euroscar i Mister Europa). Osvojio je i četiri prvenstva te dva kupa Jugoslavije te talijansku ligu i kup.

“Kad je doša na Gripe ima je 50 kila skupa s kreveton, a napravija je karijeru za pamćenje i da se mene pitalo stavili bi nas u HOF skupa, jer nas dva smo ka Harley & Davidson. Nezamislivo jedno bez drugoga. Neviđeni talenat, pogled dva koraka unaprid, pas u milimetar, pogodit kad triba, uzde ekipe uvik u rukama. Tribalo je znat igrat s njime, a virujte mi bilo je takvo zadovoljstvo. Meni je Dino bez Tonija nezamisliv, i zato fala na svemu šta smo prošli.” (Dino Rađa)

Toni Kukoč je, u neku ruku, najtrofejniji košarkaš na planeti na klupskom nivou. Tri puta je sa Jugoplastikom uzastopce bio prvak Evrope, potom je u drugom naletu MJ-a i Bullsa bio deo šampionskom tima, ponovo tri puta uzastopno (1995/96, 1996/97 i 1997/98). Pomenute uzastopne titule u Evroligi i NBA još ukombinirajte sa nenadmašne 4 uzastopne titule u domaćem jugoslavenskom šampionatu izuzetne kvalitete, pa onda još s Tonijevom titulom sa Benetonom u Italiji. U toku karijere 15 klupskih trofeja.

Tu su i individualne nagrade. Bio je prvi košarkaš u istoriji sa dve uzastopne titule MVP Final Foura Kupa, pa prvi sa 3 titule MVP Final Foura Evrolige, pa prvi koji je osvojio MVP titulu na F4 a da je iz poraženog tima… Bio je najbolji evropski košarkaš 1990. i 1991. godine, i to gotovo jednoglasno – proglašavan je najboljim na Starom kontinentu i u sezonama ’92, ’94, ’96 i ’98! Tu su još i brojne titule u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj.

Kukoč je u NBA proveo 13 sezona, nakon 7 sezona u Bullsima, odigrao je još 2 sezone u Phili i Hawksima, a karijeru je završio u Bucksima. Beležio je 11.6 poena, 4.2 skoka i 3.7 asistencija.


PIPPEN: TONI JE HALL FAMER

I Tonijev bivši suigrač, također jedan od najbolji igrača Bullsa 1990-ih, Scottie Pippen smatra da je Splićanin zaslužio svom ulazak u Kuću slavnih:.

“Mislim da Toni defitivno zaslužuje HoF. On je bio jako bitan igrač za nas. Kada pogledamo današnje ekipe, sve imaju velike trojke. Toni je bio taj treći dio slagalice za nas,” rekao je Pippen.

“Vidim da mnogi igrači ulaze u HoF, tako da mi je nevjerovatno da igrači poput Tonija i Ron Harpera nisu još uvijek tamo. Pa oni su imali bolje karijere od polovice tih igrača.”


Kako je Kukoč zavadio Jordana i Pippena

Pre 27 godina, Dream team je harao košarkaškim terenima, i stigao do zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Barceloni. Iako su imali sjajan tim, i na kraju stigli do velikog finala i srebra, košarkaši Hrvatske nisu se dobro proveli u prvom susretu u grupi u kojoj su Amerikanci ubedljivo pobedili 103 – 70. Utakmica se igrala u okviru Grupe A, 27 jula, 1992. Jordan sa 21 i Barkley sa 20 poena predvodili su Dream team, dok je kod Hrvatske najefikasniji bio Dražen Petrović sa 19 poena.

Uz Dražena najveća zvezda Hrvatske reprezentacije, Toni Kukoč – ako pogledamo statistiku, i nije odigrao neki vrhunski meč. Svega 4 poena, 5 asistencija, 1 skok, 4 blokade i čak 7 izgubljenih lopti deluju loše. No, priča dobija novi smisao kada tome dodamo i strategiju dvojice perjanica šampionske ekipe Bullsa – Michaela Jordana i Scottie Pippena koji su se međusobno nadmetali u tome ko će bolje i čvršće čuvati Pink Pantera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*