Mo money, mo problem: Kako je zvezda Celta spiskala 110 miliona

Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Antoine Walker igrač je koji je ne samo dizao i spuštao temperaturu svakom pravom NBA fanu, već i obeležio jednu epohu i u NBA košarku uneo i neke revolucionarne stvari.

Šesti pik sa čuvenog drafta 1996. godine je bio igrač ispred svog vremena. Momak koji je igrajući “četvorku” predvodio NBA po broju pokušaja van linije za tri poena u dve uzastopne sezone početkom novog milenijuma. U prvoj od pomenutih imao je najbolji učinak i po broju pogođenih šuteva za tri poena. U tom trenutku ligom su harali Ray Allen, Peđa Stojaković, i Reggie Miller, tako da ove brojke jesu sve samo ne slučajnost. Pri tome, postigao je i više trojki od Dirka Nowitzkog u tom periodu, čoveka koji je ikona i sinonim za sjajno visokog šutera.

Najdublji trag ostavio je u Celtima, kao njihova osmica. Bio je njihova ikona, a otišao je prerano predavši lidersku palicu u ruke Paula Piercea koji će zelene 2008. voditi do njihove, za sada, poslednje titule. U najboljoj sezoni u karijeri, onoj koja je vratila nadu navijačima Bostona, Walker je beležio gotovo 23 poena, 9 skokova i 6 asistencija. Kao član Bostona uspeo je da upiše čak tri nastupa na All Staru.

Najveći klupski uspeh ipak mu je titule sa Miamiem 2006, no tada su glavni igrači bila Dwyane Wade i Shaq O’Neal.

Deo drafta ’96. 

Walker je bio deo NBA drafta 1996. godine i mnogi ga smatraju za jednog od najboljih ikada.Njega su tada birali Boston Celticsi sa 6. pozicije, a Kobe Bryant je iz srednje škole došao i biran od strane Hornetsa sa 13. pozicije, dok je Steve Nech bio 15. pik.

Walker sam kaže da je to najbolji draft i objasnio zbog čega tako misli:

“Nisam očekivao da će me Boston birati. Moji treninzi sa njima su bili nekako najlakši, najležerniji i nisam tu bio najbolji. Bio sam ubeđen da im se nisam dopao. Denis Džonson, Kej Si Džons, Leri Bird, Bob Kuzi, Džo Džo Vajt… To su ljudi koji su me gledali, pa su me odveli u jednu sobu i postavili mi niz pitanja i opet sam delovao kao razočarenje i bio sam siguran da me neće uzeti. Baš sam se iznenadio kada su mi rekli da ću igrati za Boston, a posle sam kao ruki odigrao 82 utakmice,” rekao je Walker prošle godine za jedan američki podcast.

Rasipništvo ili dobročinstvo

Odigrao je 13 NBA sezona, i zaradio 110 miliona dolara od NBA plata. Ko zna koliko od još od raznih sponzorskih ugovora, kao na primer jedno od glavnih zaštitnih lica velike sportske marke. Sve je uspeo da potroši, a evo i kako.

Pre 11 godina, Boston Globe je napisao kako walker duguje bankama više od četiri miliona dolara za kredite koje je podizao, a ima i 800 hiljada dolara kockarskih dugova. Uz to ga tek očekuje suđenje zbog izdavanja čekova bez pokrića… Godinu dana kasnije, 2010, na osnovu papira za bankrot ispostavilo se da je Walkerov dug iznosio 12,7 miliona dolara. Iako je posedovao nekretnine u vrednosti od 4,3 to nije bilo ni blizu dovoljno da otplati dugove.

U procesu otplate dugova, Walker je morao da proda i šampionski prsten osvojen 2006. godine. Bio je toliko bez sredstava da je advokata za bankrot platio njegov saigrač sa Kentakija i takođe NBA igrač, Nazr Mohamed.

Tokom svojih igračkih dana, Walker je sa sobom gde god išao vodio armiju prijatelja i rođaka. Njegova majka procenila je da je na različite načine pomagao više od 70 ljudi.U predgrađu Chicaga je sagradio vilu sa zatvorenim bazenom, deset kupatila i košarkaškim terenom regularnih dimenzija.

Dok je igrao za Boston, na parkingu ispred njegove kuće su se nalazila dva “bentlija”, dva “mercedesa”, “rejndž rover”, “kadilak eskalejd” i crveni “hamer”. Svi njegovi automobili i džipovi bili su opremljeni do maksimuma.

Njegove ‘predstave’ u striptiz klubovima na Floridi, i rasipništvo i danas se uveliko prepričavaju. Uostalom on je o tome govorio u podcastu:

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*