Čovek kojem su ukrali triple double

screenshot / Youtube

Bobby Bob Sura, iako ne mega NBA star, poznat je ljubiteljima košarke sa kraja 1990-ih i početka 2000-ih.

U NBA je proveo 10 godina, prvih pet sezona u Cavsima koji su ga 1995. godine birali kao 17. picka prve runde, a potom je promenio još četiri kluba – Warriorse (od 2000 do 2003), Pistonse (2003 – 2004), Hawkse (2004) a karijeru je završio u Rocketsima (2004 – 2005).

E sad, iako je u Hawksima proveo samo jednu polusezonu, Sura je bio na pragu da ostavi dubok trag u istoriji ove franšize, ali i cele NBA lige. Za Hawkse je odigrao svega 27 mečeva (14.7 poena i 8.3 skokova u proseku), to ti njegovi nastupi ostali su najupečatljiviji deo njegove NBA karijere.

Legenda o Bobbyju

Hawksi su tog februara, 2004. odlučili da naprave trejd u kojem su Rasheeda Wallaca poslali u Pistonse, onaj poslednji šampionski tim iz Detroita, a u zamenu za njega su stigli Chris Mills, Bobby Sura i pick prve runde (bio je to Josh Smith).

Sura svakako nije bio neko veliko pojačanje za tim Hawksa, no on je za sveka nekoliko meseci zaludeo ovaj grad. Sura je samo jedan, i to sporni skok, delio od istorijskih uspeha – da bude prvi igrač koji će u tri vezana meča u NBA postići triple double učinak.

Prvo je imao triple double protiv Bullsa, a potom je to ponovio protiv Bostona, a nakon toga je na red došao meč sa Netsima. Sura je pred poslednji napad imao učinak od 22 poena, 11 asistencija i 9 skokova, dakle falio mu je samo skok za veliki uspeh. U poslednjem napadu, Sura je namerno bacio loptu da se odbije od table kako bi uhvatio skok, no narednog dana NBA je donela odluku kako se skok ne važi jer Sura nije uputio šut na koš prethodno.

Sura je sezonu u Hawksima maestralno završio, sa 20 mečeva u kojima je imao 10+ poena. To je uključilo i njegova 32 poena, 8 skokova i 5 asistencija 2 aprila 2004. u pobedi nad Orlandom koji je bio najgori tim lige tada, no to je iskoristio da drafta Dwighta Howarda toga leta kao 1. picka.

Hawksi koji su do Surinog dolaska imali 28 pobeda (i 54 poraza), nakon njegovog dovođenja pobedili su 10 mečeva i imali 19 poraza. Sura je samo godinu dana nakon ove epizode završio igračku karijeru, i to u dresu Houston Rocketsa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*