Iverson u epizodi: Potraga za zlatom!

Getty Images / Sports Illustrated

Ljubitelji košarke, i pojedinih igrača, sećaju se rado perioda od 2006 – 2008, kada su dres Nuggetsa zajedno nosili tada ultimativni NBA star i ikona 76ersa Alen Iversona, i 23-godišnja zvezda u usponu Carmelo Anthony. Očekivalo se da će ovaj dvojac, uz iskusnog stratega Georga Karla koji je nakon Supersonicsa i Bucska 2005 preuzeo Denver, činiti čuda u ligi, i Nuggetse dovesti makar do finala konferencije.

Dva nevaljalca

The ‘Answer’ je stigao među grumenja u devembru 2006, jer njegov matični klub više nije mogao da se nosi sa problematičnim ponašanjem i sve češćim ispadima. Trejdan je u zamenu za Andre Millera, Joea Smitha i dva izbora u prvom krugu drafta. U Denveru su tada od MVP-a iz 2001, četvorostrukog prvog strelca lige, tri puta najboljeg kradljivca, očekivali da pokrene mašineriju, sa Melom i nekolicinom iskusnih igrača poput Cambya, Martina, Kleize, Cartera…

Melo je tada igrao svoju već četvrtu sezonu, i bio je igrač kakvog bi svako poželeo. Odličan all around igrač, sjajan šuter, pokretljiv… Bio je to nagoveštaj sjajnog duela. Pri tome u toj sezoni Melo je zabeležio i svoj prvi All Star nastup (nakon što su Yao Ming i Boozer otkazali zbog povreda), ali i svoj prvi triple double, 5 februara 2007 protiv Sunsa (31 poena, 10 skokova i asistencija). No, imao je i Melo svoje bubice, a sa kim drugim nego sa JR Smithom, sa kojim je izazvao manji incident tokom vožnje.

Iverson, naizgled se čini kada pogledamo statistiku, jeste ostvario očekivane brojke. U toku prve sezone (2006-07), AI je odigrao 50 mečeva za Nuggetse, beležio je 24.8 poena u proseku, 7.2 asistencije i 3 skoka, sezonu kasnije odigrao je svih 82 meča u regularnom delu uz 26.4 poena, 7.1 asistenciju i 3 skoka. Već narednu sezonu, napustio je tim nakon svega 3 odigrana meča, i trejdan je u Pistonse…

Izostao uspeh tima

Svoju prgavu narav Iverson je pokazao netom nakon dolaska u novim tim. I to protiv svojih bivših kolega, iz Philadelphie. U meču koji su igrali 2 januara, 2007, AI je dobio dve tehničke greške i dobio je isključenje jer je komentarisao suđenje.

Na žaljenje brojnih fanova, Denver nije uspeo niti u jednoj sezoni napraviti iskorak u play offu. U obe sezone Nuggetsi su ispali već u prvom krugu play offa. 2007 su u prvom meču dobili San Antonio Spurse, da bi potom ispali sa 1-4, dok su 2007-08 u prvom krugu igrali sa LA Lakersima koji su ih glatko počistili sa 4-0.

Trener George Karl nije bio zadovoljan igrom svoga tima, te je početkom sezone 2008 – 09 Iverson trejdan u Pistonse, u zamenu za za Chaunceya Billupsa, Antonia McDyessa i Cheikha Sambu.

To se ispostavilo kao dobar potez jer već naredne sezone, uz prvo mesto u Severozapadnoj diviziji, Nuggetsi su preko Hornetsa i Mavericska, dogurali do finala Zapadne konferencije, gde su pružili nešto žešći otpor Kobeovim Lakersima (2-4 je bilo u korist tima iz LA).

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*