Sveto trojstvo: Tata Bol, gomile Heinekena i mit o 55 godina!

Wonder City blog post

Izvor: Old School NBA

Za Manutea Bola legendarnog sudanskog košarkaša postoji dosta neverovatnih anegdota, a definitivno najzanimljiviju ispričao je njegov bivši saigrač iz Filadelfije, Džejson Vilijams.

Prema rečima Vilijamsa, Manute Bol nikada nije odigrao trezan utakmicu za 76erse.

Manute, iako jedan od dva najviša igrača u istoriji Lige, bio je mršave i krhke gradje, pa je uprava Filafelfije na sve moguće načine pokušavala da ga napravi dominantnijim u duel igri. Kako bi pospešili povećanje telesne težine, uprava Filadelfije dozvolila je Bolu da pije Heineken pre svake utakmice, pa je Sudanski džin bio konstantno pod uticajem alkohola.

Vilijams je takođe i dodao da je Manute izgubio sertifikat koji se dobija prilikom upisivanja u matičnu knjigu rođenih, pa je na svakih 5 godina grebao recke na svojoj glavi kako ne bi izgubio pojam o svojoj starosti. Vilijams veruje da je Manute imao 55 godina kada je igrao za 76erse.

Fun times.

Šest trojki za poluvreme

Tako nešto danas ne polazi za rukom ni najboljim trojkašima. I Curry i Gordon, i Kemba, i Klay, i mnogi drugi moraju da se pomuče da za jednu utakmicu ubace šest trojki. Jednom od najviših košarkaša u NBA ikada, Manute Bolu, to je pošlo za rukom u toku jednog poluvremena.

A ovakvo čudo desilo se 3 marta 1993 godine, kada je Philadelphia gostovala u Phoenixu, u pokušaju da pobedi Sunse koje je predvodio njihov bivši igrač Charles Barkley. Nije im išlo, predvođeni Barkleyem Sunsi imaju dvocifrenu prednost već nakon četvrtine, a na poluvremenu je + 24. Tada trener 76ers neplanirno šansu daje Manuteu. Div se odlučuje za nešto neočekivano – da šutira samo trojke (te sezone je imao 1 pogodak iz 8 pokušaja u celoj sezoni). I krenulo ga je… jednom, drugi put, treći… Do kraja utakmice imao je 6 pogodaka iz 12 pokušaja!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*