Najveći gubitnici NBA otvaranja

Počela je nova NBA sezona, 76. sezona po redu.  NBA se, nakon dve godine, vratila u puni regularni pogon od 82 utakmice u svom uobičajenom rasporedu od sredine oktobra do sredine aprila. Malo smo se zbog Covida odvikli od ovakvog tempa, no vrlo brzo će se svi ljubitelji igre vratiti u svoju rutinu.

I dok smo prva dva dana imali nekoliko iznenađenja, a pojedini igrači podsetili su nas svojim partijama koliko smo se uželeli dobre košarke, tri imena možemo već na startu proglasiti – gubitnicima NBA otvaranja. Neki zbog sopstvenih odluka, drugi zbog odluke kluba.

Tvrdoglav

Kyrie Irving je ponovo šokirao javnost. U godini kada su šampionske ambicije bile i više nego izvesne u Brooklynu, Irving se odlučio inatiti i pokazati kako želi sve samo ne igrati takmičarsku i šampionsku košarku. 29-godišnji play koji je na razočaravajući način napustio Cleveland, a potom i Boston, pokazuje da su Netsi u njega uzaludno potrošili 136 miliona, na koliko je potpisao četvorogodišnju ugovor.

Zbog odbijanja da se vakciniše Kyrie je automatski pred sezonu bio sprečen da igra na bilo kojoj utakmici Brooklyn Netsa na domaćem terenu ove sezone. Svestan posledica svoje odluke, on je ipak odabrao da ne uradi šta je potrebno da se priključi saigračima. Klub je u takvoj situaciji presekao i udaljio ga iz tima za ostatak sezone čak i na onim utakmicama gde bi mogao da igra i bez vakcinacije.

Čuveni novinar Fox sportsa Nik Rajt je objavio kako su predstavnici Irvinga poručili da je košarkaš spreman da se penzioniše ukoliko njegov trenutni tim Netsi bude želeo da ga trejduje.

Irving ulazi u treću godinu četvorogodišnjeg ugovora sa Netsima i pogodan je za trejd, a takođe i može da odustane od poslednje godine ugovora te se penzioniše bez posledica i obaveza prema klubu.

Kontra svih

A drama iz predsezone prelila se i u novu sezonu. Ben Simmons i Philadelhija definitivno su pred razlazom. Saga koja je započela igračevim odbijanjem da trenira i zahtevom za trejdom, nastavila se i trener Rivers udaljio je Simmonsa sa treninga a potom ga je klub žestoko kaznio, a potom i suspensovao na jednu utakmicu. Sve dva dana pred početak sezone.

Propustio je Australijanac sve mečeve u predsezoni, želeći da bude u nekom drugom timu, pa nije dolazio ni na sastanke i treninge. Zbog toga su ga 76ersi kaznili sa 1,4 miliona dolara, odnosno 360 hiljada dolara za svaku propuštenu utakmicu.

Simmons koji je prema mnogima sebe precenio, a niti jedan klub nije poslao ozbiljnu ponudu Philadelphiji za trejd, pokazao je u ovoj situaciji veliku sebičnost i egoizam.

Čak je i najbolji igrač ekipe Joel Embiid rekao da ga “Simons više ne zanima”.

Zapostavljen

Krilni centar Sacramento Kingsa Marvin Bagley izostavljen je iz rotacije, na prvo meču u kojem je njegov tim pobedio Portland, zbog čega je njegov agent žestoko kritikovao Kingse.

Kingsi će ove godite igrati sa niskim petorkama, pošto će Luke Walton u prvoj petorci koristiti trojicu bekova i za Baglija nema mesta u rotaciji, pošto prednost u odnosu na njega na poziciji četiri ima Harrison Barnes, a na poziciji pet Richaun Holmes. Fox i Haliburto igraće na bekovima, a Hiled na krilu.

Na Baglija neće računati ove sezone, što je i nekako šokantno, s obzirom da je 2018. godine bio drugi pik na draftu, kada ga je tadašnji generalni menadžer Vlade Divac birao pre Luke Dončića.

Begli je prošle sezone povredio ručni zglob i propustio većinu utakmicu, odigrao je samo 43 utakmice za Kingse, od toga 42 kao starter.

Do sada je propustio 116 utakmica za tri sezone i jasno je da nije zalog za budućnost i da su Kingsi odustali od njega.

“Sakramento je saopštio Begliju da nije u rotaciji za prvu utakmicu sezone protiv Portlanda što nije normalno. Jasno da nemaju plan za njega i da on nije budućnost ovog tima, a ipak su odbili da ga trejduju jer mu je vrednost opala. I pored toga odlučili su da ne igra, iako se to kosi sa pričom o njegovoj vrednosti, koja ne može da poraste ako ne igra”, stoji u saopštenju koje potpisuje agent ovog igrača.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*