Blokada vredna titule!

Znali smo ga kao “bananamena”, rodom iz Prigrevice, afirmisao se u Partizanu gde je nakon osvojenih svih domaćih trofeja i Eurolige 1992. godine, otišao kod Obradovića u Benneton. Tamo je posle Obradovića stigao i sadašnji trener Rocketsa Mike DAnthony sa kojim je Rebrača uzeo naslov u Italiiji 1997. godine. Nakon toga odlazi u PAO opet kod Željka Obradovića i s njim osvaja 2 Grčka prvenstva i Euroligu. Bila mu je velika želja da zaigra u NBA, to je i ostvario 2001.godine

Željko Rebrača je u NBA proveo 6 sezona. Igrajuci za Hawkse, Pistonse i Clipperse belezio je u proseku 5.9 poena, 3.2 skoka i 0.7 blokada. Najviše poena u NBA Rebrača je postigao 2002 – 24, a rekordnih 16 skokova na utakmici u januaru, 2005. Bio je član zlatne generacije Jugoslavije uz Vlade Divac, Aleksandar Sasa Djordjevic, Predrag Danilovic, Zoran Savić, Dejan Tomašević, Žarko Paspalj, koja je uzimala zlata na EP 1995, 1997, kao i zlatnu medalju na SP 1998.

poskok.info

Tu medalju će mnogi nazvati i “Rebračinim zlatom” jer je sjajnim igrama i blokadama, posebno u finalu protiv Rusa (16 p, 11sk), doneo prevagu svom timu. Izludio je Ruskog centra Mihajlova kojemu je prvo udario strašnu rampu, da bi na drugoj strani uzeo skok preko njega i zabio faul koš. Tim košem Jugoslavija je pobegla na nedostižnih 4 razlike u okitila se naslovom prvaka.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Šamani, kriminalci, navijači... - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*