Kinjio saigrače, tukao protivnike, bio telohranitelj Michaelu Jordanu

Hoops Madness / Screenshot

Charles Oakley je jedno od zaštitnih lica Knicksa, onih iz 1990-ih koji su činili sam vrh NBA košarke. Beskrompromisan na terenu, igrač sa mudima i dugim jezikom. Karijeru je počeo u Bullsima gde je igrao od 1985 do 1988 da bi potom otišao na 10-godišnju odiseju u New York.

Oakley je u karijeri beležio 9.7 poena, 9.5 skokova i 2.5 asistencije. Bio je samo jednom All Star i najbolji odbrambeni igrač (1994). Tokom te godine, u kojoj su Knicksi igrali veliko finale sa Rocketsima (koje su izgubili), Oakley je odigrao svaku regularnu i play off utakmicu, a sezonu završio sa 107 nastupa – sve kao starter.

Batine zbog kockarskog duga

Svojevremeno je važio za jednog od najžešćih i najopasnijih košarkaša u NBA, i to u vreme ‘loših momaka’ iz Detroita i nije bilo tako lako. Tako je pretukao Tyronea Hilla zbog kockarskog duga od 54.000 dolara.”Džentlmen uvijek plaća svoj dug,” izjavio je Oakley nakon svoje ‘intervencije’.

Nakon Hilla na red je došao Jeff Mcinnis kojeg je Oakley nokautirao na zagrevanju pred utakmicu u Los Angelesu. Netom je kružio snimak kako Oakley, tada već dve sezone u NBA i u Bullsima, ‘uči pameti’ novajliju, Scottie Pippena koji je kao 5. pick u Bullse stigao leta 1987.

Iako se po NBA priča da je na sastanku unije igrača ’99 Oakly opalio šamar Charlesu Barkleyu teško je povjerovati u verodostojnost te priče posebno kada postoji snimak incidenta u MSG dvorani na utakmici Knicks – Phoenix gdje je Barkley udario Oakleya u lice.

Ni u poznim godinama Oakley se ne smiruje.

Tuče, tuče, tuče…

Tako je 2011. godine pretukao pet članova obezbeđenja jednog noćnog kluba u Las Vegasu koji je posetio sa Michaelom Jordanom. Kasnije je pretučenim momcima stiglo pojačanje pa ni Oakley nije prošao bez posledica. Nakon nesvakidašnjeg incidenta tokom utakmice Knicska, 2017. godine, u kojoj se bivši as ovog tima fizički sukobio sa obezbeđenjem, a nakon toga je priveden u policiju, Knicski su u svom saopštenju poručili bivšoj zvezdi da „treba potražiti pomoć“, ali su – sa druge strane – u njegovu odbranu stale i neke NBA zvezde poput Lebrona Jamesa, Dwyane Wadea, Chrisa Paula, Reggie Millera…

Photo: Sportsdaywire

Epilog ove priče je da je Oakley do daljnjeg zabranjen ulazak u Madison Square Garden, neki tvrde zauvek, ali je vlasnik Knicska James Dolan nešto blaži smatrajući da Oakleya mesto u istoriji Knicska ne abolira od ovakvog ponašanja. Čak je istakao kako Oakley ima problem sa alkoholom.

Oakley se pridružio onima koji sve glasnije kritikuju današnje NBA zvezde smatrajući ih previše mekanim.

“Oni su previše osetljivi, i trebalo bi da nose suknjice,” rekao je Oakley.

Oakley je radio i kao lični telohranitelj Michaela Jordana.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*