Edi Džons – Dva neverovatna zakucavnja preko Šona Bredlija

Youtube / screenshot

Izvor: Sportska sećanja

Iako su bili apsolutni favoriti u tom duelu, iako su imali ubedljivo vođstvo tokom većeg dela susreta, Los Anđeles Lejkersi su na kraju ipak poraženi na gostovanju te sezone veoma lošim Filadelfija Seventisikserisima. U legendarnom “Spektrumu” domaćini su na kraju slavili posle produžetka sa 117:113, ali se sa tog meča mnogo više od samog rezultata pamte dva fantastična zakucavanja Edija Džonsa.

Tadašnji ruki Lejkersa Edi Džons bio je već stekao veliku popularnost kod ljubitelja NBA lige zbog svoje odlične igre, ali i fantastičnih poteza. Popularnost koju je stekao još na samim počecima karijere, Edi Džons je zadržao do kraja karijere, pa se može reći da je krajem 20. i početkom 21. veka bio među voljenijim košarkašima u NBA ligi, iako nikada nije bio među najboljim igračima lige. Tri puta je dogurao do All-Star meča, jednom do 3. tima lige, a važio je i za odličnog defanzivca, ali ipak ono što se najviše pamti iz njegove karijere jesu fantastična zakucavanja. Zakucavao je Edi u meču skoro sa linije penala, “posterizovao” razne igračke zvezde, uz asistenciju saigrača izvodio je “aley-oop” zakucavanja, ali mnogi će reći da je najbolje od njega što se tiče zakucavanja viđeno 21. januara 1995. godine u legendarnom “Spektrumu” u Filadelfiji.

U trećoj četvrtini duela, posle ofanzivnog skoka Sedrika Sebalosa, lopta je došla u ruke Edija Džonsa, koji se nalazio na oko 8 metara od koša Filadelfije. Ispred beka Lejkersa se u tom trenutku našao 229 centimetara visoki centar domaćih Šon Bredli. Zatražio je tada Edi Džons od saigrača da se sklone i da mu oslobode prostor kako bi u igri 1 na 1 napao Bredlija, koji je tih godina bio jedan od najboljih blokera NBA lige i u proseku beležio preko tri rampe po susretu. Ipak, ni to, kao ni velika visina protivnika, ni na koji način nije uplašilo Džonsa, koji kreće u prodor pored Bredlija i potom dok centar Filadelfije pokušava da ga stigne i da ga izblokira, na spektakularan način sa dve ruke zakucava loptu u koš. Zakucavanje Džonsa oduševilo je čak i domaće navijače, koji su ubrzo skandirali “Edi, Edi”, ali samo nekoliko trenutaka kasnije Edi Džons će izvesti jedno još spektakularnije zakucavanje, a “žrtva” će mu opet biti Šon Bredli.

U jednom od sledećih napada “Jezeraša”, pošto je iza linije za tri poena primio povratnu loptu od Sema Bouvija, Edi Džons je krenuo u još jedan silovit prodor. Pošto je prošao pored jednog od domaćih igrača, Džons kreće na zakucavanje, a ispred njega se nalazi Šon Bredli, koji ovog puta ima veliku želju da ga zaustavi. Skočio je centar domaćih visoko i podigao ruku ne bi li izblokirao igrača Lejkersa, ali Edi Džons skače više i snažnije i direktno “u lice” Bredlija izvodi spektakularno zakucavanje preko uz Bola i Murešana najvišeg igrača lige. Pojedini navijači su “poludeli” posle ovog zakucavanja Džonsa, poskakali su sa mesta, a potom su se zajedno sa rezervnim igračima Lejkersa “klanjali” Ediju Džonsu zbog dva fantastična zakucavanja u vrlo kratkom vremenskom intervalu.

“Teško je poverovati da je ovoliko dobar u ovako ranoj fazi NBA karijere. Kada ga pogledate ne mislite da on može da izvede ono što izvodi na terenu,” rekao je Sem Bouvi o Ediju Džonsu samo nekoliko dana posle duela u Filadelfiji.

“Svi drugi govore samo o mojim zakucavanjima. Iako na njih ne obraćam puno pažnje, zaista uživam dok ih izvodim, ali me zato nikada nećete videti da slavim kada zakucam preko nekoga, jer žurim da se vratim u odbranu, kako protivnički tim ne bi bio u prednosti. Ipak, onda dok sam na klupi ili po završetku meča, kažem sebi ‘čoveče vidi onog tipa tamo, pa ti si zakucao preko njega’?!,” rekao je Edi Džons na počecima svoje NBA karijere na pitanje o svojim spektakularnim zakucavanjima.

Iako je tokom karijere Edi Džons izveo mnoga spektakularna zakucavanja, svakako jedna od najboljih viđena su 21. januara 1995. godine u Filadelfiji, gradu u kojem je Džons pohađao koledž, kada je Edi u kratkom vremenskom roku zakucao dva puta preko Šona Bredlija, a kako su izgledala ova zakucavanja možete pogledati na snimku koji je pred vama.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*