Marko Jarić: Najveći šarmer među košarkašima

Nets 76ers Basketball

Marko Jarić ima košarkaških gena, sin je poznatog igrača Srećka Jarića. Za Marka smo prvi put čuli kada je u dresu peristerija pružao odlične partije rame uz rame sa Milan Gurovic. Bio je to dvojac koji će svojim kvalitetom i drskošću doneti Jugoslaviji nezaboravno slavlje, i zlatne medalje sa EP u Istanbulu 2001., i SP u Indianapolisu godinu dana kasnije.

Pre odlaska u NBA Jarić je osvojio italijansko prvenstvo, tada sigurno najjače na kontinentu, sa dva različita kluba – Fortitudom i Virtusom. 2002. prelazi u L.A. Clippers, potom igra za Minnesota Timberwolves, a NBA avanturu završava u Memphis Grizzlies. Beležio je odlične partije, i imao zapaženu statistiku za jednog Evropljanina koji igra na pozicji pleja – u proseku 7.1 poena, 3.6 asistencija, i 2.7 skokova. Iako je igrao vrlo dobro u gotovo svim klubovima, verovatno će ostati zapamćen po jednom gafu. Dok je igrao za Wolvese, slučajno je skinuo i donji deo dresa zajedno s trenerkom, pa je krenuo u igru “bez gaća”, dok je drugom prilikom naopako obukao gornji deo dresa.

Nakon povratka u Evropu igra još za Real Madrid Basket, a karijeru završava u Mens Sana 1871 Basket. Danas ga javnost pominje kao velikog zavodnika i bivšeg supruga brazilskog modela Adriana Lima, a mnogi zaboravljaju da je u pitanju jedan atipično visok (2.01 m) i vanserijski talentovan plej koji je ostavio traga u našoj košarci. U dva navrata (2012, 2013) Marko je pokušao da se vrati u NBA, prvo u dresu Chicago Bulls a potom i Brooklyn Netsa ali bez uspeha.

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*